Categorieën

Alle voordelen op een rij

Heeft een tankpas voordelen voor mij als zzp'er? Welke aanbieders zijn er? En welke tips kan ik gebruiken? Dit zijn de voordelen van een tankpas voor zzp'ers.

Inhoudsopgave

Nederland telde in 2019 1,1 miljoen zzp’ers die heel wat kilometers afleggen. Voor een zzp’er is het zeker het overwegen waard om een zakelijke tankpas voor zzp’ers aan te schaffen omdat het veel voordelen oplevert.  

Voordelen tankpas voor zzp’ers

Het gebruik van een tankpas voor zzp’ers is makkelijk en werkt bijna hetzelfde als betalen met een gewone bankpas. Veel zzp’ers denken dat een tankpas alleen voordelen heeft als je er veel gebruik van maakt. Maar een tankpas is er juist ook voor de kleinverbruiker. Lees hieronder de 5 voordelen van een tankpas voor jou als zzp’er:

1. Minder administratie

Met een zakelijke tankpas voor zzp’ers ontvang je aan het einde van de week, of maand, een overzichtelijke uitdraai van al jouw gemaakte zakelijke reiskosten. Eén factuur voor je boekhouding en een duidelijk overzicht hoeveel BTW je terug kan vragen. Tankbonnetjes bewaren is niet meer nodig. Dat scheelt een hoop kostbare administratietijd.

2. Minder gedoe

Gebruik een tankpas als pinpas om al jouw reiskosten te betalen. Deze kosten worden voorgeschoten door de tankpas aanbieder en betaal je achteraf via automatisch incasso. Hierdoor ben jij verzekerd dat je jouw BTW zonder problemen kan terugvorderen, doordat jouw bonnen altijd aan de eisen van de Belastingdienst voldoen.

3. Meer opties

Veel tankpassen leveren ook nog extra diensten. Zo kan jouw tankpas ook gebruikt worden bij de autowasstraat, parkeren, het openbaar vervoer en zelfs het betalen van tol in het buitenland. Hierdoor wordt een tankpas meer dan alleen een tankpas. Het is een zakelijke mobiliteitspas. Alles om zakelijk reizen voor jouw als zzp’er zo leuk en eenvoudig mogelijk te maken. 

4. Veel keus

Er zijn twee soorten tankpassen: een universele tankpas of een merkgebonden tankpas. De universele tankpas brengt vaak extra kosten met zich mee terwijl de merkgebonden tankpas meestal gratis is. Elke aanbieder heeft ook zijn eigen extra diensten en deze kunnen sterk verschillen. Genoeg keus dus. Er is dus zeker een tankpas die precies bij jouw behoefte als zzp’er aansluit. 

5. Extra diensten

Sommige tankpassen voor zzp’ers bieden ook extra diensten zoals kortingen op de autowasstraat of het gebruik van gratis pechhulp.  

Aanbieders tankpas voor zzp’ers

Er zijn veel verschillende aanbieders op de markt die een tankpas aanbieden. Over het algemeen gebruiken zzp’ers deze 5 aanbieder het meest:

  • MoveMove pas
  • MKB – Brandstof
  • Total Nederland
  • Tankpas.nl
  • Q8 Liberty tankcard

Hieronder hebben we 5 verschillende aanbieders van een tankpas voor zzp’ers beoordeeld in 2 tabellen: De diensten waar je allemaal gebruik van kan maken en de voorwaarden die verbonden zijn aan de tankpas. 

Inbegrepen diensten

  Tankstations NL Tankstations EU Trein, OV Brandstofprijs Autowassen Elektrisch opladen
MoveMove Ja Ja Ja Pompprijs Ja Ja
MKB – Brandstof Ja Ja Pompprijs Ja Ja
Total Nederland Alleen bij Total Ja, Benelux Pompprijs Ja Ja
Tankpas.nl Ja Optioneel Pompprijs Ja Optioneel
Q8 Liberty tankcard Tango, Q8, OK,
Sakko, Texaco
Ja, Benelux Pompprijs

  Contractduur Opzegtermijn Borg Factuur per .. Kosten p/m Kosten EU Collectieve korting
MoveMove Geen 1 maand Week of maand € 6,95 Gratis 3 maanden gratis
MKB – Brandstof 1 maand geen € 200,- Maand € 8,90 €0,50 p/m
Total Nederland 1 jaar Soms Week Op aanvraag
Tankpas.nl 1 jaar 1 maand Soms Maand € 7,75 €3,50
Q8 Liberty tankcard 4 jaar 2 weken Gratis

Tips over tankpas voor zzp’ers

  • Benzine en BTW terugvragen 

Voor het terugvragen van BTW op benzine heeft de belastingdienst een factuur nodig met jouw bedrijfsnaam en adres. Op een gewone bon kan je deze zaken niet terug vinden. Met een zakelijke betaalpas/creditcard of tankpas kan dit wel. Hierdoor zijn jouw tankbonnen gekoppeld aan jouw bedrijf en voorzien van een datum, naam, adres tankstation, brandstof en BTW. Nu weet je zeker dat je geen BTW misloopt. En dat levert jou als zzp’er weer extra besparingen op. 

  • Reiskosten aftrekken belastingaangifte

Zakelijke reiskosten mag je aftrekken van de belasting in je aangifte inkomstenbelasting. Het bedrag dat je mag aftrekken verschilt wel per vervoersmiddel.

  • Gedeeltelijk aftrekbaar

Eigen vervoersmiddel. Het maakt niet uit of je hier je eigen fiets mee bedoelt of jouw auto. De kosten die aftrekbaar zijn, zijn € 0,19 per kilometer. Let op: Hiervoor moet je wel een overzichtelijke rittenregistratie bijhouden. Denk aan je vertrek- en aankomstadres, de route en hoeveel kilometers deze route in totaal was. 

Lees ook…
Als zelfstandig ondernemer heb je recht op zelfstandigenaftrek. Dit bedrag mag je in mindering brengen op je belastbare winst. Daardoor hoef je minder…
Een bemiddelingsbureau kan erg handig zijn voor zzp’ers. Bijvoorbeeld omdat de opdrachten binnen het eigen netwerk (nog) niet voor het oprapen liggen…
Wil je als zzp’er zeker zijn van een inkomen als je langdurig ziek wordt? Dan kun je een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) afsluiten. Maar er…