Of u ondernemer bent voor de omzetbelasting bepaalt de fiscus aan de hand van een aantal criteria. Er wordt onder meer gekeken of u zelfstandig werkzaam bent.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Ondernemer voor de omzetbelasting

Als u een eigen bedrijf begint, moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden. Deze instantie kijkt dan of u ondernemer bent voor de omzetbelasting. De rechtsvorm van uw bedrijf – eenmanszaak, maatschap, bv of nv – maakt daarbij niets uit. Ook verenigingen of stichtingen kunnen ondernemer zijn voor de omzetbelasting.

Is het antwoord positief, dan ontvangt u een btw-nummer en moet u btw gaan heffen. Voordeel is dat u dan ook voorbelasting kunt aftrekken. Ofwel: btw die u betaalt als u uitgaven doet voor uw onderneming, kunt u aftrekken van de btw die u betaalt over uw omzet.

De voorwaarden

De Belastingdienst kijkt naar de volgende punten:

1. Oefent u zelfstandig een bedrijf of beroep uit?
Doorslaggevend is dat u zelfstandig werkzaam bent. Als u alleen in loondienst werkt, bent u geen ondernemer. Wat niet meetelt is of u winst maakt of niet, of dat u bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven.

2. Werkt u niet alleen in loondienst?
Als u naast uw vaste baan werkt, dan kunt u voor die werkzaamheden ondernemer zijn voor de btw.

3. Exploiteert u een vermogensbestanddeel of een recht?
Als u een vermogensbestanddeel of een recht exploiteert (bijvoorbeeld de verhuur van een pand of octrooirechten), dan kunt u als ondernemer voor de btw worden gezien.

4. Hoe regelmatig werkt u als zelfstandige?
Als u incidenteel of alleen in besloten kring werkt, dan bent u in het algemeen voor de btw geen ondernemer. Bijvoorbeeld als u af en toe uw boot verhuurt aan vrienden of familieleden.

Wel ondernemer, geen btw

Soms hoeft u geen btw te betalen, ook als u ondernemer bent voor de btw. Bijvoorbeeld:

Aanbevolen artikelen

 

Zo ziet een btw-nummer eruit
Btw-nummer, omzetbelastingnummer, fiscaal nummer, btw-identificatienummer: is dat nou allemaal hetzelfde? U leest het antwoord hier »

De aangifte btw: zo werkt het
U moet btw betalen als u ondernemer bent voor de omzetbelasting. Dat moet binnen een door de fiscus vastgesteld tijdvak. Dit komt er allemaal bij kijken »

De belangrijkste btw-begrippen
Het btw-stelsel kent een overvloed aan begrippen. Een overzicht »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Gerelateerd lezen:

• Wat is loon? | Loon en belasting, 3 definities
• Zijn reiskosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting?
• Vastgoed overdrachtsbelasting in 2022: hoe bereken je die? – De Zaak
• De vennootschapsbelasting
• De belastingwijzigingen voor 2022 op een rij
• Aangifte dividendbelasting: zo werkt het

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….