Een jaar geleden vertrok ik uit San Francisco. Ik heb alles wat ik bezat verkocht of weggegeven en ben gaan leven uit een backpack van 40 liter. Ik ben in 45 steden in 20 landen geweest en heb drie Disneyparken en één konijneneiland bezocht. Tegelijkertijd werkte ik 50 uur per week aan mijn startup. Mijn totale kosten tijdens het reizen waren minder dan alleen al de huur die ik in San Francisco betaalde.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Reizen is niet hetzelfde als vakantie vieren

Ik maak deel uit van een groeiende groep ‘digital nomads’: mensen met een lifestyle die hen niet aan een locatie bindt. Wij zijn software-ontwikkelaars, ontwerpers, schrijvers, journalisten, ingenieurs en allerlei andere mensen die de volgende passie delen: het werk doen wat ze doen en tegelijkertijd de wereld ontdekken.

Ik vind leven als een nomade een productieve manier om een echt bedrijf op te zetten. Ik ben hard bezig de ambitieuze startup Moo.do op te zetten. Ik reis omdat het goedkoper is, ik productiever ben en het inspirerender is dan op één plek te zitten. Reizen is de beste keuze die ik voor mijn bedrijf, financiën en persoonlijke groei heb kunnen maken.

Ik werd per ongeluk een nomade

Drie jaar geleden was ik me aan het voorbereiden om mijn baan bij Microsoft op te zeggen en naar San Francisco te verhuizen om daar een bedrijf te starten. Een vriend vroeg me toen: “Waarom zou je in San Francisco gaan zitten, terwijl je met een computer overal je werk kunt doen?” Dat vond ik een heel logische vraag. Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik me af begon te vragen of mijn beeld van ‘een normaal leven’ wel past in onze moderne wereld.

Ik verwerp het idee van een negen-tot-vijfbaan. Ik wil de wereld ontdekken terwijl de zon schijnt. Het is zonde om tijdens de uren dat het licht is binnen te werken en te dromen over mijn volgende vakantie.

Ik verwerp het idee van settelen. Ik wil nieuwe culturen ontdekken en nieuwe gerechten uitproberen in plaats van vast zitten in de buurt rond mijn huis.

Ik verwerp het idee van spullen. De afmeting van mijn tv is niet waar het leven om draait. De wereld is veel interessanter dan de spullen in mijn huis.

Ik verwerp het idee van verveling. Ik ben continu omringd door nieuwe plekken, mensen en ervaringen. Ik heb me niet meer verveeld sinds ik begonnen ben met reizen en ik wil niet eens meer tv kijken of videospelletjes spelen.

Ik verwerp ook het idee van een bucket list. Ik heb een lijst met dingen die ik wil doen en ik doe ze.

Dus ik vertrok en nam mijn gekke ideeën over het leven met me mee. Ik heb zes maanden door Australië, Azië en Europa gereisd. Maar dat was geen succes. Ik gaf het reizen op en verhuisde terug naar San Francisco. Het reizen was leuk, maar ik had een geweldig idee en ik moest echt even focussen om wat werk gedaan te krijgen. En wat was een betere plek om mijn startup op te zetten dan Silicon Valley?

Al snel merkte ik dat ik het me te comfortabel had gemaakt en dan ik minder vooruitgang boekte. Ik raakte makkelijk verveeld, was snel afgeleid en keek heel veel televisie. Ik zat twaalf uur per dag achter mijn computer, maar ik had niet het gevoel dat ik productief was.

Tijdens een uitstapje naar New York werkte ik in koffiezaakjes en in Central Park. Mijn vrienden waren toch aan het werk overdag. Ik kreeg toen veel meer werk gedaan in zes uur dan normaal gesproken in twaalf uur. Hetzelfde overkwam me toen ik een paar maanden later in Londen was. Mijn ideeën waren zelfs beter, omdat mijn nieuwe ervaringen en omgeving mijn geest actiever maakten.

Ik zag een patroon en besloot daarom een jaar geleden San Francisco te verlaten. Ik koos vol overtuiging voor een nomadische levensstijl. Dit keer voelt het alsof ik het snap. Ik ben gelukkig, productief, ik ontmoet geweldige nieuwe mensen, leer over wereldproblematiek en ik heb Moo.do succesvol opgezet. Dat alles heb ik het afgelopen jaar geleerd.

De landen die ik bezocht heb.

Reizen is goedkoper dan thuisblijven

Dit zijn de echte cijfers, berekend op basis van mijn persoonlijke uitgaven.

