Categorieën

Online reviews zijn essentieel voor het succes van je bedrijf. Het vragen van een klantbeoordeling is een kleine moeite en geeft veel plezier. Maar hoe pak je dat slim aan? Lees hoe je als ondernemer positieve reviews stimuleert én hoe je omgaat met negatieve feedback.

Inhoudsopgave

Ontdek hoe bedrijfsinformatie jouw marketing- en salesaanpak verbetert en hoe je er financiële risico’s mee voorkomt. Check gratis 10 bedrijfsprofielen.

Het belang van reviews

Online reviews spelen een cruciale rol in het opbouwen van vertrouwen, online reputatie, geloofwaardigheid en succes voor jouw onderneming. Maak er dus gebruik van!

De groeiende trend van online shopping maakt direct het belang duidelijk. Meer positieve reviews zorgen voor meer zichtbaarheid, meer vertrouwen en meer potentiële klanten.

Doe aan online marketing: zorg voor online aanwezigheid in de vorm van reviews. Dit zijn enkele redenen waarom je dat zou moeten doen.

 • Websitebezoekers en potentiële klanten hechten veel waarde aan de mening van andere klanten. Positieve online reviews fungeren als sociale bewijslast en vergroten het vertrouwen in jouw onderneming. Ze laten zien dat echte mensen positieve ervaringen hebben gehad met wat je aanbiedt. Dat levert nieuwe klanten op.
 • Online reviews hebben invloed op je zoekmachineoptimalisatie (SEO). Bedrijven met veel positieve reviews worden vaak hoger weergegeven in de zoekresultaten. Dat vergroot de vindbaarheid in de zoekmachines.
 • Nieuwe klanten nemen vaak aankoopbeslissingen op basis van positieve reviews. Positieve beoordelingen kunnen twijfels wegnemen en nieuwe klanten overtuigen om voor jouw producten of diensten te kiezen.
 • Negatieve reviews kunnen als waardevolle feedback dienen voor jouw product of dienst. Ze geven inzicht in wat klanten niet fijn vinden en waar verbeteringen nodig zijn.
 • Door te reageren op reviews, zowel positieve als negatieve, laat je zien dat je om je klanten geeft en hun mening waardeert. Dat is toegevoegde waarde. Dit kan een positieve invloed hebben op de perceptie van je bedrijf en de klantloyaliteit vergroten.
 • Een overvloed aan positieve reviews kan jouw bedrijf onderscheiden van concurrenten. Het laat aan een potentiële klant zien dat jouw onderneming betrouwbaar en klantgericht is. Probeer het aantal reviews daarom te laten groeien.
 • Online reviews fungeren als een vorm van digitale mond-tot-mondreclame. Klanten delen hun ervaringen met anderen, wat kan leiden tot meer mond-tot-mondreclame en online groei voor jouw bedrijf.
 • Door actief te monitoren en te reageren op reviews kun je jouw online reputatie beheren. Het stelt je in staat om eventuele negatieve situaties aan te pakken voordat ze uit de hand lopen.


Online marketing: reviews, reputatie en aantrekkingskracht

In de online marketing zijn online reviews vaak een van de eerste dingen die mensen zien wanneer ze informatie over jouw bedrijf zoeken. Positieve reviews zorgen voor een goede eerste indruk, wekken vertrouwen en hebben aantrekkingskracht op nieuwe klanten. Positieve online reviews bevestigen dat jouw bedrijf betrouwbaar is en hoogwaardige producten of diensten levert.

De volgende stap is het versterken van het vertrouwen van klanten in jouw merk en onderneming. Negatieve reviews kunnen ook een krachtige impact hebben. Ze kunnen potentiële klanten afschrikken en twijfels zaaien over de kwaliteit van je aanbod. Te veel negatieve reviews kunnen de reputatie van je bedrijf aanzienlijk schaden.

