Als ZZP’er heb je veel vrijheden: je werkt niet onder toezicht van een baas, je bepaalt in welk beroep je je volledig gaat storten of gaat omscholen en je kunt zelf beslissen of je deze week wat minder werkt of juist veel. Ook al biedt deze zelfstandigheid veel voordelen, er hangt ook een groot nadeel aan waarvan velen zich niet bewust zijn als ze voor zichzelf beginnen. Je bent namelijk niet verzekerd van een vast maandelijks inkomen waarmee je bijvoorbeeld je hypotheek of andere vaste lasten gegarandeerd kunt betalen.

Om jezelf wat meer zekerheid te geven, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Check onderstaande tips om dit zo goed en betaalbaar mogelijk te doen!

Hoeveel wil je verzekeren?

Je hebt besloten om een AOV af te sluiten. Dan is het eerste dat je moet beslissen de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren. Wel is het belangrijk om te weten dat je maximaal 80% van je inkomen kunt dekken. Maak je bijvoorbeeld een winst van 40.000 euro per jaar? Dan kun je dus maximaal 32.000 euro verzekeren. Natuurlijk kun je ook voor minder gaan: je betaalt dan ook minder premie. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie die je maandelijks moet betalen. Om een goede keuze te maken, is het verstandig om te berekenen hoeveel geld je privé nodig hebt, maar ook moet je rekening houden met maandelijks terugkerende zakelijke kosten. Verzeker minimaal dit bedrag om rekeningen te kunnen blijven betalen.

Wat is jouw financiële thuissituatie?

Heb je een partner? En werkt deze persoon in loondienst? Zo ja, dan kun je wat meer risico nemen. Mocht jij arbeidsongeschikt worden, dan zijn jij en je partner alsnog verzekerd van inkomen. De hoogte van jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je dan wat verlagen. Let wel: als jij de kostwinner bent, dan is het wel verstandig om een hogere AOV te nemen. Zo verlaag je namelijk de kans op schulden. Onthoud goed dat je arbeidsongeschiktheid altijd merkt in je privéleven. Beoordeel jouw financiële thuissituatie dus goed en schat in of je eventuele tegenslagen op kunt vangen.

Spaar je maandelijks?

Als zelfstandig ondernemer keer je jezelf periodiek winst uit. Het is aan te raden om een deel hiervan op een spaarrekening te zetten. Probeer maandelijks een vast bedrag gebaseerd op de hoogte van de winst opzij te zetten zodat je periodes kunt overbruggen waarin je minder of helemaal niet werkt. Als je een AOV afsluit, moet je ook de lengte van de wachttijd bepalen. Tijdens deze eigen-risicoperiode wordt er, afhankelijk van wat je hebt afgesloten, geen geld uitgekeerd. Heb je genoeg spaargeld opgebouwd of beschik je over andere financiële middelen om een paar maanden of zelfs een paar jaar te overbruggen? Kies dan voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een langere wachttijd. Je betaalt dan minder premie.

Wat is je leeftijd?

Oefen je een zwaar beroep uit, zoals in de bouw? Dan kun je jezelf vaak maar tot een bepaalde leeftijd verzekeren: meestal tot de leeftijd van 55 of 60 jaar. Andere beroepen zijn wat flexibeler. Echter, je dient wel na te denken tot welke leeftijd je jouw AOV wilt laten doorlopen. Als je dit tot je pensioen doet, betaal je meer premie, maar heb je wel meer zekerheid. Je kunt er ook voor kiezen om je tot een jongere leeftijd te laten verzekeren. Raak je dan arbeidsongeschikt? Zorg er dan voor dat je een buffer hebt of een alternatief beroep kunt uitvoeren.


Met bovenstaande tips kom je al een eind op weg om de arbeidsongeschiktheidsverzekering juist af te sluiten. Op tulpenfonds.nl vind je nog meer tips en informatie over dit type verzekering.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Lees ook…
Tech is je ding en je mikt toch op de Duitse markt? Dan mag je niet ontbreken op Duitslanddag in Amersfoort op 11 oktober. Je krijgt de kans om te…
Als werkgever wil je je medewerkers vaak wat geven aan het einde van het jaar. Gewoon, om ze te bedanken voor alle inzet die zij het afgelopen jaar…
De kledingwinkel in het dorp, het bouwbedrijf uit de buurt en de webshop in tweedehands lp’s hebben op het eerste gezicht niet veel gemeen. Toch…