Wat is een risico inventarisatie en -evaluatie RI&E?
Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) breng je alle mogelijke arbeidsrisico’s op de werkplek in kaart. Het doel van een RI&E is om de risico’s op het werk te identificeren en te beoordelen, en om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren.
Is een RI&E verplicht voor iedere werkgever?
Een RI&E is verplicht vanuit de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) voor iedere werkgever. Sinds 2021 controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie vaker en strenger. Zonder RI&E kun je direct een boete krijgen bij een inspectie.
Verplicht laten toetsen?
Ook is als werkgever toetsing van de concept-RI&E en het bijbehorende plan van aanpak door een gecertificeerde arbodienst of kerndeskundige, verplicht. Er zijn 4 soorten kerndeskundigen: bedrijfsarts, veiligheidsdeskundige, arbeidshygiënist of arbeids- en organisatiedeskundige.
- Als al je werknemers bij elkaar minder dan 40 uur werken kun je als werkgever een RI&E maken met de checklist gezondheidsrisco’s. Deze hoef je niet te laten toetsen. Zzp’ers met een arbeidsovereenkomst tellen ook mee voor de uren.
- Heb je minder dan 25 werknemers? Dan kun je ook een erkend branche RI&E instrument gebruiken en is er geen toetsing nodig. Check hier voor welke sectoren dit geldt.
- Boven de 25 medewerkers is toetsing altijd verplicht.
Het bijbehorende plan van aanpak
Met de RI&E stel je vervolgens een plan van aanpak op. In dit bijbehorende plan leg je vast met welke maatregelen je de risico’s kunt beheersen, wie ze uitvoert en binnen welke termijn. Zo zorg je voor een veilige werkomgeving.
Door het plan van aanpak steeds bij te stellen, groeit je RI&E mee met jouw bedrijf. En daar heeft iedereen baat bij: het leidt niet alleen tot minder verzuim en lager verloop, maar bevordert ook het werkplezier en zorgt voor hogere productiviteit.
Risico’s zichtbaar in een RI&E
Risico’s op de werkplek zijn soms minder zichtbaar dan je denkt. Vaak zijn de gevaren van werken met gevaarlijke stoffen, grote apparaten of scherpe objecten wel bekend. Maar geldt dat ook voor werkdruk, veel beeldschermwerk en langdurig zitten of staan? Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je werknemers. Die breng je in beeld met een risico inventarisatie.
Risico inventarisatie leidt tot minder ziekteverzuim
Ook worden sommige risico’s structureel onderschat. Denk aan veel of zwaar tillen, maar ook werken in een omgeving met harde geluiden of slechte ventilatie. Door het opstellen van een RI&E maak je een risico inventarisatie van alle mogelijke gevaren. Gebruik als hulpmiddel bijvoorbeeld een checklist gezondheidsrisico’s. Dat scheelt jou uiteindelijk kosten door ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid of ongevallen.
Je moet de RI&E actueel houden bij verandering
Er kunnen in de loop van de tijd nieuwe risico’s ontstaan, of ze veranderen. Door de aanschaf van nieuwe apparatuur, het veranderen van werkprocessen of maken van nieuwe producten. Maar ook door nieuwe gevaren van buitenaf waar je eerder geen rekening mee hield. Denk aan het coronavirus een aantal jaar geleden. Neem in je plan van aanpak als vast onderdeel op om je RI&E regelmatig te updaten.
Maatregelen helpen je tijd en geld besparen
Een RI&E verplicht je om risico’s in kaart te brengen, maar helpt ook om maatregelen te nemen. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid en veiligheid van je werknemers, maar kan jou als ondernemer ook veel tijd en geld besparen. Met een RI&E beperk je als ondernemer doorlopend hoge kosten door verzuim, uitval, aansprakelijkheidsclaims en reputatieschade.
Hoe ga je aan de slag met een RI&E?
Nu je weet dat een RI&E belangrijk is voor de gezondheid en veiligheid van je werknemers én ook wettelijk verplicht is, is het tijd om aan de slag te gaan. Het opstellen van een RI&E is gelukkig makkelijker dan vaak gedacht. Je kunt gebruikmaken van zogenaamde RI&E instrumenten. Ook kun je een externe partij inschakelen om je te helpen bij je RI&E.
Jouw route naar een RI&E
Vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met sociale partners, is er het Steunpunt RI&E. Daar ontdek je in een paar simpele stappen welke route naar een RI&E het beste past bij jouw bedrijf tot 25 werknemers. Wil je zelf een RI&E opstellen? Dan kan je via routenaar.rie.nl direct beginnen.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Een RI&E in 7 stappen
- Stap 1: Inventariseer alle risico’s en beschrijf deze. Let hierbij op zowel zichtbare als onzichtbare risico’s en mogelijke risico’s van buitenaf.
- Stap 2: Evalueer en prioriteer de risico’s. Vergelijk en rangschik van groot naar klein.
- Stap 3: Een plan van aanpak opstellen. Leg vast met welke maatregelen de risico’s beheerst kunnen worden, wie deze gaat uitvoeren en binnen welke termijn.
- Stap 4: Toetsing. Als het nodig is laat je je RI&E nakijken door een gecertificeerde arbodienst of deskundige.
- Stap 5: Als je alles hebt vastgelegd bespreek je de RI&E binnen je bedrijf. Zorg dat iedere medewerker, dus ook de flexwerker en uitzendkracht, kennis kan nemen van de RI&E.
- Stap 6: Aan de slag met het treffen van maatregelen.
- Stap 7: Evalueren en bijstellen. Houd je RI&E actueel. Gebeurtenissen binnen of buiten je bedrijf kunnen leiden tot nieuwe inzichten over de risico’s of de prioriteiten.
Ondersteuning bij een RI&E opstellen nodig?
Je kan je bij het doorlopen van het stappenplan en het plan van aanpak van de RI&E laten bijstaan door deskundige medewerkers, waaronder door de preventiemedewerker in je bedrijf. Ook de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging kan over de RI&E om advies worden gevraagd. Daarnaast kan je natuurlijk ook gebruikmaken van (aanvullend) persoonlijk advies van een arbodeskundige of je gecertificeerde arbodienst.