Categorieën

De ontwikkelingen op de energiemarkt volgen elkaar in rap tempo op en prijzen rijzen de pan uit. In juli 2022 werd de energiebelasting voor huishoudens en mkb-bedrijven tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Maar in 2023 kwam die weer terug op het oude niveau van 21%. Geen langetermijnoplossing dus. Wat kun je op korte én lange termijn doen om energie te besparen? De volgende 8 gouden tips helpen jouw onderneming op weg.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Inhoudsopgave

Tip 1: Zoek naar mogelijke energiebesparende maatregelen

Een goed begin is het halve werk, dus zorg dat de basis klopt:

 • Laat geen tl-verlichting aanstaan op plekken waar niemand komt en kies voor ledverlichting
 • Laat de verwarming niet loeien terwijl de ramen openstaan
 • Zet computers en koffiemachines niet op stand-by, maar schakel ze uit
 • Laat stekkers niet onnodig in het stopcontact zitten
 • Print zo min mogelijk en communiceer zoveel mogelijk digitaal of in het echt

Zulke energiebesparende maatregelen klinken allemaal zo simpel en dat zijn ze vaak ook. Maar je moet het wel doen, samen met je werknemers. Stimuleer bewustzijn rond energieverbruik. Door deze basisstappen bouw je aan een solide basis voor duurzaam ondernemen. 

Tip 2: Voorkom sluipverbruik

Sommige apparaten in je onderneming verbruiken energie zonder dat je ze gebruikt. Bijvoorbeeld omdat ze op stand-by staan of omdat de stekker in het stopcontact zit. Zo vragen ze ongemerkt de hele dag door elektriciteit. Dit heet sluipverbruik of sluipstroom. Het gaat om allerlei soorten elektronica: van koffiezetapparaten, computers en tot modems en printers.

Om tempo te maken met het halen van de klimaatdoelstellingen, gelden voor bedrijfspanden sinds 2019 regels. Elk jaar moeten organisaties aangeven welke besparende maatregelen zij hebben genomen.

Voorkomen van sluipverbruik levert daarbij snelle energiewinst op en het is ook nog eens financieel aantrekkelijk. Voor bedrijven kan het interessant zijn om een energiecoach in te schakelen die alle verbeterpunten in kaart brengt.

Tip 3: Stimuleer thuiswerken 

Het is normaler dan ooit en niet meer weg te denken uit het werkleven van nu: thuiswerken. Bespaar op reistijd, reiskosten, brandstof en CO2-uitstoot. Minder reizen is goed voor de portemonnee en het milieu.

Daarbij is je werknemer vast ook niet vies van een dagje thuiswerken, waardoor hij of zij net iets later de wekker kan zetten en tussendoor een keer een wasje in de wasmachine kan gooien. Win-win-win! 

Tip 4: Je bedrijfspand isoleren

Veel van de opgewekte warmte gaat verloren via slecht geïsoleerde daken, ramen en deuren. Heb je een idee wat het energielabel van je bedrijfspand is? Isolatie kan je hele bedrijf in één klap een stuk duurzamer maken. Dat kan op verschillende manieren: naast de bekende isolatiemogelijkheden, kun je ook denken aan isolatie van warmwaterleidingen en ventilatiekanalen.

Denk hierbij niet te veel aan de eenmalige investering, maar aan de terugverdientijd omdat je daarna lagere kosten hebt en je investeert in duurzaam ondernemen!

Huur je een bedrijfspand? Ga dan in gesprek met je verhuurder, Zowel huurder als verhuurder/eigenaar hebben voordeel bij energiebesparende maatregelen. De winst van de huurder zit in lagere energierekening en meer comfort. De winst van de eigenaar zit in een hogere markt- en verhuurwaarde van het pand. Een win-winsituatie dus.

Tip 5: Investeer in zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn op meerdere manieren een slimme verduurzaming. Zakelijk energie opwekken is natuurlijk de beste manier om te voorzien in de energiebehoefte. Niet voor niets gingen tienduizenden ondernemers je voor met deze vorm van duurzame energie.

Door te kiezen voor zonnepanelen en duurzame energie laat je ook mee zien dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) belangrijk vindt. Dat maakt je aantrekkelijker voor klanten als overheden en andere aanbesteders, die kiezen namelijk eerder voor duurzame ondernemers. En zulke klanten hechten waarde aan lange, duurzame relaties.