Positieve reviews kunnen jouw bedrijf onderscheiden van concurrenten en laten zien waarom klanten voor jou moeten kiezen. Ze benadrukken unieke sterke punten en sterke klantrelaties en zorgen voor een goede reputatie.

Reageer op reviews!

Hoe je omgaat met zowel positieve als negatieve reviews kan een grote invloed hebben op hoe je bedrijf wordt gezien. Goede reacties op reviews tonen dat je om klanttevredenheid geeft en effectieve klantenservice biedt.

Je bedrijf laten groeien doe je door online zichtbaarheid is essentieel als je als onderneming wilt groeien. Voortdurend positieve reviews ontvangen en hierop reageren laat zien dat je je klanten serieus neemt en er alles aan wilt doen om hen tevreden te stellen.

Door goed te reageren op negatieve reviews laat je zien dat je open staat voor feedback en bereid bent problemen op te lossen. En dat laat altijd een goede indruk achter op potentiële klanten.

Het opbouwen van een positieve reputatie vereist tijd en inzet. Als je actief omgaat met reviews, zowel positieve als negatieve, laat je zien dat je transparant en open bent. Dit draagt bij aan een positieve perceptie van je bedrijf.

Wat zijn effectieve reacties op reviews?

 • Probeer snel te reageren op een review om te laten zien dat je betrokken bent bij de feedback van je klanten. Door deze manier van online marketing kun je het aantal reviews laten groeien.
 • Reageer altijd vriendelijk en professioneel. Bedank de klant voor de feedback en toon respect, ook als de review negatief is.
 • Wees empathisch bij klachten en deel in het enthousiasme bij positieve feedback.
 • Vermijd standaardantwoorden en maak je reacties persoonlijk. Gebruik de naam van de klant en verwijs naar specifieke details uit de review om te laten zien dat je de feedback serieus neemt.
 • Bij positieve reviews is het belangrijk om de klant te bedanken voor de steun en positieve ervaring. Dit toont waardering voor zijn inspanning om een review achter te laten.
 • Bij negatieve reviews is het essentieel om begrip te tonen voor het probleem dat de klant heeft ervaren. Bied oprechte excuses aan en bespreek mogelijke oplossingen. Je kunt ook aanbieden om offline verder te communiceren om het probleem op te lossen.
 • Houd je reacties beknopt, maar zorg ervoor dat je de belangrijkste punten benoemt.
 • Ga niet in de verdediging. Je wil een constructieve dialoog voeren, niet een conflict creëren.
 • In sommige gevallen kun je een kleine incentive aanbieden, zoals een korting op een volgende aankoop, om te laten zien dat je bereid bent om eventuele problemen recht te zetten.
 • Zorg ervoor dat je regelmatig je online reviews controleert en erop reageert. Consistente en tijdige reacties tonen betrokkenheid en zorg voor je klanten.

Meer reviews genereren

Nu je weet hoe belangrijk het is om je aantal online reviews te laten groeien, is het van belang om te weten: hoe dan?

Uiteraard weegt de kwaliteit van je product of dienst het zwaarst. Die zorgt voor positieve reacties. Maar met je armen over elkaar wachten tot de reacties op je topproduct binnendruppelen, is niet genoeg. Koop nooit reviews aan. Als zoiets aan het licht komt, is de reputatie van je bedrijf aan gruzelementen. Je wilt authentiek en integer zijn. Dat is de beste manier om je reputatie en je onderneming te laten groeien.

