In samenwerking met
Elektrische auto's zijn niet langer alleen een zeldzaam gezicht op de weg. In 2022 reden elektrische auto's gemiddeld bijna net zoveel kilometers per dag als hun tegenhangers op benzine. Deze verschuiving naar elektrisch rijden heeft geleid tot een grotere afhankelijkheid van openbare laadpunten, waardoor het belangrijk is geworden om de verschillende kostenaspecten van laden beter te begrijpen.

Inhoudsopgave

Eén factuur, één tankpas en nooit meer bonnetjes? Ontvang via De Zaak jouw kortingscode voor een zakelijke tankpas en ontdek het gemak.

De prijs per kWh

De “prijs per kWh” is wellicht de meest voor de hand liggende kostenfactor bij het opladen van een elektrisch voertuig (EV). Het is het bedrag dat je betaalt voor elke kilowattuur elektriciteit die wordt geleverd tijdens het opladen. Echter, buiten deze basisprijs zijn er andere kosten die van invloed kunnen zijn op de totale kosten van het opladen.

Opstartkosten

Een van deze minder voor de hand liggende kosten zijn de opstartkosten. Sommige laadnetwerken brengen een vast bedrag in rekening voor het fysiek aansluiten van je voertuig op het laadpunt. Deze initiële kosten, ook wel connectiekosten genoemd, verschillen per laadpunt.

Inactiviteitskosten

Een andere factor om in gedachten te houden zijn inactiviteitskosten, ook wel idle fees genoemd. Sommige laadnetwerken brengen kosten in rekening als je voertuig na het voltooien van het laden nog steeds aangesloten blijft op het laadpunt. Dit wordt gedaan om gebruikers aan te moedigen de auto weg te halen nadat de auto volgeladen is. Dit zorgt ervoor dat laadpunten beschikbaar blijven voor andere gebruikers.

Prijs per minuut

Minder gebruikelijk is prijs per minuut. Dit is een prijs voor de tijd dat er geladen is en het voertuig aangesloten is aan het laadpunt. Deze manier van laden is vooral gunstig voor voertuigen die hoge laadsnelheden kunnen behalen. Hun batterij is sneller volgeladen en daardoor kan de laadsessie gunstiger zijn. Omdat de kosten per minuut doorlopen zolang je aangesloten bent, ben je alleen gunstiger uit wanneer je deze na het volladen gelijk ontkoppelt. 

Als je openbaar gaat laden zijn er dus verschillende kosten om rekening mee te houden. Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle kosten op elk laadpunt van toepassing zijn, en dat de tarieven kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het laadnetwerk, de locatie en het type laadpunt. Het is daarom verstandig om de specifieke voorwaarden en kosten van het laadpunt te controleren voordat je begint met laden.

Naarmate elektrische voertuigen steeds populairder worden en de infrastructuur voor opladen verder wordt uitgebreid, is het begrijpen van deze kostenfactoren essentieel voor eigenaars van EV’s. Door bewust te zijn van alle kosten die gepaard gaan met het opladen, kunnen bestuurders weloverwogen beslissingen nemen over waar en wanneer ze hun voertuigen opladen, wat uiteindelijk kan leiden tot een efficiënter en kosteneffectiever gebruik van elektrische mobiliteit.

De kosten voor laden zijn vaak ook terug te vinden in verschillende apps. Zo zijn er apps, waarmee je niet alleen alle locaties binnen het netwerk kunt vinden, maar ook de kosten voor laden kan inzien. En laden in Nederland en Europa doe je eenvoudig met je laadpas.

Ben je klaar met alle losse bonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen? Ervaar het gemak van een tankpas.

Travelcard logo

Travelcard, partner van De Zaak

Travelcard heeft meer dan 35 jaar ervaring in tankoplossingen en 10 jaar in laadoplossingen. Maar Travelcard gaat verder dan alleen tanken en laden. Zo kan je ook je parkeersessies, ritjes naar de wasstraat en onderhoud afnemen met Travelcard. Via het online portaal kan je gemakkelijk passen bestellen en blokkeren, limieten beheren, facturen downloaden en rapportages uitdraaien.

Bekijk alle artikelen van Travelcard >

Lees ook…
i.s.m.
Als ondernemer streef je naar gemak en zo min mogelijk administratieve handelingen. Een zakelijke tankpas is een middel om je werk uit handen te nemen….
i.s.m.
Wanneer we nadenken over toekomstbestendige auto’s, denken we al snel aan elektrische voertuigen (EV). Logisch, gezien de groeiende populariteit en…
i.s.m.
In 2022 zijn er wereldwijd meer dan 10 miljoen elektrische auto’s verkocht en dit jaar neemt dat aantal met 35 procent toe tot maar liefst 14…