Categorieën

Duurzaam ondernemen kan op veel manieren en is makkelijker dan u wellicht denkt. Maatschappelijk verantwoord én goed voor uw portemonnee, met deze tips bespaart u een hoop kosten.

Inhoudsopgave

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

 1. Op kantoor
 2. Uw apparatuur
 3. Licht
 4. Verwarming
 5. Energie
 6. Auto

Op kantoor

 • Gebruik papier dubbelzijdig.
 • Verruil alle plastic en papieren bekertjes voor (afwasbaar) aardewerk.
 • Sluit rolluiken, lamellen en luxaflex als de zon verdwijnt. Zo profiteert u optimaal van de warmte in het pand en verspilt u geen energie.
 • Houd radiatoren vrij. Gordijnen of kasten zorgen ervoor dat de warmte zich niet goed kan verspreiden.
 • Print alleen wanneer strikt noodzakelijk en laat uw printer regelmatig controleren

Uw apparatuur

 • Schaf zuinige apparatuur aan. Een LCD-scherm gebruikt minder energie dan een beeldbuis en laptops zijn zuiniger dan gewone pc’s. De nieuwe crossover laptop/tablets zoals de surfacepro3 zijn momenteel de zuinigste in hun soort.
 • Wen uzelf en uw werknemers aan om computerschermen uit te schakelen in de lunchpauze en tijdens vergaderingen. Per computer bespaart u zo al snel 20kWh per jaar.
 • Laat apparatuur niet onnodig aan staan. Activeer de slaapstand op computers en installeer schakelklokken op printers en kopieerapparaten. Door apparaten buiten kantoortijden en in het weekend uit te schakelen, bespaart u tot 30% op het energieverbruik.
 • Heeft u nog een domein nodig voor uw website? Rackspace Managed Hosting biedt web-hosting met oog voor het milieu. Voor elke server die voor een klant wordt ingezet laat Rackspace een boom planten door de Britse International Tree Foundation. Meer informatie»
 • Free-Hotspot is een site met een wereldwijd overzicht van gratis hotspots voor uw laptop in café’s, restaurants en hotels. Stopcontacten zijn niet altijd voorradig, dus een volle batterij is raadzaam.

Licht

 • Installeer een bewegingsmelder op doorloopplaatsen of trapportalen. Gemakkelijk en energievriendelijk.
 • Vervang gloeilampen en halogeenspots door spaarlampen of LED-verlichting. Via de website van Budgetlight en vandenheuvelverlichting.nl kunt u scherp geprijsde spaarlampen inslaan.
 • Breng bij een TL-balk een reflector aan. Dit verdubbelt de lichtopbrengst en u heeft nog maar de helft van het aantal TL-balken nodig.
 • Zorg dat de verlichting niet aan is in ongebruikte ruimtes. Gebruik hiervoor eventueel bewegingsmelders of tijdschakelaars.

Verwarming

 • Zet de verwarming een uur voor vertrek laag.
 • Houd uw verbruik in de gaten door regelmatig (maandelijks) de meterstanden op te nemen.
 • Draai de radiatoren dicht in ruimtes die u niet gebruikt. Zet alleen niet alle radiatoren dicht in het pand, dan is er kans op bevriezingsgevaar.
 • Is de cv-ketel ouder dan twaalf jaar, overweeg dan vervanging door een HR-ketel.

Energie

 • Ondernemers die investeren in energiebesparing en duurzame energie worden beloond met fiscaal voordeel als zij Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Lees er meer over in de EIA-brochure die u kunt downloaden op de website van SenterNovem of kunt aanvragen bij de helpdesk EIA, telnr. 038-455 34 30.
 • Als uw bedrijf overschakelt op groene stroom vervalt de ecotax. Hierdoor betaalt u in de praktijk evenveel voor groene als voor normale stroom. U kunt groene stroom bij elk energiebedrijf afnemen en dus ook bij uw bestaande bedrijf opvragen. Van de overstap merkt u niets, alleen uw rekening verandert. Een speciale aanbieder van groene stroom is Greenchoice.

Auto

 • Milieuvriendelijk leasen, ondernemers willen het heus wel. Uit een onderzoek van De Zaak in samenwerking met Wagenplan onder 90 ondernemers, blijkt dat 50 procent van de ondernemers wel milieuvriendelijk zou willen leasen, maar alleen als het even duur is als ‘gewoon leasen’. 17 procent van de ondernemers zou zelfs wel extra geld over hebben voor milieuvriendelijk leasen. 33 procent van de ondernemers daarentegen, ziet het nut niet van milieuvriendelijk leasen.
 • Schaf een zuinige auto aan. Auto’s met het energielabel A en B rijden het zuinigst. De Volkswagen Polo, de Toyota Prius en de Honda Civic Hybride zijn momenteel de toppers. Kijk voor de actuele lijst op de site van Stichting Natuur en Milieu.
 • Kent u Het Nieuwe Rijden nog niet? Verdiep u dan eens in deze trucs om brandstof te besparen. Door bijvoorbeeld met een lager toerental in een hogere versnelling te rijden, een gelijkmatige snelheid te houden en de auto voor een stoplicht te laten uitrollen, rijdt u een stuk economischer. U bespaart 35% Co2-uitstoot.
 • Schaft u bij de aankoop van een nieuwe auto ook (brandstof)besparende accessoires aan als econometers en snelheidsbeperkers? Dan profiteert u, want deze zijn vrijgesteld van BPM en leveren daarnaast (brandstof)besparingen van gemiddeld 5%.
 • Een navigatiesysteem voorkomt verdwalen en omrijden waardoor u op jaarbasis vele liters benzine bespaart. Ook geeft het apparaat aan wat de exacte aankomsttijd is en helpt het u files te omzeilen waardoor u een stuk relaxter rijdt.
 • U kunt reparatiekosten beperken door uw auto te laten repareren met gebruikte onderdelen. Veel garages werken al op deze manier. Het bedrag dat u op deze manier bespaart is afhankelijk van de leeftijd van het onderdeel, het aanbod en uw autotype. Onderdelen of een garage die met gebruikte onderdelen werkt vindt u bij Onderdelenlijn en Onderdelenzoeker Vergeet als laatste ook nooit onnodig uw telefoon laders in het stopcontact te laten aldus telecomadvies.nl en iphone6-abonnement.be

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Lees ook…
Investeer je met jouw bedrijf in duurzame bedrijfsmiddelen? Met de energie-investeringsaftrek (EIA) kun je flink besparen. Door 40 procent van je…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…
Met de stijgende energiekosten en de groeiende nadruk op duurzaam ondernemen, kan een warmtepomp voor je bedrijfspand een slimme investering zijn. In…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
Wil je als ondernemer je energiekosten verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame samenleving? Begin met simpele, effectieve maatregelen om…