Deze punten kun je overwegen:

 • Wees niet bang om klanten direct te vragen om een review achter te laten. Je kunt dit doen via e-mail, aankoopbevestigingen, of zelfs in persoon. Zorg ervoor dat je het vriendelijk en niet-opdringerig vraagt.
 • Maak het gemakkelijk voor klanten om een review achter te laten. Inclusief links naar reviewplatforms in je e-mails of op je website. Dat kan de drempel flink verlagen.
 • Gebruik sociale mediakanalen om positieve reviews te delen. Dit kan anderen aanmoedigen om ook reviews achter te laten. Het zorgt daarnaast voor de broodnodige online zichtbaarheid en is goed voor je online reputatie.
 • Overweeg om klanten een kleine beloning aan te bieden, zoals een kortingscode, in ruil voor een review. Dat kan ook leiden tot een online groei van gesprekken over jouw bedrijf.
 • Stuur een follow-up e-mail en vraag klanten om hun ervaring te delen nadat ze een aankoop hebben gedaan. Voeg een link toe naar het reviewplatform om het gemakkelijk te maken.
 • Plaats een duidelijke link naar het beoordelingsgedeelte van je website, zodat klanten gemakkelijk reviews kunnen achterlaten.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn klanten aanmoedigen om reviews achter te laten?

Vraag persoonlijk om feedback; Stuur follow-up e-mails; Maak het gemakkelijk met een duidelijke link naar het reviewplatform in je follow-up e-mails, op je website en in andere communicatiekanalen; Bied klanten een kleine beloning aan, zoals een kortingscode of een gratis geschenk, als ze een review achterlaten.

Plaats berichten op je socialemediakanalen waarin je klanten aanmoedigt om hun ervaringen te delen en reviews achter te laten; Toon positieve reviews op strategische plaatsen op je website, zoals op de homepage of productpagina’s; Voeg een link naar je reviews toe aan je e-mailhandtekening. Op die manier promoot je het geven van feedback in al je zakelijke communicatie.

Hoe ga ik om met negatieve reviews op openbare platforms?

Reageer altijd kalm en professioneel. Laat je niet meeslepen door eventuele frustraties; Probeer zo snel mogelijk te reageren; Lees de review zorgvuldig en begrijp het specifieke probleem dat de klant heeft ervaren voordat je reageert.

Begin je reactie met het aanbieden van oprechte excuses voor het ongemak of de teleurstelling die de klant heeft ervaren; Toon begrip voor de frustratie van de klant; Afhankelijk van de aard van het probleem, bied je een passende oplossing aan.

Als het probleem complex is, vraag dan vriendelijk of de klant bereid is om offline verder te praten; Vermijd het in de verdediging gaan of de schuld op de klant schuiven; Houd je toon consistent met het merkimago.

Benadruk eventuele stappen die je hebt genomen om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen; In de meeste gevallen is één reactie voldoende. Als je het probleem hebt aangepakt en een oplossing hebt aangeboden, is het goed om het daarbij te laten.

Welke reviewplatforms zijn het meest geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven?

 • Google Mijn Bedrijf is een essentieel platform voor lokale bedrijven. Wanneer mensen je bedrijf op Google zoeken, worden je reviews weergegeven naast je bedrijfsinformatie.
 • Trustpilot is een internationaal reviewplatform waarop klanten reviews kunnen achterlaten over verschillende bedrijven. Het heeft een sterke online aanwezigheid en kan nuttig zijn voor het opbouwen van geloofwaardigheid.
 • Als je een zakelijke Facebook-pagina hebt, kunnen klanten daar reviews achterlaten. Dit is vooral handig als je al een actieve aanwezigheid hebt op Facebook.
 • Yelp is een bekend platform voor het vinden van lokale bedrijven en het achterlaten van reviews. Het wordt vaak gebruikt voor restaurants, maar is ook geschikt voor andere bedrijfstypen.
 • Als je in de horeca- of toerismebranche zit, kan TripAdvisor een goede keuze zijn. Het is een van de grootste platforms voor reisbeoordelingen.
 • Feedback Company is een Nederlands reviewplatform dat geschikt is voor lokale bedrijven in Nederland. Het richt zich op betrouwbare en transparante reviews.
 • Klantenvertellen is gericht op Nederlandse bedrijven en richt zich op het verzamelen van reviews van klanten. Het is populair bij verschillende bedrijfstakken.
 • Opiness is een Nederlandse reviewwebsite waar klanten reviews kunnen achterlaten over diverse diensten en bedrijven.
 • Als je een webwinkel hebt, is WebwinkelKeur een optie. Het biedt reviews specifiek voor e-commerce en helpt ook met keurmerken.
 • Voor bedrijven in de gezondheidszorg en medische sector kan ZorgkaartNederland handig zijn, omdat het zich richt op het beoordelen van zorgverleners.