Dit zijn de gemiddelde maandelijkse uitgaven die ik had toen ik in Seattle en San Francisco woonde, toen ik een jaar door 20 landen reisde en toen ik één maand in een hotel op Bali verbleef. Het is veel goedkoper voor me om te reizen. Aangezien vervoer mijn grootste kostenpost is, is het aanzienlijk goedkoper voor mij als ik langere tijd op één plek blijf.

Mijn vrienden in San Fancisco en Seattle vragen me vaak: “Hoe kun je het je veroorloven om zo veel te reizen?” Ik kan het me niet veroorloven om niét te reizen. Ik ben een bedrijf aan het opzetten en om het leven in San Francisco te betalen, moest ik mijn spaargeld gebruiken.

De wereld rondreizen en het leven van mijn dromen leiden kostte me gemiddeld 2.921 dollar per maand. Op dit moment woon ik op Bali voor 1.200 dollar per maand. Als je een maand in Chiang Mai, Thailand zou wonen kost dat slechts 641 dollar per maand.

Reizen maakt me productiever

Toen ik net begon met reizen was ik een ontzettende toerist. Ik maakte overal foto’s van en ik deed alle activiteiten die in de reisgidsen beschreven stonden. Na een aantal vermoeiende weken drong het tot me door dat ik niet op vakantie was. Dit is mijn leven nu. Ik deed het rustiger aan en realiseerde me dat ik niet alles tegelijk hoef te doen als ik een maand de tijd heb om een nieuwe stad te verkennen. Ik kan een paar uur uittrekken om de stad te ontdekken en verder veel werk verzetten.

Het verbaasde me dat ik tijdens het reizen veel productiever ben. Maar eigenlijk is dat heel logisch. Als ik slechts een week in Rome ben, waarom zou ik dan mijn tijd verdoen op Facebook? Continu omringd zijn door nieuwe dingen zorgt ervoor dat ik me niet verveel en dat ik me beter kan focussen. Ik voel me er zelfs gezonder en creatiever door.

Mijn productiviteit in Seattle in juni tegenover reizen in september. Gemeten met RescueTime.

9-tot-5 is niet optimaal

Ik geniet het liefst van de dag en werk liever als het donker is. Ik zorg dat ik vrije tijd heb als het licht is. Ik sta sneller op als ik zin heb om naar buiten te gaan en ik houd ook veel tijd over omdat ik niet hoef te forensen. Het liefst werk ik zeven dagen per week met flexibele uren, zodat ik een dag vrij kan nemen en ‘s middags in een lege theaterzaal kan zitten.

Ik heb veel tijd verspild toen ik nog op een kantoor werkte. Dat kwam door het forensen en doordat het internet me afleidde. Nu verdeel ik mijn werk over de dag en neem ik lange pauzes om nieuwe plekken te ontdekken. Na een paar uur gewerkt te hebben ga ik de stad ontdekken tot ik weer zin heb om te gaan werken. Of als ik tegen een probleem aanloop dat ik niet direct kan oplossen, dan ga ik wandelen tot ik het wel een oplossing heb. Pendelen tussen leuke dingen doen en werken zorgt ervoor dat mijn dagen minder uitputtend zijn en ik ben dan ook minder vatbaar voor een burnout.

Mijn verblijf bij Livit op Bali was de meest productieve tijd van mijn leven. Livit is een geïntegreerde samenleef- en werkplek waar alle maaltijden verzorgd worden: all inclusive voor 1.500 dollar per maand. Ik hoefde me nergens zorgen over te maken en kon me volledig focussen op mijn werkHet concept van Livit is geweldig. Ik vind het mooi om te zien dat er op Bali en andere plekken meer soortgelijke initiatieven ontwikkeld worden.

Reizen verbreedt mijn culturele horizon

Ik heb nu vrienden over de hele wereld die een heel ander leven en andere ervaringen hebben dan ik. Zij bieden mij nieuwe perspectieven. Ik leer over de echte problemen die de wereld op globaal niveau raken. Dat maakt mijin de toekomst een betere ondernemer.

Het is makkelijk om geweldige mensen die vinden van wie je kunt leren. Er zijn flexwerkplekken in veel steden waar ‘digital nomads’ elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Nomaden geven elkaar reis- en werkadvies op Reddit en Nomad Forum. We zijn met meer dan duizend (en we groeien) in een chatroom op hashtagnomads.com. Overal ter wereld worden bijeenkomsten georganiseerd.

Conclusie

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om te leven en te werken als een nomade. Reizen is goedkoper, productiever en inspirerender dan thuisblijven. Op een kantoor werken is een reliek van het verleden.

De revolutie van de digital nomads is net begonnen en ik wil het graag helpen groeien. Ik hoop dat jij en ik elkaar ooit zullen ontmoeten, ergens op de wereld.

Ik (L) met vrienden tijdens mijn bezoek aan een van de Disneyparken.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…