Categorieën

In samenwerking met
Hoe zorg je ervoor dat jij als zzp'er of mkb'er niet in de liquiditeitsproblemen komt omdat de uitstaande facturen te laat, of in het ergste geval niet worden betaald? Waardoor jij als ondernemer je eigen facturen en andere zakelijke kosten niet meer op tijd kunt betalen. Het komt helaas vaak voor. Lees hier wat factoring voor jou als ondernemer kan betekenen.

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Inhoudsopgave

Uitstaande facturen overdragen aan een factoringbedrijf die dat dan allemaal van je overneemt. Dat is toch de droom voor iedere ondernemer? Het is vaak geen eenvoudige opgave om de uitstaande facturen betaald te krijgen. Maar door je uitstaande facturen over te dragen aan de factoring maatschappij, krijg jij als ondernemer direct betaald en kun je aan al je financiële verplichtingen voldoen.

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Factoringmaatschappijen nemen jouw facturen over

Wanneer klanten niet op tijd betalen, lenen klanten eigenlijk zonder rente te betalen van jouw onderneming. Maar jouw crediteuren verwachten wel dat jij op tijd betaalt. Een factoring bedrijf helpt je hiermee door jouw facturen over te nemen. Factoringmaatschappijen kunnen ook je hele debiteurenbeheer overnemen.

De talloze voordelen van factuur financiering

Factuur financiering is een uitkomst voor ondernemers die niet willen wachten op een betaaltermijn. Maar zelfs als je debiteuren snel betalen kan factoring een fijne oplossing zijn, bijvoorbeeld voor debiteurenbeheer. Factuur financiering geeft je flexibiliteit en ruimte in jouw onderneming. Dit zijn alle voordelen op een rijtje:

 • Jouw uitstaande facturen worden door een factoringbedrijf direct aan je uitbetaald. Zo hoef jij niet meer 30, 60 of 90 dagen te wachten.
 • Je houdt zelf grip op je cashflow en bepaalt zelf welke factuur je wel en niet verkoopt.
 • Of je draagt je hele debiteurenbeheer aan een factoringbedrijf over en hebt geen omkijken meer naar jouw uitstaande facturen.
 • Als je al je facturen direct betaald krijgt, heb je als ondernemer extra financiële middelen tot je beschikking en hoeft je geen extra financiering te regelen.
 • Je verbeterde liquiditeitspositie stelt je als ondernemer in staat je groei te financieren uit eigen middelen.
 • Het extra geld kan je gebruiken om inkoopfacturen sneller te betalen. Hierdoor kun je wellicht onderhandelen over betalingskortingen.
 • De factoringmaatschappij kan je inzicht geven in de kredietwaardigheid van nieuwe klanten.


Voorwaarden voor Factoring

Om voor factoring in aanmerking te komen, gelden een paar voorwaarden:

 1. De facturen moeten gericht zijn op business-to-business (B2B) 
 2. De betalingstermijn op je factuur is niet verstreken 
 3. Je werkzaamheden zijn afgerond en geleverd
 4. Factuurbedrag is minimaal € 100 excl. btw 
 5. Jouw openstaande facturen zijn niet verpand als zekerheid voor een andere financiering
 6. Je bedrijfsgegevens komen overeen met de KvK


Hoe werkt factoring? De stappen:

Er zijn verschillende soorten van factoring, maar in de basis werkt factoring simpel en als volgt:

1. Jij bepaalt zelf wat je wilt

Of je nou je hele debiteurenbeheer wilt uitbesteden, of alleen enkele facturen. Het is aan jou. Jij bepaalt zelf wanneer en welke facturen je wilt verkopen.

 2. Je verstuurt je eigen factuur

Verstuur je factuur in eigen opmaak naar jouw klant.

3. Dien jouw factuur in bij de factoringmaatschappij

Vervolgens verstuur je deze factuur naar de factoringmaatschappij.

4. Controle van factuur

Jouw factuur wordt door de factoringmaatschappij automatisch gecontroleerd en beoordeeld.

5. Geld wordt direct naar je overgemaakt

Is de factuur goedgekeurd? Dan staat jouw geld binnen een of twee dagen op jouw rekening.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Factoring wint aan populariteit in Nederland

Ondernemers regelen hun financiering steeds vaker op andere manieren dan met een lening van de bank. Factoring is voor het mkb en zzp’ers een serieus alternatief!  

Het totale bedrag aan facturen die ondernemingen hebben verkocht aan factoringmaatschappijen bedroeg in 2017  € 90 miljard. En door Corona zal het aantal ondernemers dat gebruik wil maken van factoring zeker explosief zijn gegroeid en nog steeds toenemen.

De rol van bankleningen bij de financiering van bedrijven in Europa is de laatste jaren afgenomen. Andere vormen van financiering, zoals crowdfunding, lease en factoring zijn gegroeid.

Vooral bij factoring gaat het hard in Nederland. Waar het totaal aan bankleningen met slechts 12% groeide ten opzichte van tien jaar geleden, verdrievoudigde het bedrag aan factoring financiering.

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Picture of Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
Logo Voldaan

Voldaan, partner van De Zaak

Voldaan is een bankonafhankelijke factormaatschappij. De werkwijze van Voldaan maakt factoring snel & eenvoudig. Met de app verkoop je gemakkelijk jouw factur(en) én binnen 24 uur staat het geld bij jou op de rekening. De factuur nemen wij 100% over en regelen het debiteurenbeheer, zo eenvoudig kan het zijn! Wij werken met een vast tarief voor de overname van jouw factuur, daarmee is de factuur verzekerd en ben jij niet meer aansprakelijk na de verkoop.

Bekijk alle artikelen van Voldaan>

Lees ook…
i.s.m.
Hoe voorkom je als ondernemer dat je cashflow problemen krijgt omdat je klanten te laat of misschien wel nooit betalen? Een goede oplossing is factuur…
i.s.m.
Ondernemers praten steeds vaker over het verkopen van vorderingen. Dit komt doordat steeds meer ondernemers de voordelen van factoring ontdekken. In…
i.s.m.
Vakantie nemen is voor veel ondernemers makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het echt de moeite waard, want een pauze biedt je de kans om op te laden…
i.s.m.
Als ondernemer wil je vooral doen waar je goed in bent: zorgen dat je dienst of product top is en je bedrijf kan groeien. Daarvoor is een gezonde…
i.s.m.
Als ondernemer loop je risico’s. Dat hoort bij het ondernemen. Maar te laat of nog erger niet betaalde facturen kan je als kleine ondernemer of…
i.s.m.
Bij de meeste bedrijven is mei de maand van het vakantiegeld. Voor werknemers een moment om naar uit te kijken, maar wat betekent het voor jou als…