Hoe kan ik de betrouwbaarheid van online reviews waarborgen?

Plaats geen nepreviews of koop geen valse reviews om je reputatie te verbeteren. Dit kan ernstige schade toebrengen aan je geloofwaardigheid als het wordt ontdekt; Moedig klanten aan om eerlijke en oprechte feedback te geven, zowel positief als negatief.

Zorg ervoor dat medewerkers, familieleden en vrienden geen reviews achterlaten die de indruk van partijdigheid kunnen wekken; Gebruik moderatie- en filteringstools om spam, ongepaste content en valse reviews te identificeren en te verwijderen.

Communiceer duidelijke richtlijnen voor het schrijven van reviews aan je klanten; Het actief reageren op reviews kan bijdragen aan de geloofwaardigheid van je reviews; Sta open voor diverse meningen en feedback. Het hebben van een mix van positieve en negatieve reviews geeft een realistischer beeld van je bedrijf.

Als je reviews van meerdere platforms verzamelt, vermeld dit dan duidelijk op je website. Geef de voorkeur aan gerenommeerde en onafhankelijke reviewplatforms die robuuste beoordelings- en verificatieprocessen hebben.

Zijn er juridische aspecten waarmee ik rekening moet houden bij het verzamelen van reviews?

Jazeker, niet alles mag. Valse reviews plaatsen of reviews manipuleren om een vertekend beeld van je bedrijf te creëren is verboden. Dit kan worden beschouwd als misleidende reclame en kan leiden tot juridische problemen. Ook reviews van concurrenten manipuleren, bijvoorbeeld door valse negatieve reviews te plaatsen, is illegaal.

Als je incentives aanbiedt aan klanten in ruil voor reviews, moet je ervoor zorgen dat dit duidelijk wordt gecommuniceerd. Vergeet niet dat sommige platforms specifieke regels hebben over het gebruik van incentives.

Zorg ervoor dat je geen persoonlijke informatie van klanten onthult zonder hun toestemming en dat je voldoet aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Sta jij voor belangrijke zakelijke beslissingen? Krijg direct gratis toegang tot uitgebreide bedrijfsinformatie om zo de juiste keuzes te maken.

Picture of Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn werkte jarenlang in de journalistiek, voordat hij besloot zijn blik te verbreden. Zijn ervaring gebruikt hij voor het maken van producties die informatie op een aantrekkelijke manier presenteren. De menselijke kant is wat hij zoekt in zijn teksten.
Lees ook…
Ben jij op de hoogte van jouw verplichtingen rondom het UBO-register? Weet je wie jouw ‘uiteindelijke belanghebbenden’ zijn en waarom dit essentieel is…
Teken je een zakelijke deal met een nieuwe klant of leverancier die achteraf niet in de haak blijkt te zijn of die jouw factuur niet kan betalen, dan…
Soms zitten je klanten om de hoek. Zeker voor kleinere bedrijven geldt dat ze zich vaak het beste kunnen richten op een lokale doelgroep. Door middel…
Als ondernemers is het van groot belang om toegang te hebben tot betrouwbare bedrijfsinformatie van degenen met wie je zaken doet of zaken gaat doen….
Je ideale klantprofiel is het startpunt van jouw marketing- en salesaanpak. Want, een klantprofiel is jouw kompas naar de juiste leads en meer gewonnen…
De kans is groot dat je als ondernemer ook zaken doet met klanten in het buitenland. Factureren aan buitenlandse klanten brengt specifieke uitdagingen…