Werknemers vínden is één, maar ze ook behouden is een andere kunst. Misschien kijkt ook uw personeel op dit moment uit naar een andere werkgever. Effectieve manieren om dit te voorkomen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Investeren in menselijk kapitaal

Nieuw personeel aannemen kost tijd en geld. Bovendien verliest u meer dan alleen een medewerker: ook kennis, ervaring, een netwerk en dergelijke verdwijnen uit het bedrijf. Investeren in het behoud van goede werknemers is dus voordeliger. Waaróm aan de ene kant menselijk kapitaal verspillen, om het aan de andere kant weer duur in te kopen?

Simpele middelen voor meer betrokkenheid

Met simpele middelen kunt u de betrokkenheid van uw werknemers vergroten. Denk daarbij aan:

 • Aandacht voor balans tussen werk en privé van werknemers;
 • De mogelijkheid om in deeltijd te werken;
 • Het aanbieden van opleidingen. Werknemers die het gevoel hebben zich te kunnen ontwikkelen, blijven gemotiveerder.

Maar ook al doet u nog zo uw best, een werknemer kan om diverse redenen minder gemotiveerd raken. Probeer dit tijdig te herkennen. Wanneer iemand minder projecten oppakt en meer tegengas geeft, zit hij mogelijk niet meer goed op zijn plek.

Een functioneringsgesprek is dan een prima gelegenheid om te polsen hoe hij in zijn vel zit. Voorkom vervolgens dat een medewerker zich stilletjes verder distantieert van het bedrijf. Bied hem nieuwe uitdagingen.

10 manieren om werknemers te stimuleren

Naast de ‘vaste kost’ zoals het jaarlijkse bedrijfsuitje, de incidentele bonus en het aloude kerstpakket, zijn er veel alternatieve manieren om medewerkers te binden. De beste tips en trucs:

 1. Net een belangrijke order binnengesleept of een groot project afgerond? Wacht niet tot later; vier het direct en betrek uw personeel hierbij.
 2. Neem een medewerker eens mee naar de klant voor wie hij werk verricht. Dat werkt motiverend én inspirerend. Kennis van de situatie bij de klant kan bovendien tot betere oplossingen leiden.
 3. Geef eens iets weg, zoals een tablet voor het behalen van een bepaald resultaat. En wat het kerstpakket is voor december, zou het vakantiepakket voor juni kunnen zijn: beachbalsetje, tuinfakkels, longdrinkglazen, flesje rosé…
 4. Zorg dat uw waardering voor de betreffende medewerker altijd geméénd is. Dit kan door betrokkenheid te tonen en actief aanwezig te zijn bij de activiteit of overhandiging van een cadeau. Reik kerstpakketten dus persoonlijk uit op een speciale bijeenkomst en laat ze niet tussen de bedrijven door bij de secretaresse afhalen.
 5. Laat uw budget het op korte termijn niet toe dat u met dure cadeaus of verwenpakketten smijt? Ook daar zijn oplossingen voor. U kunt uw werknemers ook laten spáren voor een bijzonder evenement. Aan welke prestatie u de spaarpunten verbindt, kunt u zelf bepalen. Kijk eens op www.saveenbeleef.nl
 6. Als u een medewerker vraagt ‘s avonds of in het weekeinde over te werken, vraagt u eigenlijk ook iets van diens partner of gezin. Beloon hun passieve bijdrage ook eens, bijvoorbeeld door een dinerbon te geven, kaartjes voor een pretpark of theatervoorstelling.
 7. Aan de teamspirit in uw bedrijf werken en tegelijkertijd iets doen voor uw omgeving? Veel vrijwilligersorganisaties zitten te springen om extra ondersteuning bij een evenement of opbouw en onderhoud van hun voorzieningen – een kinderboerderij of een speeltuin, bijvoorbeeld. Uw medewerkers zien een blijvend resultaat van hun inspanning en u profileert zich als maatschappelijk verantwoorde onderneming. Lees meer over de voordelen van werknemersvrijwilligerswerk»
 8. Een fruitmand voor de zieke? Een bon voor een schoonheidsbehandeling of een ontspannende massage is origineler én stoomt de gevelde werknemer klaar voor zijn terugkeer op de werkvloer. U kunt natuurlijk ook een masseur inhuren om uw werknemers op de werkplek een lekkere (stoel)massage te geven. Verrassend, makkelijk te regelen, niet duur, en succes verzekerd!
 9. Een steentje bijdragen aan de gezondheid van uw personeel én tegelijkertijd de teamgeest vergroten? Dit kan door als bedrijf bijvoorbeeld mee te doen aan sportevenementen zoals een zaalvoetbaltoernooi, de ING Amsterdam Marathon of de jaarlijkse Landelijke Fietsdag. Tien tegen één dat de deelnemende medewerkers zélf gaan trainen in hun vrije tijd. Meer ideeën om gezamenlijk te sporten»
 10. En als ze dan toch op sportief vlak in actie komen, is het wel zo leuk om ze op weg te sturen met een T-shirt met opdruk van uw bedrijf en een aantrekkelijk overlevingspakket. Goed voor de onderlinge band en gratis reclame voor uw bedrijf. Uw medewerkers kunnen ook ‘sportief’ aan de slag gaan met een goed doel: www.balmetverhaal.nl

Het geheim van een goede baas

Juist werkgevers die hun organisatie niet goed op orde hebben, dreigen als eerste medewerkers te verliezen als de economie weer aantrekt. Het komt dus aan op uw managementkwaliteiten om het eigen personeel óók in mindere tijden gemotiveerd te houden. Welke eigenschappen kenmerken een goede baas? De ideale leidinggevende:

 • Is eerlijk, loyaal en complimenteus (deze eigenschappen zijn aan te leren). Het gaat er medewerkers vooral om dat ze het idee hebben gelijk behandeld te worden.
 • Is integer, hanteert duidelijke principes en verschuilt zich niet achter anderen.
 • Doet wat hij zegt, is betrokken, respectvol, extravert, besluitvaardig én probleemoplossend.

Tip: Toon uw vrouwelijke kant. Een manager die luistert, intuïtie en gevoel laat meespelen is populairder dan de masculiene manager die dirigeert, afstandelijk is en meer op cijfers dan op mensen let. Het wordt gewaardeerd als u zowel hard als soft kunt zijn.

Durf dus emotie te tonen en hecht waarde aan persoonlijk contact.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…