Hij rolde in het ondernemerschap, had mede de leiding over een bedrijf met 60 medewerkers en verkocht zijn aandelen met voldoening. Nu, op zijn 55ste wil Peter Verweij vooral investeren in duurzame projecten, reizen met zijn vrouw en als adviseur zijn kennis delen met andere ondernemers.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Naam: Peter Verweij (55)
Bedrijf: Petina Beheer BV
Opgericht in: 2000
Vestiging: Woerden
Aantal medewerkers: 2
Ondernemersdroom: Steentje bijdragen aan duurzaam ondernemerschap

Ervaring

Samen met zijn vrouw Ina onderneemt hij sinds kort vanuit huis. “Petina staat voor Peter en Ina”, legt Verweij zijn bedrijfsnaam uit. Samen gaan ze voor drie doelen: ondernemers helpen, investeren in duurzame projecten en reizen. “Dat zijn we nu al aan het combineren en het bevalt prima”, zegt de tevreden Woerdenaar vlak voor zijn trip naar Lissabon. Tot 1 oktober was Verweij nog aandeelhouder van softwareontwikkelaar EuroSystems. “Daar ben ik opgeklommen van administrateur naar manager administratie en personeelszaken.” Via een management buy-in kreeg Verweij met 2 collega’s ineens zeggenschap over het hele bedrijf. “We hebben de eerste paar jaar op de winkel gepast. Daarna zijn we flink gaan ondernemen, waarbij we een aantal concurrenten hebben overgenomen, een bedrijf uit een faillissement hebben opgekocht, opgepoetst en weer verkocht en ook ons verdienmodel hebben veranderd.” De kennis die Verweij daar heeft opgedaan, wil hij nu graag delen.

Duurzaamheid

Inmiddels is Verweij als ‘meedenkend investeerder’ betrokken bij Green4Print, een bedrijf dat bezig is met de ontwikkeling van inkt op basis van uitsluitend biologische ingrediënten. “Ik wil op mijn manier een stuk bijdragen aan de focus op ecologie, duurzaamheid en gezondheid. We richten ons hierbij op het verbeteren van de voedselveiligheid.” Verweij haalt het voorbeeld aan van de verpakte sandwiches die je krijgt in het vliegtuig of koopt in een tankstation. “Die verpakking komt rechtstreeks in contact met voedsel. Vaak zit er wel een bepaalde coating op, maar met onze inkt wordt dit probleem grondiger opgelost. Het product is nu klaar. Ik hoop hiermee bij te dragen aan een ontwikkeling die de wereld een stukje beter maakt.”

Lange adem

Verweij is geen man van snel geld verdienen. “Verduurzaming wordt gelukkig steeds belangrijker, maar kost tijd. Eind 2011 begon de samenwerking rond Green4Print, nu bijna vijf jaar later kunnen we eindelijk de markt op. Dat is best een kwestie van lange adem.

Ook in zijn functie bij EuroSystems richtte Verweij zich niet op snelle winst. “Het uitgangspunt bij mij is nooit geld geweest. Ik ben meer gericht op waardecreatie in een bedrijf – zoveel mogelijk weer investeren. De opbrengst komt dan later. Ik ben hartstikke blij dat ik het zo heb aangepakt. Ik heb het bedrijf gezond achtergelaten, zowel op het financiële als het menselijke vlak. Alle collega’s bedankten me bij mijn afscheid voor mijn betrokkenheid. Ik heb het bedrijf achtergelaten zoals ik wilde.”

Teamgevoel

“Doe het met plezier en werk als een team. Als ondernemer ben je niets zonder je werknemers. Zorg dat je genoeg aandacht voor je mensen hebt, dat krijg je ook terug. Ik heb altijd mijn best gedaan om een sociaal gezicht te zijn in een zakelijk bedrijf. Als directie moet je uitstralen: we zijn er voor je, maar er moet ook geld verdiend worden. Daar moet je een balans in zien te vinden.”

Trends herkennen van levensbelang

Marieke Blom, Hoofdeconoom ING: “Voor ondernemers is het van levensbelang om toekomstige trends te herkennen, zodat ze kunnen zien hoe dat hun business bedreigt of juist kansen schept. Zoals de opkomst van duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook de gevolgen van vergrijzing of technische innovaties. Naast de langjarige trends, laten we ook zien wat de verwachting is voor jouw sector en regio. Zodat ondernemers op weg naar hun doel, nog strakker aan de wind kunnen zeilen.”

Samenwerken

“Ik geef advies aan bedrijven hoe zij zich verder kunnen ontwikkelen”, vertelt Verweij. “Vooral op de gebieden personeel en financieel kan ik meedenken en ben ik in staat het hele speelveld te overzien. Totaaloverzicht krijgen is een uitdaging voor veel ondernemers en bestuurders. Vaak loop je ook tegen dezelfde problemen aan. Het is zonde als je als ondernemer het wiel opnieuw probeert uit te vinden. Het is slim collega-ondernemers om advies te vragen. Dat deden we bij EuroSystems ook. Met een groep van zes soortgelijke bedrijven zaten we regelmatig om de tafel om elkaar te helpen bij bepaalde ontwikkelingen en vragen. Zo hebben we samen binnen het personeelsbeleid zaken ontwikkeld. Die samenwerking heeft bij alle bedrijven een mooie vooruitgang opgeleverd.”

Financieel zeker

Met behulp van een team van vier bankiers van ING heeft Verweij de financiën in kaart gebracht. “We verkochten ons aandelenbelang en hadden toekomstplannen op privé en zakelijk vlak. Het is handig als een bank in de combinatie van zakelijk en privé met je meedenkt. Zij zorgden voor een duidelijke financiële planning voor de komende jaren. Zelfs met het bedrag aan boodschappen per maand werd rekening gehouden, zonder uit het oog te verliezen hoe wij zelf zijn. Dat is vertaald in een financieel plan, gebaseerd op realistische rendementen en lange termijn ontwikkelingen. Je wordt ook door hen geprikkeld over dingen na te denken, zoals: hoe ga je met je hypotheek om? Hoe gaat je vermogen naar je kinderen? Heel handig.”

Tijdschrift 8, 2015:
– Topsport is ondernemen – Zeilsters gaan voor goud in Rio
– Trends in het MKB in 2016: ‘Het wiel bestaat al’
– Meer ondernemerschap op de werkvloer
– Brood zonder toegevoegde onzin bij de Echoput
– De grens over met rolgordijnen naar Noord-Ierland

Naar het digitale magazine in MijnZaak »

Auteur: Raphael Klees

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…