Thema's

welke financieringsvorm past bij jouw zaak?

Als mkb-ondernemer of zpp'er kom je bij de aanschaf van een bedrijfsauto voor een keuze te staan: kopen of leasen. Je beslissing is afhankelijk van het beschikbare budget, liquide middelen binnen je zaak en in hoeverre je ontzorgd wilt worden. In dit artikel bespreken de voor- en nadelen van kopen versus de verschillende leasevormen.

Inhoudsopgave

Kom jij de zero-emissiezones nog in? Bekijk hier welke steden een zero-emissiezone invoeren en of jouw huidige bus de stad nog in mag. Kom jij de stad nog in met je bedrijfswagen? Check je kenteken!

Voordat je beslist of je een auto van de zaak gaat kopen of leasen, moet je in kaart brengen welk type bedrijfswagen bij jou past. Waar ga je de auto voor gebruiken? Vooral voor personenritten of goederen- of gemengd vervoer? Ga je voor nieuw of tweedehands? Welke brandstof kies je? En wat kan en wil je uitgeven?

Heb je de keuze voor een bedrijfswagen gemaakt? Dan volgt de vraag of je de auto wil kopen of leasen. Beide manieren van financieren hebben voordelen. Allereerst vertellen we meer over een bedrijfsauto kopen.

Bedrijfswagen kopen

Een bedrijf met voldoende vermogen op de bank maakt makkelijker de keuze om een bedrijfsauto te kopen. Er is dan sprake van een eenmalige investering, maar er zijn ook fiscale voordelen aan verbonden.

Voordelen bedrijfswagen kopen

Bij aanschaf van een bedrijfsauto uit bedrijfsmiddelen is het bedrijf direct volledig eigenaar. Dat wil zeggen: juridisch eigenaar én economisch eigenaar. De bedrijfswagen kan op de balans worden gezet om van fiscale voordelen te profiteren, zoals de jaarlijkse afschrijving.

Er zijn meerdere aftrekposten als het om een bedrijfsauto gaat die op naam van het bedrijf staat. Zo is de betaalde btw als voorbelasting aftrekbaar.

Bij het kopen van een bedrijfswagen op basis van de margeregeling komt er geen btw op de factuur. Er is in dat geval dus geen btw om als voorbelasting af te trekken. Het is wel mogelijk om de btw als voorbelasting af te trekken bij kosten als onderhoud, eventuele reparaties en gebruik. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over margeregeling.

Je bedrijfsauto verzekeren betekent ook dat de premie aftrekbaar is. Ook de facturen voor brandstof, de wasstraat, parkeerkosten en autobanden zijn aftrekbaar als zakelijke kosten.

Een ander voordeel is dat de bedrijfsauto van de hand kan worden gedaan op het moment dat het minder gaat met de zaak.

(Fiscaal) Voordelige Zakelijke Autolease Whitepaper - Mockup

Whitepaper Zakelijke Autolease

Jouw 5 opties uitgelegd: financial lease, operational lease, shortlease, private lease of toch gewoon bijtelling?

Bedrijfsauto financieren met een lening

Mocht je een bedrijfsauto niet direct kunnen of willen betalen uit eigen middelen, dan is het een optie om een lening aan te gaan.

De betaalde rente kun je aftrekken van de belasting, de aflossingstermijnen niet. Let op: de rente is bij een kortlopende lening – bijvoorbeeld via een rekening courant – relatief hoog.

Let er verder op dat de terugbetaaltijd (leentijd) van de lening gelijkloopt met de verwachte levensduur van de auto.

Bedrijfsauto leasen: welke vorm kies je?

Wil je niet in een zakelijke auto investeren, maar heb je er wel een nodig? Dan kun je bij leasemaatschappijen terecht voor zakelijk leasen.

Leaseondernemingen hebben in de loop van de tijd diverse pakketten samengesteld, zodat er voor elk wat wils is. Er bestaan in hoofdlijnen 2 vormen van lease:

  • financial lease
  • operational lease


Bedrijfsauto leasen: financial lease

Financial lease wordt ook wel ‘financiële lease’ genoemd. Je wordt eigenaar van de auto die je in termijnen volledig terugbetaalt aan de leasemaatschappij. Je draagt de economische risico’s, zoals veroudering of waardevermindering.

Voordelen financial lease

  • Na afbetaling is de auto van jou en daarmee ook de eventuele verkoopopbrengst.
  • Bij deze vorm van lease komt de auto op de balans, waardoor je hem kunt afschrijven.
  • Soms heb je recht op investeringsaftrek. Dit geldt alleen voor bedrijfswagens en bestelauto’s en niet voor personenauto’s.
  • Bij financial lease kun je ervoor kiezen een aanbetaling te doen, zodat je maandelijkse lasten lager zijn gedurende de looptijd van de overeenkomst.


Nadelen financial lease

  • Je kunt het contract meestal niet tussentijds opzeggen.

Bedrijfsauto leasen: operational lease

Het grote verschil tussen operational lease en financial lease is dat de auto niet op je balans staat. Je draagt niet het economisch risico van de auto en kunt er daarom niet op afschrijven.

Operational lease lijkt dus nadelig omdat je fiscale voordelen misloopt, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bij deze vorm van lease kun je namelijk kiezen voor een kortere contractduur dan de economische of fiscale levensduur van je nieuwe bedrijfswagen.

Je kunt het contract opzeggen, maar leasemaatschappijen dekken zich vaak in door een bepaling in het contract te zetten dat opzeggen op korte termijn niet mogelijk is.

