Soms wilt u bijzondere tekens typen, zoals letters met diakritische tekens (é, è, ë, et cetera) of pictogrammen. Daar zijn diverse "snelle" manieren voor.

Als uw toetsenbord niet beschikt over mogelijkheden om accenten op letters te plaatsen – via zogenaamde ‘dode’ toetsen – kunt u dat forceren door via >> Configuratiescherm, Toetsenbord (of de Taalbalk onderaan) in te stellen dat u een VS-international toetsenbord heeft.
Zo wacht de enkele quote dan op de klinker die u eronder typt om er een accent aigue op te zetten (é), en maakt de dubbele quote een trema: (met Shift dus) plus een e levert dan een ë op.

Symbolen

Voor het invoegen van speciale tekens als een telefoontje, een wereldbol of mooi omcirkelde cijfers zult u toch de optie >> Invoegen, Symbool gebruiken. Die pictogrammetjes vindt u meestal in tekensets als Wingdings en Webdings.
Als u dergelijke bijzondere symbolen vaak gebruikt, kunt u daar in Word de optie AutoCorrectie (of AutoTekst) voor inzetten. Een voorbeeld:

  • Voeg bijgaand symbool in uw document in (tekenset Wingdings).
  • Kopieer het symbool (bijvoorbeeld >> Ctrl+c).
  • Ga naar het venster AutoCorrectie (menu >> Extra, Autocorrectie-opties of in 2007 via de Office-knop, knop [Opties voor Word], categorie >> Controle, knop [AutoCorrectie-opties]).
  • Typ onder Vervang: als tekst ‘tel’, en plak het symbool onder Door:.
  • Klik >> OK.
  • Typ in het document ‘tel’ en zie dat het vervangen wordt door het telefoontje.

Voor veel tekens is dit in AutoCorrectie alvast geregeld, typ maar eens (e), ™ of (c) en u krijgt direct €, ™ of ©.

Tip: Als u de automatische correctie niet wilt in sommige gevallen, maak die dan direct ongedaan met >> Ctrl+z of druk op de Backspace-toets.

Lees ook…
Wanneer je in Excel gegevens gebruikt die worden aangeleverd, zijn deze niet altijd in het formaat wat je zelf zou willen. Een voorbeeld is tekst die…
Wil je een mailing versturen, adresstickers maken of een verhuisbericht versturen? Dan kun je de adressen vanuit Outlook exporteren naar…
ChromeOS is een besturingssysteem voor je computer. Net als bijvoorbeeld Windows van Microsoft of macOS van Apple. Maar dan minder bekend, zeker in de…
Outlook kent vanaf versie 2013 een functie ‘onbelangrijke mail’. Dit is een zelflerende functie, maar ben je het wel eens met Outlook? Zo schakel je de…