Categorieën

Wordt er in uw bedrijf wel genoeg gelachen? Lachen is goed tegen stress en het relativeert problemen. Alle reden dus om humor serieus te nemen. Ook op de werkvloer. Wanneer uw medewerkers niet óm, maar mét elkaar lachen, werkt humor lucratief!

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Lachen is gezond


Of het nu komt door het vrijkomen van endorfine, adrenaline of stikstofmonoxide is niet bekend, maar dat doet er ook niet toe. Wetenschappelijk onderzoek van een Amerikaanse cardioloog heeft het aangetoond: lachen is gezond! Lachen verbetert de doorbloeding van de aderen en dat betekent op langere termijn: minder kans op hart- en vaatziektes en op infarct, beroerte en embolie.

Lachen reduceert ook stress en depressies, gaat ontstekingen tegen én verbetert de stoelgang. En: ‘Wat lachen doet voor de dikke darm, doet het ook voor de werksfeer’ (Nanne Wijma, mede-auteur van het boek Humor als gereedschap voor managers). Een (juiste) dosis humor houdt dus niet alleen uw werknemers, maar ook uw bedrijf gezond.

Hoe leuk is het bij ú?

Ook al lopen uw medewerkers vaak gierend door de gang, u scoort pas als zij niet óm, maar mét elkaar lachen. Dat is de visie van de Amerikaanse humorconsultant Patt Schwab, directeur van een trainingsbureau dat bedrijven adviseert op het terein van humor, veranderingsprocessen en creativiteit. Zijn motto: omarm humor als uw belangrijkste strategie en Laugh your way to the top!

Volgens de Belgische humormissionaris Guido Thys is er in Nederland nog veel werk te verrichten op dat gebied, vooral in de kantoren. Volgens hem verdelen wij Nederlanders alles in compartimenten: op de parkeerplaats, bij de kopieer- of koffieapparaat wordt gelachen, maar achter het bureau niet. Er wordt óf gewerkt, óf gelachen, en dat werkt contraproductief. Volgens Thys is humor in België ‘geïntegreerd’ in het werk. In dat geval zijn grappen maken en relativeren bevorderend voor de sfeer op het werk. Als je plezierig samenwerkt, straal je dat bovendien uit naar de klant.

Lachen op het werk

Ernstige dingen doen, hoeft niet te betekenen dat je ze op een ernstige manier doet, benadrukt Thys. Er mogen dus best wat meer grappen en grollen worden uitgehaald. Er zijn veel manieren om met problemen om te gaan, het kan ook op een luchtige, plezante manier. Bovendien is humor een van de belangrijkste vormen van relativeren. Met humor kan iets ter sprake worden gebracht wat moeilijk ligt of kan kritiek worden verpakt. Ook kan het de spanning ontladen, bijvoorbeeld tijdens een vergadering.
Guido Thys heeft bijvoorbeeld altijd zijn clownsneus bij de hand. “Die zetten we hier op als een discussie hoog oplaait. Dat werkt altijd. Het zorgt gewoon even voor een ontlading van de spanning. En dat betekent absoluut niet dat je elkaar niet meer serieus hoeft te nemen.”

Humor: niet altijd leuk

Let op: humor kan mensen nader tot elkaar brengen, maar niet iedereen vindt hetzelfde grappig. Daardoor kan humor op de werkvloer ook negatieve effecten hebben: het kan mensen buitensluiten en mensen beledigen.

Pas dus op met grappen die ten koste gaan van collega’s. Die overschrijden al snel de grens tussen humor en pesten. Er is volgens Thys een gouden stelregel, over de domme blondjesmop in het bijzijn van een blonde dame. Eén mop kan, twee is op het randje en bij de derde zal ze zich aangesproken voelen en denken ‘waarom ik nu weer?’ Waak dus voor seksistische en racistische grappen, maar ook voor sarcastische humor.

Iedereen kan leuk zijn

De ene mens heeft meer humor in de genen dan de ander, maar iedereen heeft er van jongs af aan iets van meegekregen. Maar: je moet er je eigen vaardigheid in leren kennen. Je kunt bijvoorbeeld goed zijn in gekke gezichten, of in droge humor, woordgrapjes of moppen tappen. Humor gaat volgens Guido Thys om ‘incongruentie’, iets onverwachts. Je kunt ook lachen om een grandioze vondst, een gekke combinatie. Ook creativiteit kan een glimlach tevoorschijn toveren.

Tips van Guido Thys:

 • Dúrf los te laten, wees niet bang dat je nìet leuk bent.
 • Blijf geen flauwe moppen vertellen, terwijl niemand lacht. Dan maak je jezelf inderdaad belachelijk.
 • Ga niet geforceerd leuk doen en doe geen dingen die niet van jou zijn.
 • Bewaak de grens tussen humor en pesten: pas op met grappen ten koste van een ander.
 • Houd clownsneuzen bij de hand en laat deze opzetten bij een heftige discussie (maar discussieer wel verder!).

Vergaderen met humor

Een dag niet gelachen, is een dag niet gewerkt luidt het motto van Martha Jong van Jobtraining. Zij kwam een aantal jaren geleden in contact met humorgoeroe Patt Schwab en geeft nu communicatietrainingen en de workshop Creativiteit en humor in de organisatie. Belangrijkste boodschap: laat humor centraal staan in het bedrijf, zelfs tijdens vergaderingen.

U hoeft geen moppen te kunnen tappen om een vergadering leuker te maken. Gebruik geluidsfragmenten of sheets met een cartoon. Enkele vergadertips :

 • Vertoon de korte film van John Cleese (Meetings, Bloody Meetings), waarin hij laat zien hoe je korter, efficiënter en met meer plezier kunt vergaderen;
 • Gooi een zachte bal in de groep om de discussie te stimuleren;
 • Geef deelnemers een ijsje, zodra er een heikele kwestie aan de orde komt;
 • Straf laatkomers: laat hen voor elke minuut dat ze te laat arriveren, 50 eurocent betalen voor een gezamenlijk feest;
 • Gebruik een handpop of masker om het voor deelnemers mogelijk te maken hun gevoelens ‘anoniem’ te uiten;
 • Geef prijzen weg voor resultaten.

 Leuke tips

 • Kijk op de website van Guido Thys voor plaatjes en filmpjes voor plezante presentaties.
 • Martha Jong: “Formeer in het geheim een humorclub. Neem iemand van de postkamer, van verkoop, van de administratie en ga bij elkaar zitten. De opdracht: bedenk gekke, onverwachte dingen. Hang posters op in de gang met Loesje-achtige teksten. Bouw het op, creëer een hype en laat iedereen gissen waar het vandaan komt.”
 • De Stichting Humor houdt zich bezig met nobele zaken als ‘het bevorderen van het gebruik van humor’. Op de website kunt u sprekers en workshops boeken.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…