Inhoudsopgave
Arbeidsrecht: zo werken pauzes
Als werkgever hoef je lunch of andere langere pauzes die je mensen nemen niet door te betalen. Het werkt heel simpel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald. Je mag hiervan afwijken en medewerkers wel doorbetalen. Dat leg je dan het liefst vast in de cao of arbeidsovereenkomst.
Als een werknemer 5,5 uur achter elkaar gewerkt heeft, dan heeft hij recht op minimaal 30 minuten pauze. Ongeacht wat de werktijden van die persoon precies zijn. Die pauze mag worden opgesplitst in twee keer 15 minuten.
Werkt een werknemer langer dan 10 uur? Dan is de pauze minstens 45 minuten. Ook deze mag worden opgesplitst in meerdere pauzes van minimaal een kwartier.
Hoe zit het met koffiepauzes en rookpauzes?
Pauzes zijn dus verplicht, maar hoeven niet te worden doorbetaald. Het maakt niet uit wat voor soort arbeidsovereenkomst je hebt afgesloten met je medewerker. Je mag tijdens de pauze nooit van je medewerkers verlangen dat er toch bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd.
Je hoort weleens dat iemand wordt gevraagd tijdens de pauze de telefoon te beantwoorden. Dat mag niet. Ook niet tijdens koffiepauzes, als die bij jouw bedrijf verplicht zijn. Kortom: wanneer het gaat om pauzes, is het belangrijk om goed werkgeverschap te tonen.
Gesproken over de koffiepauze. Je hebt natuurlijk de korte gesprekjes bij de koffieautomaat en echte koffiepauzes. En laten we de rookpauzes niet vergeten, waarvoor medewerkers vaak naar buiten of naar het rookhok moeten.
Even een kop koffie of ander drinken halen, valt gewoon werktijd. Net zoals een toiletbezoek of een flesje water vullen. Iemand moet op een dag wel genoeg kunnen drinken. Dit wordt normaal gesproken gewoon doorbetaald. Als werkgever kun je wel grenzen stellen. Bijvoorbeeld wanneer iemand niet aan zijn uren komt doordat hij tig keer per dag koffie haalt.
Geef jij je personeel een korte koffiepauze naast de lunch? Dan hoef je je werknemers tijdens die koffiepauze niet door te betalen. Is die koffiepauze verplicht? Dan moet dat worden opgenomen in de cao.
Net als voor koffiepauzes ben je als werkgever niet verantwoordelijk voor rookpauzes. Een werknemer heeft daar geen recht op en je hoeft geen tijd of gelegenheid aan medewerkers te geven om onder werktijd te kunnen roken.
Pauze thuiswerker doorbetalen?
Nu steeds meer werknemers thuiswerken, zijn er veel vragen over de regels en afspraken als het gaat om pauzes.
Logischerwijs heeft ook een thuiswerker recht op pauzes. In principe gelden voor de pauze thuis – ook de koffie- en rookpauze – dezelfde regels als voor werknemers die op kantoor, in een werkplaats of op een andere locatie van de werkgever werken.
De regel is ook hier: heeft iemand pauze, dan werkt diegene niet en wordt dan ook niet doorbetaald. Tip: bekijk wat over pauzes in de cao staat.
Hoe werken pauzes bij gedetacheerde werknemers?
Heb jij gedetacheerde werknemers in je bedrijf? Of detacheer je werknemers naar een ander bedrijf? Dan gelden voor die werknemers altijd de regels van het bedrijf waar zij werken.
Is iemand gedetacheerd? Dan loopt diegene als het ware mee met de werktijdenregeling van het nieuwe bedrijf. Hij of zij heeft gewoon pauze wanneer de andere medewerkers pauze hebben.
Conclusie
Een collectieve onderbreking is alleen verplicht voor de lunch. Collectief koffie drinken mag je aanbieden, maar is niet verplicht. Rookpauzes hoef je niet te faciliteren. Qua betaling is de gouden regel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Veelgestelde vragen over pauzes
Ben ik verplicht de lunch door te betalen?
Nee. Wanneer er niet gewerkt wordt, hoef je medewerkers niet door te betalen.
Op hoeveel pauze heeft mijn personeel recht?
Bij een arbeidstijd van 5,5 uur moet een medewerker minimaal een half uur pauze krijgen. Als iemand langer dan 10 uur werkt, is drie kwartier verplicht.
Mag een pauze opgebroken worden?
Pauzes mogen worden opgesplitst. Hiervoor zijn blokken van minimaal 15 minuten verplicht.
Hoe lang moet een pauze minimaal duren?
Een onderbreking van de werkdag moet minimaal 15 minuten per keer duren.
Is een koffiepauze verplicht?
Nee, het is niet verplicht om je medewerkers koffiepauze aan te bieden.
Heb jij vragen over de juridische aspecten die bij ondernemen komen kijken? Ons team van adviseurs op allerlei vakgebieden geeft binnen 24 antwoord. Kijk nu op MijnZaak.