Categorieën

De overheid wil ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen graag tegemoet komen. Dit doen ze door middel van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Het spreekwoord ‘wie goed doet, wie goed ontmoet’, is bij deze aftrekposten dus zeker van toepassing. Wat deze aftrekposten precies zijn en wat ze voor jou als ondernemer kunnen betekenen, lees je hier.

Inhoudsopgave

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Als je besluit om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen dan levert dit je een aantal voordelen op. Naast de normale investeringsaftrek mag je namelijk ook gebruik maken van de MIA. Hiermee kun je een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Zo betaal je minder belasting.

Hoe hoog dat percentage precies is? Daar lees je verderop in dit artikel meer over. De aftrek geldt voor aanschafkosten, voortbrengkosten (dit zijn kosten die je maakt wanneer jouw bedrijf het bedrijfsmiddel zelf maakt), aanpassingskosten, aankoop van nieuwe onderdelen en kosten voor milieuadviezen. Die laatste is echter alleen voor mkb-bedrijven.

Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De MIA en de VAMIL hebben veel met elkaar gemeen, maar zijn wel degelijk anders. Bij de VAMIL is het namelijk zo dat je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage (tot 75% van de investering) mag afschrijven. Het voordeel hiervan is dat je dit dus kunt doen op het moment dat het jou het meeste rente- of liquiditeitsvoordeel oplevert.

Door de VAMIL betaal je, net als bij de MIA, minder belasting. De aftrekpost is van toepassing op de aanschafkosten, de voortbrengkosten, de aanpassingskosten en op de kosten voor nieuwe onderdelen. De MIA en de VAMIL kunnen naast elkaar worden gebruikt. Op de Milieulijst van de RVO kun je zien of jouw bedrijfsmiddel in aanmerking komt.

Wanneer mag ik gebruik maken van deze aftrekposten?

Iedere ondernemer uit Nederland die inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan gebruikmaken van de bovengenoemde aftrekposten. Er zijn wel een paar voorwaarden waaraan de investering moet voldoen. Zo moet het bedrijfsmiddel waarin geïnvesteerd is op de Milieulijst staan en mag het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt zijn.

Om in aanmerking te komen voor de MIA moet de investering hoger zijn dan €2.500. Tot slot is het goed om te weten dat de VAMIL en de MIA niet te combineren zijn met de energie-investeringsaftrek. Het is dus het een óf het ander.

Wat is mijn voordeel?

Je bent natuurlijk benieuwd hoeveel voordeel deze aftrekposten jou als ondernemer kunnen opleveren. Helaas hebben we daar geen hapklaar antwoord voor, want dat is afhankelijk van het soort bedrijfsmiddelen waarin je investeert. Ieder bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst van de RVO staat valt onder een bepaalde code. De code waaronder de investering valt, bepaalt hoe hoog het percentage is dat je mag aftrekken. Hieronder een helder overzicht:

  • A= 27% MIA en 75% VAMIL
  • B= 13,5% MIA en 75% VAMIL
  • C= alleen 75% VAMIL
  • D= alleen 27% MIA
  • E= alleen 13,5% MIA
  • F= 36% MIA + 75% VAMIL
  • G= alleen 36% MIA

Voorbeeld berekening MIA

Stel dat je een winst hebt van €75.000 en dat je daar 25% belasting over moet betalen. Je zou dan eigenlijk €18.750 naar de Belastingdienst moeten overmaken. Investeer je daarentegen in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat? Dan wordt het een ander verhaal. Stel dat het bedrijfsmiddel waarin je geïnvesteerd hebt €50.000 kost en onder code D valt. Dan mag je 27% van jouw investering aftrekken van de winst. Oftewel, je mag (50.000 x 27%) €13.500 van jouw winst aftrekken. Je winst wordt dan verlaagd van €75.000 naar €61.500. Dat betekent dat je nog maar (€61.500 x 25%) €15.375 aan de Belastingdienst verschuldigd bent. Dat scheelt je €3.375.

Voorbeeld berekening VAMIL

Stel dat je in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel investeert voor en bedrag van €30.000. Het bedrijfsmiddel gaat tien jaar mee en dat betekent dat je ieder jaar €3.000 afschrijft en dus aftrekt van jouw winst. Maak je daarentegen gebruik van de VAMIL dan kun je in een jaar dat het voor jou goed uitkomt tot 75% van het investeringsbedrag aftrekken van je winst. Dat betekent dat je in dit geval €22.500 van de winst mag aftrekken in één jaar.

Hoe vraag ik deze aftrek aan?

Heb je het een en ander uitgeplozen en ben je erachter dat je recht hebt op de MIA en de VAMIL? Dan kun je binnen drie maanden na de investering een melding doen bij de RVO. Je ontvangt dan een ontvangstbevestiging van de RVO en die je in de boekhouding bewaart. Tot slot verwerk je de aftrekposten in de aangifte en daarna beslist de Belastingdienst uiteindelijk of dit klopt en juist is. Krijg je pas na de aangifte bericht van de RVO? Geen paniek. Je dient dan gewoon een aangepaste aangifte in.

Ga jij goed doen én ontmoeten?

Dus ga je of heb je in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel geïnvesteerd? Check de Milieulijst en zorg dat je gebruik maakt van de aftrekposten waar je recht op hebt. Doe iets goeds voor het milieu en krijg zelf een lekker voordeel terug.

Gerelateerd lezen:

• “Klanten in termijnen laten betalen, hoe pak ik dat aan?”
• Het belang van een goede kredietscore
• Factoring: laat je debiteurenbeheer uit handen nemen
• Een beroepschrift schrijven

Lees ook…
Een elektrische auto van de zaak. Dat klinkt vaak ideaal, maar rijden is en blijft niet gratis. De overheid vindt het prima als jij privé ook gebruik…
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen traditionele bank aan te pas komt. De meeste currency’s staan voor een eigen technologie of…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…