Categorieën

Kiezen of delen: Sonja van Duijnhoven

Ondernemen is ook lastige keuzes maken. In deze rubriek maken we het heel zwart of wit. De redactie legt leden van De Zaak pittige dilemma's voor. In aflevering 8: Sonja van Duijnhoven uit Groesbeek. Zij is eigenaar van La Touche Magique; een cadeauservice voor bedrijven én particulieren.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

1. Gevoel of verstand? 

“Zeer zeker gevoel. Ik ben een gevoelsmens en geloof erin dat je je hart moet volgen. Ik voel situaties of mensen vaak goed aan. Dat is een fijne eigenschap die meegenomen kan worden in het zakendoen. Al is het af en toe ook echt wel noodzakelijk om naar het verstand te luisteren.”

2. Boris Johnson of Donald Trump? 

“Ik heb met beiden weinig. Als de keuze dan toch gemaakt moet worden, dan maar Boris Johnson. Donald Trump vind ik een enge man, waar ik graag ver vandaan blijf.”
 
 
  • Wie is Sonja?

Sonja van Duijnhoven (46) komt uit Groesbeek. “Ik ben een richtige Gruusbèkse, als je naar mijn haren kijkt. Al spreek ik het dialect niet. Verder ben ik moeder van een zoon van bijna elf jaar oud en personal gift shopper bij mijn eigen bedrijf, La Touche Magique; Een cadeauservice voor bedrijven én particulieren. Ik ontzorg daar waar het aan tijd en inspiratie ontbreekt. Zonder standaard assortiment. Mijn kracht is een cadeau te bedenken én te regelen dat bij de boodschap, de ontvanger en/of de organisatie past. Dat kan een product of een belevenis zijn. Van verjaardagscadeaus tot kerstpakketten en bingoprijzen, van give aways tot relatiegeschenken, al of niet gepersonaliseerd.”
 
  • Meer weten over Sonja? Bekijk haar profiel in MijnZaak.
 

3. Trouwen of vrijblijvende relatie?

“Trouwen. Ondanks het feit dat ik twee keer getrouwd ben, geloof ik als über-romanticus nog steeds in het huwelijk. Velen zeggen dat je geen trouwgelofte nodig hebt om de liefde voor je partner te laten zien, maar ik vind het een mooie bezegeling. Ik houd ook van een feestje, en aangezien je zelf de slingers moet ophangen in dit leven…”

 

4. Jezus of Boeddha? 

“Ik ben katholiek opgevoed, maar heb weinig meer met het katholieke geloof. Ik zie de verhalen rond Jezus eerder symbolisch. Ik heb er de beste ingrediënten uitgehaald en bak er mijn eigen levenstaart van. In mijn huis zijn er enkele Boeddha-beeldjes te vinden, die mij cadeau zijn gegeven. Het Boeddhisme spreekt me meer aan, dus ik kies voor Boeddha.”

 

5. Vaccineren of niet-vaccineren?

“Vaccineren. De feiten zijn bekend wat niet-vaccineren teweeg kan brengen. Het is ons gezamenlijk belang om voor de volksgezondheid zorg te dragen.”
 

6. Communisme of kapitalisme?

“Communisme. Alle medewerkers in een organisatie zijn dan gelijk. Iedereen draagt zijn steentje bij aan een succesvolle organisatie. Dat idee spreekt me meer aan dan de verschillen die het kapitalisme creëert. Natuurlijk zijn er voors en tegens te bedenken van situaties waarin iedereen hetzelfde salaris krijgt. Alle bedrijven in handen van de staat, dat is zeker niet ideaal. Dus wat dat betreft fijn dat Nederland niet communistisch is. Ook vind ik dat je een salaris moet verdienen. Niet door je kunnen, maar door je inzet. Doe vooral wat je leuk vindt en respecteer anderen.”
 

7. Fysieke gezondheid of mentale gezondheid?

“Ik prijs mezelf ontzettend gelukkig dat mijn gezin en ik zowel fysiek als mentaal gezond zijn. Ik kies in dit dilemma voor fysieke gezondheid. Ik heb het gevoel dat ik daar het minste grip op heb. Er zijn zoveel rotziektes. Ik draag daar waar ik kan mijn steentje bij aan organisaties die een waardevolle bijdrage leveren aan het voorkomen of genezen van ernstige ziektes. Mijn oom en zijn vriendin hebben hun lichamen na overlijden ter beschikking gesteld aan de wetenschap. Dat vind ik een goede zaak.”
 

8. Succesvolle onderneming of rijk sociaal leven?

“Een rijk sociaal leven. Als ik alleen succesvol ondernemer zou zijn, dus zonder vrienden, dan was ik niets. Of misschien zou ik dan toch wel iets zijn: eenzaam. Ik houd van gezelligheid, mooie mensen om me heen en samen dingen doen.”

9. Alle waarheid is relatief of waarheid is absoluut? 

“Oei. Moeilijk dit dilemma. Alle waarheid is relatief. Of iets de waarheid is, kan afhangen van andere factoren. Dus dat is niet altijd absoluut.”
 

10. Belastingdienst of Kamer van Koophandel?

“Deze twee instanties zijn niet te vergelijken. Qua bereikbaarheid de Kamer van Koophandel. Daar wordt de telefoon sneller opgenomen. Qua dienstverlening de Belastingdienst. Ik heb als La Touche Magique meer aan de Belastingdienst dan aan de Kamer van Koophandel.”
 

11. Michelle Obama of Máxima?

“Michelle en Máxima zijn beiden mooie, slimme vrouwen die inzet en toewijding laten zien. Al heb ik niets met het koningshuis, Máxima is toch de Koningin van Nederland, het land waar ik geboren en getogen ben. Daarom kies ik voor haar.”
 

12. Klimaat van nu is onderdeel van cyclus of mens is verantwoordelijk voor opwarming aarde?

“Duidelijk dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Schande hoe er wordt omgegaan met moeder natuur.”

 

13. Mens is geschapen door God of evolutietheorie?

“Dat vraag ik me nog steeds af en dat zal altijd wel zo blijven. De evolutietheorie vind ik waarschijnlijker.”
 

14. Baudet of Wilders? 

“Ik heb weinig positiefs te melden over beide mannen. Innerlijk is belangrijker dan uiterlijk, maar in dit geval ga ik voor het gemak maar even op het uiterlijk af. Baudet dus.”

 

15. Songfestival of Pinkpop?

“Pinkpop. Zonde dat er zoveel geld aan het Songfestival gespendeerd wordt. Er zijn zoveel talenten, waarom zou er een de beste moeten zijn. En vaak ook nog op basis van show en entertainment. Ik ben nog nooit bij Pinkpop geweest. Misschien moet ik het toch eens doen. Gezelligheid, buiten, samen met anderen, diverse talenten, zonder competitie-element.”
 

Tekst: Ido Dijkstra

Foto: Annelies de Bruin fotografie

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…