In samenwerking met
In 2022 zijn er wereldwijd meer dan 10 miljoen elektrische auto’s verkocht en dit jaar neemt dat aantal met 35 procent toe tot maar liefst 14 miljoen, zo blijkt uit de cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ook in Nederland zien we dat het aantal elektrische auto’s ieder jaar fors stijgt, net als het aantal laadpalen waar je de auto kunt opladen. Om die laadpaal of een ander laadpunt te kunnen gebruiken, is het wel noodzakelijk dat je een speciale pas hebt. Zeker als zakelijk gebruiker is het belangrijk om goed uit te zoeken of een laadpas bij jou past.

Inhoudsopgave

Eén factuur, één tankpas en nooit meer bonnetjes? Ontvang via De Zaak jouw kortingscode voor een zakelijke tankpas en ontdek het gemak.

Wat is een laadpas?

Een laadoplossing is een elektronische pas of laadsleutelhanger die gebruikt wordt om elektrische voertuigen (EV’s) op te laden bij oplaadpunten voor elektrische auto’s. Het functioneert als een persoonlijke toegangskaart tot het oplaadnetwerk, vergelijkbaar met een bankpas. Met een laadpas kun je als eigenaar van een elektrisch voertuig gemakkelijk toegang krijgen tot en betalen voor het opladen van je auto bij verschillende oplaadpunten verspreid over verschillende locaties, waaronder openbare parkeerplaatsen, winkelcentra, snelwegstations, maar ook thuislaadstations. We lopen de mogelijkheden van verschillende laadpassen met je door, zodat je je als zakelijk rijder kunt onderzoeken wat voor jou belangrijk is. 

Snelladen en privé laden

Snelladen maakt gebruik van krachtige oplaadpunten die een hoog vermogen leveren, waardoor de accu van een EV in korte tijd kan worden opgeladen, meestal binnen 30 minuten tot een uur. Dit is handig als je veel op de weg zit voor je werk, of voor lange afstandsreizen en situaties waarin snel opladen essentieel is. Je moet dan wel gebruik maken van een kabel van het snellaadpunt, en niet je eigen kabel, omdat er een groter vermogen wordt gebruikt.

Privé laden vindt plaats thuis of op andere privélocaties, zoals werkplekken. Je maakt dan gebruik van gewone stopcontacten die langzamer opladen, maar ideaal zijn voor dagelijks gebruik omdat ze makkelijk en kostenbesparend zijn. Je kunt als eigenaar je EV’s bijvoorbeeld ‘s nachts opladen als de elektriciteit goedkoop is.

Opladen in het buitenland

Wanneer je met je elektrische voertuig (EV) naar het buitenland reist, is het essentieel om goed voorbereid te zijn op het opladen onderweg. Laadpassen spelen hierbij een cruciale rol. Een laadpas is een handige kaart waarmee je toegang krijgt tot een breed netwerk van oplaadpunten in verschillende landen.

Door het gebruik van een internationale oplaadpas kun je gemakkelijk laden bij verschillende laadstationproviders, zonder gedoe met verschillende accounts en betalingsmethoden. Let op: de tarieven kunnen per pas verschillen. Het is daarom handig om meerdere laadpassen mee te nemen. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of een laadpaal niet kunt gebruiken. Met de juiste oplaadpassen ben je verzekerd van een zorgeloze en naadloze ervaring tijdens je elektrische reis over de grenzen heen.

Voordelen van een laadpas

  • Flexibiliteit: Met een laadpas ben je vaak niet gebonden aan een contractduur. Hierdoor heb je de vrijheid om te kiezen waar en wanneer je je voertuig wilt opladen, zonder verplichtingen of maandelijkse kosten.
  • Kostencontrole: Met een laadpas heb je direct inzicht in de kosten van elke laadsessie. 
  • Gebruik bij meerdere providers: Een laadpas kan vaak worden gebruikt bij verschillende laadnetwerken en serviceproviders, waardoor je toegang hebt tot een breder scala aan oplaadpunten en locaties.
  • Extra functionaliteit: Sommige laadpasleveranciers bieden extra functies, zoals toegang tot mobiele apps waarmee je als gebruiker oplaadpunten kunt vinden, de beschikbaarheid van laadpalen kan vinden en je laadgeschiedenis kunt volgen. Features die zeker een zakelijk rijder zullen charmeren, want niets is zo vervelend als een lange wachtrij bij een oplaadpunt.
  • Geen opzegtermijn: Bij een laadpas ben je niet gebonden aan een opzegtermijn of contractuele verplichtingen. Je kunt stoppen met het gebruik van de pas wanneer je maar wilt, zonder extra kosten of administratieve rompslomp.

