In samenwerking met
Als ondernemer loop je risico’s. Dat hoort bij het ondernemen. Maar te laat of nog erger niet betaalde facturen kan je als kleine ondernemer of zzp’er de das omdoen. Dat zogenaamde debiteurenrisico kun je gelukkig beperken.

Inhoudsopgave

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Wat is debiteurenrisico

Dat is het risico dat een of meerdere klanten te laat of helemaal niet betalen. Of in sommige gevallen maar een deel. 

Als je als ondernemer de mogelijkheid biedt achteraf of in termijnen te betalen, vergroot je daarmee je debiteurenrisico. En als je meerdere wanbetalers hebt, kan dat de continuering van je bedrijf in gevaar brengen. Je hebt dan geen of te weinig cashflow om aan al je financiële verplichtingen te voldoen.

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Voorbeeld van debiteurenrisico

Een aannemer heeft een verbouwing klaar. Hij stuurt een factuur naar de opdrachtgever. De aannemer heeft vooraf geïnvesteerd in materiaal voor de verbouwing. Er is afgesproken dat de factuur in twee termijnen wordt betaald: 30% voorafgaande aan de opdracht en 70% na voltooiing. De eindfactuur is verstuurd, maar na een maand of anderhalf is er nog geen cent overgemaakt, en stuurt de aannemer een herinnering. Na nog weer een paar weken, belt hij de opdrachtgever maar eens op, maar hij krijgt alleen een antwoordapparaat. Zo verstrijken er een paar maanden en de aannemer begint zich af te vragen of de opdrachtgever überhaupt wel gaat of kan betalen. Ondertussen heeft hij die inkomsten nodig, want hij moet aan de slag bij een andere opdracht waarvoor materiaal moet worden ingekocht. Zijn cashflow komt door deze wanbetaler in gevaar. Kortom, debiteurenrisico kan nogal gevolgen hebben voor jou als ondernemer. En, vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken.

Wat kun je zelf doen om het debiteurenrisico te verkleinen

Doe van tevoren een kredietwaardigheidscheck. Met sommige opdrachtgevers loop je nou eenmaal meer risico’s dan met anderen, zoals:

  • Jonge bedrijven die nog niet lang meedraaien 
  • Opdrachtgevers die geen kredietgeschiedenis hebben 
  • Ondernemingen die slecht uit een kredietwaardigheidscheck komen

     

Debiteurenrisico voor de kleine ondernemer is groot

Hoewel we allemaal te maken krijgen met debiteurenrisico, maakt het wel uit of je groot bedrijf hebt of bijvoorbeeld een zzp’er bent. Als groot bedrijf kun je waarschijnlijk het risico van een niet betalende klant beter opvangen dan als zzp’er. Bovendien is in een bv niemand persoonlijk aansprakelijk en een zzp’er wel.

Welke vormen van debiteurenrisico zijn er?

Betalingsrisico

Als je achteraf factureert, ontstaat er betalingsrisico. Het kan zijn dat de klant te laat betaalt, of in het ergste geval niet. Het is sowieso een risico voor je eigen zaak. 

In het ergste geval is je klant niet kredietwaardig en gaat deze failliet. Bij faillissement wordt er gekeken welke partijen voorrang hebben bij een vordering op het vermogen van de klant. Op nummer 1 staat altijd de Belastingdienst. Dus de kans is groot dat jij achter het net vist en niets ontvangt.

Concentratierisico

Als je een grote klant, of een paar klanten hebt die een groot deel van je omzet vormen, is er een concentratierisico. Doordat het risico niet voldoende is gespreid, kan er een debiteurenpost ontstaan die je cashflow in gevaar brengt als er te laat of niet betaald wordt.

Landen risico

Het land waarmee je zaken doet, kan ook een risico vormen. Een politiek of economisch onrustig klimaat, handelsembargo’s, sancties. Allemaal risico’s voor de financiële situatie van je onderneming.

Hoe kan je als ondernemer het debiteurenrisico beperken?

Zoals eerder beschreven is een kredietwaardigheidscheck van groot belang. Win  informatie over je nieuwe klant in bij de Kamer van Koophandel en handelsinformatiebureaus, via bank- en handelsgegevens en recente jaarverslagen. Deze informatie geeft je richting in de kredietwaardigheid van een potentiële klant.

Analyseer het debiteurenrisico door dus allereerst de  kredietwaardigheid van de klant in te schatten. Maar ga ook na wat de impact kan zijn op jouw cashflow wanneer de klant niet betaalt.

Als je dat weet, kun je een inschatting maken of je zaken wilt doen met deze klant. En: welke betaalafspraken je wilt maken met deze klant.

Maak duidelijke betaalafspraken

Zorg dat je duidelijke afspraken maakt. Dit verkleint voor jou het debiteurenrisico. Dit houdt in: 

  • Op welke manier je factureert
  • Welke betalingstermijn houd je aan
  • Wat zijn de gevolgen bij wanbetaling

     

Facturatiebeheer in orde

Zorg dat je je administratie en debiteurenbeheer goed op orde hebt.  Zo heb je direct in de gaten als er niet of niet op tijd betaald wordt. Met behulp van boekhoudprogramma’s kun je dit proces goed inrichten. Zo’n programma helpt je met de facturering, maar ook de betalingsherinneringen en stuurt zelfs aanmaningen wanneer dat nodig blijkt te zijn. 

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Verkoop je factuur

Wil je je als ondernemer focussen op de zaak en je niet bezighouden met debiteurenrisico? Verkoop dan je factuur, zodat je weet dat die betaald wordt. Lees hier meer over verkoop facturen.

Sluit een debiteurenverzekering af

Omdat het altijd lastig blijft het debiteurenrisico helemaal uit te sluiten, is het verstandig een debiteurenverzekering te overwegen. Zo’n verzekering, ook wel kredietverzekering genoemd, dekt het financiële risico wanneer een klant niet meer kan betalen.

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Logo Voldaan

Voldaan, partner van De Zaak

Voldaan is een bankonafhankelijke factormaatschappij. De werkwijze van Voldaan maakt factoring snel & eenvoudig. Met de app verkoop je gemakkelijk jouw factur(en) én binnen 24 uur staat het geld bij jou op de rekening. De factuur nemen wij 100% over en regelen het debiteurenbeheer, zo eenvoudig kan het zijn! Wij werken met een vast tarief voor de overname van jouw factuur, daarmee is de factuur verzekerd en ben jij niet meer aansprakelijk na de verkoop.

Bekijk alle artikelen van Voldaan>

Lees ook…
i.s.m.
Hoe voorkom je als ondernemer dat je cashflow problemen krijgt omdat je klanten te laat of misschien wel nooit betalen? Een goede oplossing is factuur…
i.s.m.
Bij de meeste bedrijven is mei de maand van het vakantiegeld. Voor werknemers een moment om naar uit te kijken, maar wat betekent het voor jou als…
i.s.m.
Als ondernemer wil je vooral doen waar je goed in bent: zorgen dat je dienst of product top is en je bedrijf kan groeien. Daarvoor is een gezonde…
i.s.m.
Hoe zorg je ervoor dat jij als zzp’er of mkb’er niet in de liquiditeitsproblemen komt omdat de uitstaande facturen te laat, of in het ergste geval niet…
i.s.m.
Ondernemers praten steeds vaker over het verkopen van vorderingen. Dit komt doordat steeds meer ondernemers de voordelen van factoring ontdekken. In…