1. Bied bijscholing aan
2. Laat taken rouleren
Rooster bepaalde taken bijvoorbeeld roulerend in en zorg dat medewerkers elkaar kunnen vervangen bij afwezigheid. Hierdoor krijgen mensen ervaring in ander(mans) werk én blijft de continuïteit van de processen gewaarborgd als iemand uitvalt. U verhoogt de inzetbaarheid en brengt afwisseling in het werk.
3. Werk in teamverband
Mensen die als een hecht team werken zijn loyaler naar elkaar dan mensen die dat niet doen. Werken in teamverband is goed voor de productiviteit: er is meer begrip en collega’s zullen elkaar daardoor stimuleren, motiveren en helpen. Zwakkere schakels worden sterker doordat ze worden meegetrokken door het team. U kunt het groepsgevoel extra stimuleren door een dagje uit te organiseren, gekoppeld aan een gezamenlijke activiteit. Af en toe een borrel drinken met elkaar bevordert ook het ‘wij’-gevoel.
4. Optimaliseer werktijden
Inventariseer wie er wanneer werkt en analyseer of dat praktisch is voor alle partijen. Misschien kan of wil een parttimer meer uren werken als dat op bepaalde tijden vanuit huis kan. Geef de gelegenheid ‘s middags wat langer door te werken voor iemand die ‘s morgens bijvoorbeeld langs de huisarts wil. Ook dat draagt bij tot optimale inzetbaarheid van personeel.
5. Besteed structureel aandacht aan employability
functioneringsgesprekken . Met de kennis die u opdoet in deze gesprekken kunt u zorgen dat de behoeftes van de werknemer aansluiten op die van de organisatie. Wijs erop dat flexibel zijn en ‘bijblijven’ ook een verantwoordelijkheid is van de medewerker zelf. Selecteer nieuwe medewerkers ook op optimaal inzetbaar (willen) zijn.