In een steeds meer verbonden wereld zijn internationale zakenreizen een cruciaal onderdeel geworden van de wereldwijde handel en samenwerking. Canada, met zijn sterke economie en bedrijfsvriendelijke omgeving, trekt professionals uit de hele wereld aan op zoek naar kansen in verschillende sectoren. Dit geldt ook voor zakelijke professionals uit Nederland. Als je van plan bent een zakenreis naar Canada te maken, dan is het Electronic Travel Authorization (eTA) systeem een gestroomlijnde en efficiënte manier om de juiste reistoestemming te krijgen voor reizigers die daarvoor in aanmerking komen. In dit artikel kun je lezen wat er allemaal bij komt kijken als je voor zaken naar Canada reist met een eTA.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Het eTA uitgelegd

Het eTA is in feite een elektronische reistoestemming dat in 2015 door de Canadese overheid werd ingevoerd. De reistoestemming dient als een pre-screeningproces voor buitenlanders die vrijgesteld zijn van de visumplicht en per vliegtuig naar Canada reizen. Het is daarbij belangrijk om te noemen dat als je met een (cruise) schip of over land naar Canada reist, bijvoorbeeld via de Verenigde Staten, dat je dan daarvoor geen eTA hoeft aan te vragen. Het eTA is verplicht voor burgers uit landen die geen fysiek visum hoeven aan te vragen om Canada in te reizen, waaronder veel Aziatische, Oceanische en Europese landen, waaronder ook Nederland en België. Zakenreizigers die vanuit een van deze landen voor een zakenreis naar Canada reizen, kunnen eenvoudig online een eTA aanvragen en hoefden daardoor dus geen fysiek visum aan te vragen bij de Canadese ambassade. 

Kom ik voor het eTA in aanmerking?

De meeste reizigers uit landen die geen visum nodig hebben om Canada binnen te komen, zoals Nederland, België, de Verenigde Staten, Australië en vele andere landen, komen in aanmerking om het eTA Canada aan te vragen. Het is echter wel belangrijk dat je eerst controleert of je ervoor in aanmerking komt. 

De aanvraagprocedure voor een eTA is eenvoudig en kan volledig online worden gedaan. Bij het starten van de aanvraag moeten reizigers hun persoonlijke gegevens en paspoortgegevens opgeven en een aantal veiligheidsvragen beantwoorden.  Na het indienen van de aanvraag wordt deze in de meeste gevallen al binnen 20 minuten goedgekeurd. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan het een paar uur of soms zelfs dagen duren. Toch is het aan te raden om de aanvraag ruim voor de door jou opgegeven reisdatum in te dienen om eventuele onverwachte vertragingen of problemen voor te zijn. Zodra het eTA is goedgekeurd wordt deze digitaal aan je paspoort gekoppeld en kun je vrijwel meteen op reis. Het eTA heeft een geldigheid van 5 jaar waarin je een onbeperkt aantal reizen mag maken naar Canada. Let wel op dat je per afzonderlijke reis maar maximaal zes opeenvolgende maanden in Canada mag verblijven. 

Doel van zakenreizen naar Canada

Als je voor zakelijke doeleinden naar Canada reist, is het in de meeste gevallen niet nodig om daarvoor extra bewijs aan te leveren bij aankomst in Canada. Ze kunnen namelijk aan de hand van je paspoort zien of je in het bezit zijn van een geldig eTA. Toch moet je er op voorbereid zijn dat je kan worden geselecteerd voor een steekproef. In dat geval word je enkele vragen gesteld door de douanebeambte in Canada om te controleren of je aan alle voorwaarden van reizen met het eTA voldoet. Reis je voor zaken naar Canada om er bijvoorbeeld een conferentie bij te wonen, het in- of verkopen van producten of ontmoetingen met zakenpartners, dan kan het verstandig zijn om een uitnodigingsbrief mee te nemen. Zo kun je aantonen dat je voldoet aan de voorwaarden voor zakelijk reizen met een eTA. Deze regel geldt trouwens niet als je met een eTA reist, maar ook als je reist met een fysiek visum of werkvisum (Work Permit). Je kunt voor de zekerheid ook een werkgeversverklaring mee te nemen, met daarin de gestelde doelen voor je zakelijk verblijf in Canada. 

Zakelijke etiquette en culturele normen en waarden in Canada

Canada heeft een multiculturele samenleving met uiteenlopende zakelijke gebruiken. Hoewel Engels en Frans de officiële talen zijn, kunnen de zakelijke gebruiken per provincie verschillen. Beleefdheid, punctualiteit en respect voor persoonlijke ruimte zijn essentieel in de Canadese zakencultuur. Raak vertrouwd met lokale gebruiken en begroetingen om een positieve en professionele indruk te maken tijdens je zakelijke ontmoetingen. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
De kans is groot dat je al wel weet dat een gietvloer voor kantoor daadwerkelijk prachtig is. Daarnaast is zo’n vloer ook nog eens extreem…
Als je als ondernemer personeel in dienst hebt dan kan er een arbeidsconflict ontstaan. De medewerker functioneert niet goed, of je personeelslid is…
Sinds de pandemie is thuiswerken voor veel bedrijven onderdeel van het nieuwe normaal, zelfs nu het eigenlijk niet meer noodzakelijk is dat we zo veel…
Nieuwe bedrijven moeten goed nadenken over hoeveel energie ze nodig hebben voordat ze kiezen tussen een energiepakket voor kleine of grote bedrijven….
Veel mensen willen af van hun baan en voor zichzelf beginnen door een bedrijf te beginnen, ook wel ondernemen genoemd. Maar hoe werkt dat allemaal?…
Ben jij werkzaam op kantoor en moet je dagelijks een stapel papierwerk en een laptop meenemen van en naar huis? Dan is een goede tas wel zo handig….