Inhoudsopgave
Overzicht subsidies
In Nederland bestaan verschillende subsidies die je onderneming verder kunnen helpen. Andere financiële steun kun je soms ook aanvragen, zoals gunstige leningen. De geldpotjes zijn te vinden in Europa, in Den Haag, maar ook in jouw provincie en gemeente.
Jonge ondernemers hebben vaak kansen, net als milieuvriendelijke investeringen, ontwikkelingswerk, mensen die een bedrijf starten, microfinanciering en nog veel verschillende vormen van ondernemerschap. Wie een eigen bedrijf heeft, moet goed zoeken en zal zeker vinden.
Duurzaamheid, innovatie en internationale samenwerking zijn typisch onderwerpen die zich lenen voor financiële steun. Passen jouw producten en diensten daarbij, dan is er ongetwijfeld een potje te vinden. In deze subsidiewijzer staat een overzicht van de meeste subsidies en regelingen voor ondernemers.
Stappenplan
Om wegwijs te worden in de wereld van subsidies en regelingen, is het nuttig om volgens een duidelijk stappenplan te werken. Zo voorkom je dat je kansen over het hoofd ziet en heb je meer succes bij de aanvragen.
Om in aanmerking te komen voor de verschillende subsidies moet je heel precies en nauwgezet te werk te gaan.
1. Doe goed onderzoek
Werk je aan een innovatief projectidee, kijk dan goed welke subsidiemogelijkheden daarbij horen. Dat kan door de subsidiewijzer hierboven te raadplegen, maar er zijn veel meer websites waarop subsidie aanvragen voor ondernemers een onderwerp is.
Duik ook in de subsidieregeling die uit je onderzoek is gekomen. Aan welke eisen moet je voldoen? Op tijd spreken met de subsidieverstrekker is een goed idee. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
Let ook op hoe het zit met de uitkering van het geld. In sommige gevallen krijg je de financiering pas na afronding van je project en zul je zelf dus moeten voorfinancieren of een zakelijke lening aanvragen.
2. Doe de aanvraag
Als je hebt uitgeplozen welke organisatie een geschikte subsidie voor je heeft, dan is het tijd voor de aanvraag. Vaak moet dat met speciale aanvraagdocumenten die zijn te downloaden via de website van de organisatie die de subsidie regelt.
Om in aanmerking te komen, komt het erop aan met enthousiasme te schrijven over je projectplan. Overtuig de subsidieverstrekker van je idee, maar blijf wel oprecht.
3. Reageer
Heb je de aanvraag op de (elektronische) bus gedaan, dan is het wachten op de ontvangstbevestiging. De verstrekker van de subsidie vertelt daarin wanneer je een reactie krijgt op je aanvraag.
Die reactie kan positief zijn. In dat geval krijg je (een deel van) je subsidieaanvraag. Komt het geld pas na afloop van je project? Dan krijg je meestal een verleningsbeschikking, zodat je een lening bij de bank kunt afsluiten.
Bij een negatieve beschikking voldoe je niet aan de regels, of is de subsidiepot leeg. In dat geval kan het lonen om bij een andere subsidieverstrekker te kijken wat er te halen valt.
Het kan ook zijn dat de subsidieverstrekker meer informatie nodig heeft om tot een besluit te komen. Vul de extra vragen op tijd in, om niet achter het net te vissen.
4. Administreer
De overheid – meestal de geldverstrekker van de belangrijkste subsidies – wil weten wat er met het verstrekte geld gebeurt. Leg alles daarom overzichtelijk vast in een projectadministratie.
Alle activiteiten en uitgaven moeten genoteerd worden en de kans is groot dat je tussentijds wordt gecontroleerd. Houd het helder bij, zodat jij gewoon kunt ondernemen.
In het geval dat je de subsidie pas na je project krijgt, is de precieze administratie van belang voor het maken van je einddeclaratie. Alle kosten met bewijzen zoals facturen en bankafschriften worden daarin opgenomen.
5. Vaststellingsbeschikking
De einddeclaratie is ook de basis van de vaststellingsbeschikking die je van de overheid krijgt. Daarin staat het definitieve bedrag dat je aan subsidie ontvangt. Het kan zijn dat je te veel uitgekeerde subsidie moet terugbetalen.
De subsidieverstrekker kan een monitorbezoek afleggen om je projectadministratie te controleren. Dat kan zelfs nog nadat de vaststellingsbeschikking verstuurd is. Zorg dus dat je projectadministratie nog een hele tijd op orde blijft. Voor veel verstrekkers is dat een belangrijke voorwaarde.
Whitepaper subsidies
Tips
Met dit stappenplan zou je een eind moeten kunnen komen in het subsidiewoud. Toch kunnen er onderweg nog best wat dingen fout gaan, met als gevolg dat jij je waardevolle financiering misloopt. Neem daarom deze tips even goed door.
Start vroeg
Zo’n subsidie aanvragen kan best ingewikkeld zijn en lang duren. Neem daarom de tijd voor de aanvraag en het schrijven.
Als je een uitgebreid projectvoorstel moet maken, ben je nog meer tijd kwijt. Het duurt vaak lang voordat de subsidieverstrekker een besluit neemt.
Schakel je netwerk in
Subsidies worden veel verstrekt, dus er zijn altijd ondernemers die al eens een aanvraag hebben gedaan. Spreek ze aan en vraag naar de ervaringen. Bestuurders en ambtenaren aanschieten helpt ook. Zij kunnen je wijzen op mogelijkheden die je eerder nog niet zag.
Denk eens aan een adviseur
Gaat het om een grote financiering? Dan kan het raadzaam zijn om een subsidieadviseur in te schakelen. Die weet waar potjes zijn en snapt wat er nodig is om subsidies binnen te halen. Let wel op dat zo’n adviseur meestal betaald wordt voordat de subsidie is uitgekeerd.
Check of dit wel is wat je wil
Tijdens het proces van subsidie aanvragen, kan het zijn dat je je project moet aanpassen om in aanmerking te komen. Stel jezelf de vraag of dat wel is wat je wil en wat voor jou het beste is. Maak een begroting met en zonder gebruikmaking van subsidies om een goede afweging te kunnen maken.
Regel een verantwoordelijke
Zo’n subsidieaanvraag is een heel proces. Dat leg je het best in handen van één persoon. Zo weet je zeker dat er niets blijft liggen. Degene die verantwoordelijk is voor de aanvraag en de realisatie van het project, kan een medewerker zijn, maar ook een externe adviseur.
Let op de fiscus
Houd er rekening mee dat subsidies verwerkt moeten worden in de aangifte voor de inkomstenbelasting. Omdat de subsidie deel uitmaakt van de omzet, heeft ze invloed op je winst. Het kan ook zijn dat je btw moet betalen bij je subsidie, of dat er juist fiscaal voordeel te halen valt uit subsidies. Controleer dat altijd goed.