Tip 6: Maak werknemers bewust van hun energieverbruik

Leuk dat jij als ondernemer energie wilt besparen, maar hoe krijg je je personeel mee? Dit doe je vooral door er als team mee aan de slag te gaan. Leg uit waarom jij het belangrijk vindt en vraag ze mee te denken naar praktische manieren om energie te besparen.

Een spelelement of beloning kan daarbij echt helpen, dus wees creatief. Hou bijvoorbeeld op een bord bij hoe jullie naar kantoor komen of hoe vaak iedereen thuis werkt. Beloon de milieuvriendelijkste collega met een bedrijfsbokaal of een onvergetelijk cadeau.

Tip 7: Kies samen voor de fiets, het ov of de elektrische auto 

Elke dag thuiswerken is niet heel bevorderlijk voor de teamspirit. Dus als jij en je personeel dan toch naar kantoor komen, kies dan voor de fiets, het ov of de elektrische auto en stimuleer dit.

Dat doe je bijvoorbeeld door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden op stellen, waarbij je zakelijk ov opneemt. Zo stoot je bedrijf niet alleen minder CO2 uit, maar bespaar je ook nog eens flink op brandstofkosten. 

Tip 8: Breng je footprint in kaart 

Om bij te houden hoe verantwoord en duurzaam je bezig bent, is het interessant om de footprint van je bedrijf in kaart te laten brengen. Deze CO2-voetafdruk geeft je inzicht in het effect van jouw bedrijf op het milieu. Dat gaat verder dan alleen energieverbruik, want het gaat ook over de uitstoot via afvalstromen of transportmiddelen.

Dat inzicht helpt je na te denken over ideeën hoe je als team uitstoot kunt reduceren. En als je dit met regelmaat doet, kun je je vooruitgang meten. De calculator van Klimaatplein geeft een goede indruk hoe een bedrijf ervoor staat op het gebied van duurzaamheid. Er wordt een berekening gemaakt op basis van elektriciteit, verwarming en zakelijk vervoer. 

Subsidies energiebesparende maatregelen 

Naast besparing op energiekosten, kun je ook profiteren van de vele subsidies die de overheid in het leven heeft geroepen. Milieuvriendelijke investeringen kun je bijvoorbeeld deels vergoed krijgen door gebruik te maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Benieuwd naar meer over deze aftrekposten? Lees ook ons artikel over de investeringsaftrek

Veelgestelde vragen

Welke bedrijven gebruiken veel energie?

Veel bedrijven gebruiken veel energie, afhankelijk van de grootte en het type bedrijf. Bedrijven in de productie- en verwerkingsindustrieën, zoals chemische, staal- en aluminiumfabrieken, gebruiken vaak grote hoeveelheden energie. Ook energiebedrijven, zoals kolen- en nucleaire krachtcentrales, verbruiken veel energie voor de productie van elektriciteit. Verder gebruiken ook grote kantoorgebouwen en winkelcentra veel energie voor verlichting, verwarming en airconditioning.

Hoe kun je besparen op energiekosten?

Er zijn verschillende manieren om op energiekosten te besparen:

 • Vervang oude apparaten door energie-efficiëntere modellen en gebruik ledverlichting in plaats van traditionele gloeilampen.
 • Verbeter de isolatie van je werkomgeving om de warmte binnen te houden en de koude buiten.
 • Schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt.
 • Stap over op zonne-energie, windenergie of andere duurzame energiebronnen.

Welke energiesubsidies zijn er?

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf en productie van duurzame energie. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 1. De SDE++-subsidie is bedoeld om bedrijven te ondersteunen bij de productie van duurzame energie.
 2. De ISDE-subsidie is gericht op kleinere duurzame energieprojecten.
 3. De Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is bedoeld voor bijvoorbeeld energiezuinige technieken. Je kunt hierbij 45,5% van de kosten voor je investering aftrekken van de fiscale winst.
 4. De Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit is bedoeld voor innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Hiermee kun je voor je investering tot 45% van de investeringskosten aftrekken van je winst. Je verlaagt hiermee je fiscale winst.
 5. De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met Vamil kun je tot 75% van je investering afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaalt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
De energiebelasting betaal je over de levering van aardgas en elektriciteit. Die is dit jaar voor ondernemers flink omhoog gegaan. Tot dit jaar…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…