Categorieën

Kiezen of delen: Jacques Mentrop

Ondernemen is ook lastige keuzes maken. In deze rubriek maken we het heel zwart of wit. De redactie legt leden van De Zaak pittige dilemma's voor. In deze aflevering: Meubelmaker Jacques Mentrop, de man achter DroomHout.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

1: 35.000 euro per jaar bij droombaan óf 100.000 euro per jaar bij baan met frisse tegenzin?

“De lol is belangrijker dan het geld, dus die keuze is gauw gemaakt. Toen ik in 2008 van de ict-wereld naar hout switchte, ging mijn inkomen er niet op vooruit. Sindsdien voelt werk weer als hobby. Elke dag is leuk en leerzaam. De vrijheid en creativiteit zijn verslavend.”

2: Donald Trump of Vladimir Poetin?

“Allebei zijn het boeven, dus lastig kiezen. Gevoelsmatig heb ik meer met de VS dan met Rusland, maar dat is cultuurbepaald. Ik vind het altijd super krachtig als leiders empathisch zijn en dat ook kunnen tonen. Wat mij betreft ontbreekt dat bij beide heren. Het zijn mensen van wie ongetwijfeld iets te leren valt. De truc is het mooiste in de mens te zien.”
Van bedrijfseconoom tot meubelmaker
Jacques Mentrop heeft een achtergrond als bedrijfseconoom en is lang werkzaam geweest in de internationale ict-industrie bij bekende hardware- en softwarebedrijven. In 2008 maakt hij een carrièreswitch naar de wereld van het hout. Hij startte zijn eigen merk DroomHout. Later zijn daar Dutch Design Tables en Eikenpanelen.nl bijgekomen. In de fabriek en designstudio in Utrecht geeft Mentrop leiding aan een enthousiast team van houtbewerkers en meubelmakers. Zelf ontwerpt hij met zijn team de mooie meubels en maatwerken van massief hout die je bij DroomHout kan laten maken. De ondernemer is 49 lentes jong, getrouwd en heeft drie lieve kinderen.
  • Lees meer over Jacques Mentrop in MijnZaak

3: Skivakantie of zonvakantie?

“Zonvakantie! Ik ben een jaar of vijftien actief snowboarder geweest, maar moest een jaar of vijf geleden die passie opgeven vanwege een knieblessure. Ik heb de mooiste gebieden en afdalingen gemaakt en koester daar fantastische herinneringen aan, maar ben nu dus overgeleverd aan de zonvakanties. En daar geniet ik volop van: lekker chillen met ’the family’ in Europa. Italië is daarbij favoriet, onder meer vanwege de fantastische keuken.”

4: Samenwerken of alleen werken?

“Ik kan uitstekend alleen werken, maar samen een doel nastreven is het mooiste wat er is. Als de synergie er is, is er meer kans dat er goud uit de handen komt. Daarbij vind ik het heerlijk om met mensen te sparren en van ze te leren. Zo lang je kan leren, blijf je jong.”

5: Jezus of Boeddha?

“Als kleinzoon van een dominee, zou mijn lieve oude opa zich in zijn graf omdraaien als ik voor Boeddha zou kiezen. Ik ben echter al lang niet meer praktiserend christen en moet toegeven dat diverse elementen uit de Boeddhistische cultuur en levenswijze me erg aanspreken. Het pure, het uitgaan van eigen kracht, weldoen voor je omgeving. Dat vind ik allemaal zeer inspirerend.”

6: Autodidact of (traditionele) opleiding?

“Het grappige is dat ik momenteel niet heel veel doe met mijn universitaire opleiding, hoewel deze me als mens toch gevormd heeft. Omdat ik meer een praktijkmens ben, zou ik voor de autodidactiek kiezen. Mooi als je kan groeien in je vak door van anderen te leren of boeken te lezen.”

7: Communisme of kapitalisme?

“Hoewel ik het super tof vind als mensen lekker sociaal met elkaar zijn, ben ik niet zozeer van het ‘alles met elkaar delen’, puur vanwege het doel op zich. Ik vind het prachtig als mensen geven om anderen. Daar hoort delen vanzelfsprekend bij. Toch bewonder ik ook zeer succesvolle mensen en kan ik genieten van de verhalen achter hun succes. Dat daar wat meer munten bij horen, gun ik ze van harte. Ik ben niet jaloers aangelegd.”

8: Succesvolle onderneming of rijk sociaal leven?

“Naar mijn smaak heb ik dat rijke sociale leven al. Ik voel me gezegend met prachtige mensen om mij heen. Zakelijk gezien blijf ik altijd ambitieus, streven naar hogere doelen, simpelere processen en mooiere designs. Dus ik kies hier de succesvolle onderneming.”

9: Waarheid is relatief of waarheid is absoluut? 

“Die weet ik niet zo goed. Volgens mij is er een waarheid en door de jaren heen weet ik inmiddels dat die ook het langste duurt. Wat ik altijd wel mooi vind, is dat je zaken van meerdere kanten kunt bekijken. Ik train mezelf ook altijd de andere kant van een kwestie te durven zien waar dat soms heel lastig is.”

10: Stoel of tafel?

“Dat is natuurlijk de DroomHout-tafel die we zelf maken in onze eigen fabriek in Utrecht. Een tafel is een uitdagend ding. Bijna alles is al een keer gemaakt of ontwerpen. Uiteindelijk is het gewoon een blad met poten. De ultieme uitdaging schuilt erin om toch elke keer weer een twist te bedenken die origineel is en mensen aanspreekt. Ik vind het fascinerend om daarbij ‘out of the box’ te denken en hoop dat mensen dat terugzien in onze collectie. Stoelen hebben we in het verleden ook wel eens gemaakt, maar er zijn maar heel weinig houten stoelen die echt lekker zitten.”

11: Verjaardag van geliefde vieren of op acquisitiegesprek bij je droomklant? 

“De verjaardag natuurlijk. Behalve het feit dat verjaardag maar één keer per jaar is en je elke dag kan pitchen bij klanten, gaat bij mij de liefde voor het werk.”

12: Klimaat van nu is onderdeel van cyclus of duidelijk dat de mens verantwoordelijk is voor opwarming van aarde?

“Er zijn aantoonbaar cycli in het klimaat over de miljoenen jaren dat deze aarde bestaat, maar ik denk dat wij als mensen wel een behoorlijke katalysator zijn. Ik merk ook dat ik het steeds leuker vind om mijn persoonlijke steentje bij te dragen om het tij te keren. Ik geloof erin dat alle kleine beetjes helpen.”

13: Mens is geschapen of evolutietheorie?

“Ik gok dat de evolutietheorie het dichtst bij de waarheid ligt, maar wie het weet mag het zeggen.”

14: Wijsheid of rijkdom?

“Is wijsheid niet rijkdom? Ik denk dat geld uiteindelijk niet gelukkig maakt. Ik hou van de vrijheid om te leven en door liefde en respect voor anderen te tonen steeds wijzer te worden.”

15: Leiden of dienen?

“Ik vind leiden heel leuk om te doen. Ik denk dat ik goed ben in het zien van de rode draad en om mensen daarbij te betrekken. Ook in de ontwerpen die ik voor DroomHout maak, zie je dat terug. Ik zet liever de toon door iets te maken waarvan mensen blij verrast zijn, dan te ontwerpen waarvan ik denk dat mensen het mooi zullen vinden.”

Tekst: Ido Dijkstra

Foto’s: Jacques Mentrop

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…