Voordelen operational lease

  • De restwaarde van de auto is vaak in de leasetermijn verwerkt. Hoe hoger de restwaarde, hoe lager de leasetermijn. Dat betekent een voordeel voor de verantwoorde automobilist.

De koopoptie is vaak een standaardvoorwaarde. Het komt hier op neer:

  • Na de afloop van het contract blijf je de auto huren tegen een vooraf afgesproken prijs.
  • Je koopt de auto tegen de (geschatte) restwaarde.
  • Je geeft de auto terug.


Nadelen operational lease

  • De auto staat niet op de balans. Je kunt er dus niet op afschrijven.
  • Je loopt mogelijk fiscale voordelen mis.
  • De rente is bij operationele lease vaak hoger dan bij financial lease of een banklening.


Onbezorgd je bedrijfwagen leasen

Full service leasing vertoont (sterke) overeenkomsten met operational lease. Maar bij full service lease zijn ook aanvullende kosten, zoals belastingen, verzekeringen en eventuele kosten voor reparaties, bij het maandelijkse leasetarief inbegrepen.

Voordelen full service leasen

  • De ondernemer besteedt zowel het beheer van het wagenpark als de financiering daarvan uit. Hij of zij hoeft minder tijd te besteden aan het wagenpark en kan zich dus concentreren op de eigen bedrijfsvoering.
  • De ondernemer kan gebruikmaken van de inkoopkracht van de leasemaatschappij.
  • Deze constructie legt geen beslag op het werkkapitaal van de onderneming


Nadelen full service leasen

  • De auto staat niet op de balans, afschrijving is dus niet mogelijk.
  • De leasemaatschappij vraagt uiteraard een vergoeding voor deze dienstverlening.


Standaardbepalingen in een leasecontract

Een bedrijfswagen leasen kan natuurlijk niet zonder een contract. In zo’n contract kom je de volgende bepalingen tegen:

Waardevermindering

Dit is bij een auto de grootste kostenpost, die bovendien vaak moeilijk te bepalen is. Je kunt natuurlijk op zeker spelen door een auto te nemen waarvan je weet dat de restwaarde hoog is.

Toch blijft de afschrijving een onzekere factor die pas bij vervanging echt duidelijk wordt. Leasemaatschappijen kunnen uit ervaring vrij goed het risico inschatten. Bovendien zijn ze door hun contacten bij de dealers beter in staat om een korting te bedingen dan jijzelf.

Reparatie, onderhoud en banden

Leasebedrijven berekenen een gemiddelde van de kosten per merk en type en berekenen dit aan je door.

Verzekering en belasting

De leasefirma handelt de motorrijtuigenbelasting en het kentekenbewijs deel III af, maar berekent de kosten wel door. Voor jou dus geen administratieve rompslomp.

Bovendien hebben de leasemaatschappijen voor allriskverzekeringen korting bij de verzekeringsmaatschappijen. Van een bonus/malusregeling kun je via een leasecontract over het algemeen niet gebruikmaken.

Vervangende leaseauto

Als je schade hebt of door een technische storing niet meer verder kunt rijden, zorgt het leasebedrijf voor een vervangende auto zolang de reparatie duurt.

Hulpdienst in het buitenland

Krijg je in het buitenland pech of een ongeluk? Dan valt de leasemaatschappij terug op internationale hulporganisaties. Je blijft dus mobiel.

Service fee

Ook een leasebedrijf moet winst maken. Daarom heft ze over elk tarief een bepaald bedrag. Meestal is dit een vast maandbedrag dat voor alle auto’s hetzelfde is.

Andere vormen van een bedrijfswagen leasen

Je kunt de leaseovereenkomst ook min of meer ‘uitkleden’. Denkbaar is de situatie dat je de auto aanschaft en het beheer en de administratie uitbesteedt aan een leasemaatschappij.

Als je al eigen auto’s hebt, kun je in sommige gevallen je wagenpark verkopen aan een leasemaatschappij en dezelfde auto’s terug leasen.

Deze zogeheten sale & lease back-constructie geeft je de kans het in de auto geïnvesteerde vermogen te benutten voor andere ondernemingsactiviteiten en toch in je ouwe, vertrouwde heilige koe te blijven rijden.

Ga je een nieuwe bedrijfsbus kopen of leasen? Dan hebben we je met bovenstaande informatie hopelijk goed op weg geholpen!

showroom welke bedrijfswagen het beste bij jouw wensen past.
Lees ook…
i.s.m.
Kan ik mijn klant bereiken in een elektrische bestelwagen? Welke regio’s vallen allemaal binnen mijn rijbereik? Gaat mijn werkdag er nu totaal anders…
i.s.m.
Er komen twee belangrijke veranderingen aan met grote impact op je portemonnee en de bereikbaarheid van je klanten. In dit artikel lees je welke dit…
i.s.m.
Elektrificatie is de grote uitdaging van dit moment. Om de CO2-uitstoot te verminderen moeten vanaf 2030 alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Op dit…
i.s.m.
Tijdens de jaarlijkse ‘Zakenauto van het Jaar verkiezing’ van het gerenommeerde vakblad Automotive Management werden tien veelbelovende nieuwkomers…
De bijtelling en eigen bijdrage voor privégebruik van een zakelijke auto is een onderwerp dat veel ondernemers raakt. Maar wat zijn de regels en…
i.s.m.
Ben je op zoek naar de ideale bedrijfswagen voor jouw mkb-onderneming of zzp? Wij begrijpen dat het kiezen van de juiste bedrijfswagen een belangrijke…
In samenwerking met