 

Een laadpas biedt vrijheid, flexibiliteit en transparantie. Als je een EV rijder bent die zijn/haar auto weinig voor zakelijke ritten gebruikt, is een laadpas een eenvoudige en directe manier om je voertuig op te laden zonder langetermijnverplichtingen.

Voordelen bij regelmatig gebruik van een laadpas:

  • Kostenbesparing: Met een laadpas met abonnement profiteer je vaak van gunstige tarieven voor het opladen. Abonnementen kunnen speciale kortingen of lagere prijzen per kilowattuur (kWh) bieden, waardoor de oplaadkosten op de lange termijn worden verminderd.
  • Eenvoudige facturering: bij een abonnementslaadpas worden de kosten meestal periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, in rekening gebracht. Dit is handig voor de zakelijke administratie.
  • Betere klantenservice: zeker belangrijk voor de zakelijke gebruikers die kunnen rekenen op snelle en efficiënte ondersteuning bij eventuele problemen of vragen met betrekking tot hun laadpas.
  • Extra functionaliteit: sommige laadpas abonnementen bieden extra functies, zoals toegang tot mobiele apps waarmee je als gebruiker oplaadpunten kunt vinden, vooraf een oplaadpunt kunt reserveren en je laadgeschiedenis kunt volgen. Features die zeker een zakelijk rijder zullen charmeren, want niets is zo vervelend als een lange wachtrij bij een oplaadpunt.

Conclusie en belangrijke overwegingen bij de keuze:

Het is belangrijk om zakelijk rekening te houden met jouw specifieke situatie en oplaadgedrag om de juiste keuze te maken. Als je twijfelt, kun je het altijd een laadpas proberen om te zien hoe vaak je gebruikmaakt van publieke oplaadpunten voordat je een abonnement overweegt.

Belangrijke overwegingen:

Tarieven

Vergelijk de tarieven van laadsessies en paskosten van verschillende laadpasproviders om te zien welke het beste bij je gebruikspatroon past. Denk ook aan je administratie! Deze is met een laadpas gemakkelijker dan zonder laadpas. 

Laadnetwerk

Controleer welke laadnetwerken beschikbaar zijn voor elke laadpas optie en zorg ervoor dat je een pas kiest met een uitgebreide dekking in de gebieden waar je vaak reist.

Laadpas

Kijk ook of je jouw pas kan instellen op elektriciteit én op brandstof. Zo kan je je laadpas gebruiken voor zowel elektrische als hybride voertuigen.

Flexibiliteit

Overweeg hoe vaak je je laadpas nodig hebt en hoeveel flexibiliteit je wilt hebben bij het kiezen van verschillende laadnetwerken.

Extra services

Let bij aanschaf van een pas op de extra services als carwash, openbaar vervoer, parkeren en tolwegen. Zo word je als zakelijk elektrisch rijder optimaal ondersteund. 

Ben je klaar met alle losse bonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen? Ervaar het gemak van een tankpas.

Picture of Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
Travelcard logo

Travelcard, partner van De Zaak

Travelcard heeft meer dan 35 jaar ervaring in tankoplossingen en 10 jaar in laadoplossingen. Maar Travelcard gaat verder dan alleen tanken en laden. Zo kan je ook je parkeersessies, ritjes naar de wasstraat en onderhoud afnemen met Travelcard. Via het online portaal kan je gemakkelijk passen bestellen en blokkeren, limieten beheren, facturen downloaden en rapportages uitdraaien.

Bekijk alle artikelen van Travelcard >

Lees ook…
i.s.m.
Als ondernemer streef je naar gemak en zo min mogelijk administratieve handelingen. Een zakelijke tankpas is een middel om je werk uit handen te nemen….
i.s.m.
Wanneer we nadenken over toekomstbestendige auto’s, denken we al snel aan elektrische voertuigen (EV). Logisch, gezien de groeiende populariteit en…
i.s.m.
Elektrische auto’s zijn niet langer alleen een zeldzaam gezicht op de weg. In 2022 reden elektrische auto’s gemiddeld bijna net zoveel kilometers per…