Op je eigen werkplek en in de totale werkomgeving is het van belang dat er goede verlichting aanwezig is. Dit is noodzakelijk om niet alleen efficiënt te kunnen werken, maar ook om de productiviteit van de aanwezigen te verhogen. Toch wordt verlichting vaak als vanzelfsprekend gezien. We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat er enige vorm van verlichting is. Denk en er verder niet echt over na waar deze aan moet voldoen. Zolang er maar licht is, nietwaar? Toch kan een goed lichtplan voor zowel de basis- als de sfeerverlichting enorm veel verschil maken op kantoor. Hoog tijd dus om hier wat extra aandacht aan te geven. Maar hoe belangrijk is de juiste verlichting op kantoor nu eigenlijk echt? En waar let je dan op?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Zo belangrijk is goede verlichting

Algemene verlichting vinden we vaak heel normaal. We kijken er eerder van op als deze niet aanwezig is, dan als dit wel het geval is. Toch komt er veel kijken bij het samenstellen van het juiste lichtplan. We weten pas wat we missen als het er niet is. Op gebied van verlichting is er echter veel te vinden. Denk je aan duurzaam? Dan denk je aan LED inbouwspotjes, ledstrips en gewone led armaturen. Voor kantoren zijn er zelfs led panelen beschikbaar. Naast al deze verschillende keuzes, moet je ook nog denken aan de verschillende functies van kantoor.

Bedenk bijvoorbeeld goed dat je op kantoor niet alleen werkt, maar ook een kop koffie drinkt, babbelt met collega’s, een hapje eet en klanten ontvangt. Kortom: kantoor moet niet alleen een ruimte om in te werken zijn, maar ook een ietwat sfeervolle uitstraling hebben.

Goede verlichting op kantoor moet dus in alle gemakken voorzien. Allereerst de algemene verlichting zodat je je werkzaamheden kunt verrichten. Denk bijvoorbeeld aan beeldschermwerk, schrijven, lezen, enzovoorts. Daarnaast ook een sfeervolle touch voor een prettig gevoel tijdens het werken en om klanten een fijn welkom te geven als ze langskomen. Goede verlichting op kantoor verhoogt de productiviteit en biedt een warm welkom voor klanten.

Hoe creëer je meer sfeer op kantoor?

Het lijkt lastig om sfeer te creëren op kantoor. Dit mag immers niet ten koste gaan van de functionele verlichting. Daarom is het goed om eventueel een specialist in te schakelen bij het opstellen van een lichtplan. Zo weet je zeker dat dit op de juiste manier wordt gedaan.

De beste manier om veel sfeer te creëren is door met de verschillende lichtkleuren– en temperaturen te spelen. Je kunt er ook voor kiezen om led inbouwspotjes met dimmers te gebruiken. Zo kunnen deze geheel naar wens en moment worden aangepast. Lekker fel tijdens beeldschermwerk en wat rustgevender bij het ontvangen van klanten.

Handige tips bij het verlichten van kantoor

Voordat je een lichtplan op kunt stellen, is het eerst belangrijk om de gestelde normen volgens de Arbowet er eens goed op na te lezen. Hier staat duidelijk in beschreven waar verlichting op kantoor aan moet voldoen.

Denk er tegelijkertijd goed over na dat duurzaam ondernemen tegenwoordig een steeds grotere rol speelt. Ook met het oog op de stijgende energiekosten. Daarom is het goed om voor duurzame lichtbronnen te kiezen. Ledlampen zijn hierbij verreweg het beste alternatief.

Daarnaast is het goed om naast kunstmatig licht ook meer daglicht naar binnen te halen. Zo bespaar je meer op de stroomkosten en dit is tegelijkertijd veel beter om het dag- en nachtritme van medewerkers te verbeteren. Zeker gedurende de herfst- en wintermaanden.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Voorheen waren fysieke vergaderingen en vaste telefoonlijnen de…
Het is superbelangrijk om je kantoor zo in te richten dat het een fijne plek is om te werken en je productiviteit verhoogt. Je moet een goede mix…
Elektrisch rijden heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt en heeft een aanzienlijke impact gehad op verschillende aspecten van ons dagelijks…
Sinds de pandemie is thuiswerken voor veel bedrijven onderdeel van het nieuwe normaal, zelfs nu het eigenlijk niet meer noodzakelijk is dat we zo veel…
Vaak denken we dat we alles maar zelf moeten kunnen in het leven. We moeten een drempel over om naar de huisarts of de psycholoog te gaan, laat staan…
Kerst is één van de leukste feestdagen van het jaar. Wij hebben ervoor gezorgd dat liefde, familie en gezelligheid centraal staan tijdens deze…