Categorieën

In samenwerking met
Hoe voorkom je als ondernemer dat je cashflow problemen krijgt omdat je klanten te laat of misschien wel nooit betalen? Een goede oplossing is factuur financiering. Met de verkoop van jouw factuur, wordt je factuur direct betaald en kun jij als ondernemer aan je betalingsverplichtingen voldoen. Het is in drie stappen geregeld.

Inhoudsopgave

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Het overkomt iedere ondernemer: je moet de huur betalen van je kantoorpand en een aantal andere rekeningen staan open. Je hebt geïnvesteerd in een volgende opdracht en zo zijn er talloze situaties te bedenken waardoor je als ondernemer met een cashflow probleem te maken kunt krijgen, wanneer je eigen facturen niet of te laat worden betaald. In al dat soort gevallen kan factoring een goede oplossing zijn voor jou.

Wat is factoring?

Factoring of factuur financiering is een alternatieve, dus niet bancaire financiering voor ondernemers. Je financiert je bedrijf met je eigen openstaande facturen. Hoe dat werkt? Je verkoopt je facturen aan een factoringbedrijf, en die betaalt binnen 24 uur jouw factuur. Zo ben je niet meer afhankelijk van laat of niet betalende klanten en blijft je liquiditeit op orde. Je kunt dus zorgeloos blijven ondernemen en aan je eigen verplichtingen voldoen.

Wat doet een factoringbedrijf

Steeds meer ondernemers gebruiken factoring. Een factoringbedrijf betaalt je openstaande facturen waardoor je meteen het bedrag van de factuur ontvangt. Basis voor factoring is dat er sprake is van een of meer kredietwaardige debiteuren. 

Wat zijn de voordelen van factoring?

 • Binnen 24 uur is je factuur betaald en heb je het geld op je rekening staan. Je hebt dus niks meer te maken met betalingstermijnen of onzekerheid of de factuur op tijd wordt betaald.
 • Je houdt zelf de regie en bepaalt welke factuur je wel of niet verkoopt.
 • Risico van niet-betaling door je klant wordt (vaak) overgenomen door de factormaatschappij.
 • Dagelijks opzegbaar.


Hoe het werkt? Factoring in drie stappen

 1. Verstuur de factuur naar de klant. Vermelding van een samenwerking met de factormaatschappij is voldoende.
 2. Dien je factuur in bij de factormaatschappij
 3. Je factuur wordt gecontroleerd en staat na goedkeuring binnen 24 uur op je rekening.


Voorwaarden Factoring

Voor je van start gaat, zijn er vaak de volgende gegevens nodig:

 • KvK-nummer  
 • ID-bewijs 
 • Video identificatie 
 • Voorbeeld factuur
 • Bankafschrift van de laatste 3 maanden.
 • Naam en KvK-nummer van jouw debiteuren. 


 
Je factuur voldoet aan de volgende eisen: 

 1. Je factureert aan een bedrijf, stichting of organisatie (dus geen particulieren). 
 2. De betalingstermijn op jouw factuur is nog niet verstreken, werkzaamheden zijn afgerond en geleverd.
 3. Het factuurbedrag bedraagt minimaal € 100,- 
 4. Jouw facturen zijn niet verpand.  
 5. Je bedrijfsgegevens komen overeen met de KvK.


Wat is het voordeel van factoring boven een rekening-courant?

‘Maar,’ hoor ik sommigen zeggen. ‘Je kunt toch ook een rekening-courant openen?’ Zeker, dat kan, maar er zijn meerdere voordelen van factoring boven een rekening-courant:

 1. Je maakt alleen kosten als je het product gebruikt. Bij een rekening-courant betaal je ook als je die niet gebruikt. 
 2. De bank neemt voor rekening-courantkrediet je vastgoed, debiteuren of machines als onderpand. Bij factoring is de factuur het onderpand en is de kredietwaardigheid van je klanten belangrijk.
 3. Een bank vraagt als zekerheid een goed onderpand, een goede kredietgeschiedenis en positieve financiële resultaten van jou als ondernemer. Een factormaatschappij let vooral op de kredietwaardigheid van je klanten en op het tijdstip van factureren. 
 4. Als je over je limiet van je rekening-courantkrediet heengaat, dan moet je nieuwe afspraken maken over de hoogte van het krediet. Banken bekijken hoe je de afgelopen jaren hebt afgelost en of dat binnen hun criteria past. Bij factoring beweegt de financiering mee met de hoogte van je omzet. 
 5. Het aanvraagproces is bij online factoringbedrijven echt heel veel sneller. Kan binnen 24-48 uur. Rekening-courantkrediet duurt minimaal een aantal weken. Bij factoring maak je alleen kosten als je het product gebruikt. Dus per factuur. Een rekening-courant betaal je ook als je die niet gebruikt.
 6. De factormaatschappij neemt het debiteurenbeheer over, zodat je daar als ondernemer geen tijd meer aan hoeft te besteden.
 7. Met koop van de factuur neemt de factormaatschappij niet alleen het risico over van late betaling maar ook van non-betaling.

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Picture of Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
Logo Voldaan

Voldaan, partner van De Zaak

Voldaan is een bankonafhankelijke factormaatschappij. De werkwijze van Voldaan maakt factoring snel & eenvoudig. Met de app verkoop je gemakkelijk jouw factur(en) én binnen 24 uur staat het geld bij jou op de rekening. De factuur nemen wij 100% over en regelen het debiteurenbeheer, zo eenvoudig kan het zijn! Wij werken met een vast tarief voor de overname van jouw factuur, daarmee is de factuur verzekerd en ben jij niet meer aansprakelijk na de verkoop.

Bekijk alle artikelen van Voldaan>

Lees ook…
i.s.m.
Bij de meeste bedrijven is mei de maand van het vakantiegeld. Voor werknemers een moment om naar uit te kijken, maar wat betekent het voor jou als…
i.s.m.
Vakantie nemen is voor veel ondernemers makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het echt de moeite waard, want een pauze biedt je de kans om op te laden…
i.s.m.
Als ondernemer wil je vooral doen waar je goed in bent: zorgen dat je dienst of product top is en je bedrijf kan groeien. Daarvoor is een gezonde…
i.s.m.
Ondernemers praten steeds vaker over het verkopen van vorderingen. Dit komt doordat steeds meer ondernemers de voordelen van factoring ontdekken. In…
i.s.m.
Hoe zorg je ervoor dat jij als zzp’er of mkb’er niet in de liquiditeitsproblemen komt omdat de uitstaande facturen te laat, of in het ergste geval niet…