Tip 1: Neem energiebesparende maatregelen
Met relatief eenvoudige stappen kun je al een steentje bijdragen:
- Laat geen tl-verlichting aanstaan op plekken waar niemand komt en kies voor led-verlichting
- Laat de verwarming niet loeien terwijl de ramen openstaan
- Zet computers en koffiemachines niet op stand-by, maar schakel ze uit
- Laat stekkers niet onnodig in het stopcontact zitten
- Print zo min mogelijk en communiceer zoveel mogelijk digitaal of persoonlijk
Zulke energiebesparende maatregelen klinken allemaal zo simpel en dat zijn ze vaak ook. Maar je moet het wel doen, samen met je werknemers. Stimuleer bewustzijn rond energieverbruik.
Tip 2: Voorkom sluipverbruik
Sommige apparaten in je onderneming verbruiken energie zonder dat je ze gebruikt. Bijvoorbeeld omdat ze op stand-by staan of omdat de stekker in het stopcontact zit. Zo vragen ze ongemerkt de hele dag door elektriciteit. Dit heet sluipverbruik of sluipstroom. Het gaat om allerlei soorten elektronica: van koffiezetapparaten, computers en tot modems en printers.
Om tempo te maken met het halen van de klimaatdoelstellingen, gelden voor bedrijfspanden sinds 2019 regels. Elk jaar moeten organisaties aangeven welke verplichte energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Voorkomen van sluipverbruik levert daarbij snelle energiewinst op en het is ook nog eens financieel aantrekkelijk. Voor bedrijven kan het interessant zijn om een energiecoach in te schakelen die alle verbeterpunten in kaart brengt.
Tip 3: Stimuleer thuiswerken
Het is normaler dan ooit en niet meer weg te denken uit het werkleven van nu: thuiswerken. Bespaar op reistijd, reiskosten, brandstof en CO2-uitstoot. Minder reizen is goed voor de portemonnee en het milieu. Daarbij is je werknemer vast ook niet vies van een dagje thuiswerken, waardoor hij of zij net iets later de wekker kan zetten en tussendoor een keer een wasje in de wasmachine kan gooien. Win-win-win!
Tip 4: Je bedrijfspand isoleren
Veel van de opgewekte warmte gaat verloren via slecht geïsoleerde daken, ramen en deuren. Heb je een idee wat het energielabel van je bedrijfspand is? Isolatie kan je hele bedrijf in één klap een stuk duurzamer maken. Dat kan op verschillende manieren. Naast de bekende isolatiemogelijkheden, kun je ook denken aan isolatie van warmwaterleidingen en ventilatiekanalen. Denk hierbij niet te veel aan de eenmalige investering, maar aan de terugverdientijd. Na het isoleren heb je immers lagere energiekosten.
Huur je een bedrijfspand? Ga dan in gesprek met je verhuurder. Zowel huurder als verhuurder/eigenaar hebben voordeel bij energiebesparende maatregelen. De winst van de huurder zit in een lagere energierekening en meer comfort. De winst van de eigenaar zit in een hogere markt- en verhuurwaarde van het pand.
Tip 5: Investeer in zonnepanelen
Zonnepanelen zijn op meerdere manieren een slimme verduurzaming. Zakelijk energie opwekken is de beste manier om te voorzien in de energiebehoefte. Niet voor niets gingen tienduizenden ondernemers je voor met deze vorm van duurzame energie.
Door te kiezen voor zonnepanelen en duurzame energie laat je ook mee zien dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vindt. Dat maakt je aantrekkelijker voor klanten als overheden en andere aanbesteders, die kiezen namelijk eerder voor duurzame ondernemers. En zulke klanten hechten waarde aan lange, duurzame relaties.
Tip 6: Maak werknemers bewust van hun energieverbruik
Leuk dat jij als ondernemer energie wilt besparen, maar hoe krijg je je personeel mee? Dit doe je vooral door er als team mee aan de slag te gaan. Leg uit waarom jij het belangrijk vindt en vraag ze mee te denken naar praktische manieren om energie te besparen, zoals energiezuinige verlichting.
Een spelelement of beloning kan daarbij echt helpen, dus wees creatief. Hou bijvoorbeeld op een bord bij hoe jullie naar kantoor komen of hoe vaak iedereen thuis werkt. Beloon de milieuvriendelijkste collega met een bedrijfsbokaal of een cadeau.
Tip 7: Kies samen voor de fiets, het ov of de elektrische auto
Elke dag thuiswerken is niet heel bevorderlijk voor de teamspirit. Dus als jij en je personeel dan toch naar kantoor komen, kies dan voor de fiets, het ov of de elektrische auto en stimuleer dit.
Dat doe je bijvoorbeeld door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden op stellen, waarbij je zakelijk ov opneemt of een fiets van de zaak beschikbaar stelt. Zo stoot je bedrijf niet alleen minder CO2 uit, maar bespaar je ook nog eens flink op brandstofkosten.
Tip 8: Breng je footprint in kaart
Om bij te houden hoe verantwoord en duurzaam je bezig bent, is het interessant om de footprint van je bedrijf in kaart te laten brengen. Deze CO2-voetafdruk geeft je inzicht in het effect van jouw bedrijf op het milieu. Dat gaat verder dan alleen energieverbruik, want het gaat ook over de uitstoot via afvalstromen of transportmiddelen.
Dat inzicht helpt je na te denken over ideeën hoe je als team uitstoot kunt reduceren. En als je dit met regelmaat doet, kun je je vooruitgang meten. De calculator van Klimaatplein geeft een goede indruk van hoe een bedrijf ervoor staat op het gebied van duurzaamheid. Er wordt een berekening gemaakt op basis van elektriciteit, verwarming en zakelijk vervoer.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Welke energiesubsidies zijn er?
Naast besparing op energiekosten, kun je ook profiteren van de vele subsidies die de overheid in het leven heeft geroepen:
SDE++
Bedoeld om bedrijven te ondersteunen bij de productie van duurzame energie.
ISDE
Gericht op kleinere duurzame-energieprojecten.
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Bedoeld voor bijvoorbeeld energiezuinige technieken. Je kunt hierbij 45,5 procent van de kosten voor je investering aftrekken van de fiscale winst.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Bedoeld voor innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hiermee kun je voor je investering tot 45 procent van de investeringskosten aftrekken van je winst.
Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Met Vamil kun je tot 75 procent van je investering afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt.
Zet vandaag nog de eerste stap
Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze praktische tips kun je direct aan de slag om je bedrijf duurzamer en efficiënter te maken. Begin klein, betrek je team en bouw samen aan een groenere toekomst. Elke bespaarde kilowattuur is een stap in de goede richting.