Als u per 1 juli nog eigenrisicodrager wilt worden voor de WGA, moet u opschieten, want uw aanvraag moet dan vóór 1 april bij de Belastingdienst liggen. Anders moet u een half jaar geduld hebben.

Inhoudsopgave

Een AOV hoeft niet duur te zijn en is onmisbaar in tijden dat het tegen zit. Wat betaal je nou echt voor een AOV? Bereken je AOV premie.

Eigenrisicodrager WGA

U kunt zelf bepalen hoe u met het risico van gedeeltelijk arbeidsgeschiktheid van uw werknemer(s) omgaat. U kunt het publiek verzekeren, óf eigenrisicodrager worden. als u meer wilt weten over de gevolgen deze keuze lees dan het artikel: WGA-risico: zelf dragen of uitbesteden? »

1 januari of 1 juli

U kunt elk jaar op 1 januari of 1 juli eigenrisicodrager voor de WGA worden. De aanvraag daarvoor moet minimaal 13 weken vóór de beoogde ingangsdatum (dus vóór 2 oktober of voor 1 april) bij de Belastingdienst binnen zijn.

2 voorwaarden

Als u eigenrisicodrager wilt worden, dan moet u aan de volgende 2 voorwaarden voldoen:
  1. U hebt een garantieverklaring van een erkende kredietinstelling of een erkende verzekeraar. U kunt hier een modelgarantieverklaring downloaden.
  2. U bent in de 3 jaar voor de beoogde ingangsdatum niet al eerder eigenrisicodrager voor de WGA geweest.
U kunt het aanvraagformulier hier downloaden. Dit aanvraagformulier stuurt u samen met de garantieverklaring naar de Belastingdienst. Als u uw aanvraag hebt ingediend, ontvangt u een beschikking.

Startende werkgevers

Startende werkgevers kunnen – naast 1 januari en 1 juli – ook eigenrisicodrager voor de WGA worden met ingang van het moment waarop uw werkgeverschap is begonnen. Bij uw aanmelding als werkgever moet u dan het aanvraagformulier meesturen.

Wat is de WGA?

WGA staat voor regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten hebben recht op een WGA-uitkering. De uitkering wordt verstrekt op grond van de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) en uitbetaald door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen).
Schadeclaims voorkomen? Vergelijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering via De Zaak.

Nu is hét moment om je voor te bereiden op de aankomende verplichte AOV. In praktijk is zelf verzekeren vaak goedkoper. Bereken snel je premie en check wat jouw voorwaarden zijn.

Lees ook…
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkom je dat je bij uitval in de financiële problemen komt. Maar wat iemand nodig heeft om bij…
Als ondernemer heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze wordt vaak genoemd als één van de belangrijkste…
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan krijg je vanaf 2027 waarschijnlijk te maken met een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Maar wat…
Veel zelfstandigen lopen grote financiële risico’s door het ontbreken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met de komst van een verplichte AOV…
Misschien overweeg je ‘m al: de arbeidsongeschiktheidsverzekering – in de volksmond ook wel de AOV genoemd. Zeker nu de overheid deze verzekering…
Als ondernemer wil je je focussen op jouw bedrijf. Maar wat als je onverwacht (langdurig) arbeidsongeschikt raakt? Dan ontvang je geen inkomen meer,…