Je hebt een goed idee om uit te breiden en zoekt hiervoor investering. Je hebt al twee investeringsrondes achter de rug en deze keer gaat het wel lukken. Maar wat als het probleem niet alleen uit geld bestaat? Een investeringsmaatschappij kan een mogelijke oplossing zijn.

Als ondernemer met ambities wil je je organisatie laten groeien. Je hebt grote plannen en al ervaring met het regelen van financiering bij onder andere de bank. Je hebt een team van competente mensen om je heen verzameld en een duidelijk groeiplan opgesteld. Toch wil het niet lukken met de groei-ambities. Juist dan is het tijd om de hulpvraag te stellen.

 

Het waarmaken van je droom

Om versneld te groeien, heb je de juiste investering nodig. Deze investering kan uit geld bestaan, maar een combinatie van geld en participatie kan jou wellicht verder brengen.

Met zo’n constructie lever je een deel van het eigenaarschap in. Je draagt een deel van het management over aan de investeringsmaatschappij. Je krijgt daar kennis en kunde voor terug, waarmee je je bedrijf tot een hoger niveau tilt. Met de juiste begeleiding kun je je omzet verdriedubbelen.

Wim Balkenende, ondernemer en oprichter van adviesbureau Interim MKB, ziet hier kansen voor ondernemers. “Veel ondernemers zijn goede verkopers of technisch heel sterk, maar missen kennis op overige gebieden. Denk daarbij aan juridische zaken, personeel, financiën. Daar kan Interim MKB uitkomst bieden.”

Gelukkig is het op dit moment net zo goed mogelijk om te verkopen als op enig ander moment. Juist een ondernemer met levensvatbare groeiplannen is vaak voor investeerders erg interessant.

Hoe maak je je bedrijf geschikt voor verkoop?

De eerste stap is het analyseren wat je onderneming daadwerkelijk te bieden heeft en wat voor partij geschikt zou zijn om mee in zee te gaan.

Neem je ondernemingsplan en je nieuwe groei- of investeringsplannen kritisch onder de loep. Bedenk duidelijk wat je eigen rol als ondernemer is. Zoek je versterking om zelf actief te blijven? Of wil je uiteindelijk verkopen en vertrekken?

Stel jezelf daarnaast de volgende vragen over je bedrijf:

  • Hoe staat het met mijn klantenbestand? Is het gezond en gevarieerd genoeg?
  • Wat is de goodwill van mijn bedrijf? Oftewel de meerwaarde van het bedrijf, bovenop de waarde van de activa en passiva voor de klant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan naamsbekendheid.
  • Heb ik mijn bedrijf goed op orde? Zijn er oude voorraden, is de administratie bijgehouden, zijn alle crediteuren betaald en is het debiteurenbeheer op orde?

 

Win advies in

Overweeg je een gedeeltelijke verkoop met versterking op gebied van management? Win advies in bij een onafhankelijke adviseur. Onder het motto “door ervaring leert men”, kan het waardevol zijn om een ervaren paar ogen te laten meekijken naar je bedrijfsvoering.

Interim MKB is een onafhankelijk organisatie/adviesbureau dat met ondernemers meedenkt om samen tot passende en voor jou, als ondernemer, interessante mogelijkheden te komen.

Directeur Wim Balkenende: “Onze rapporten en conclusies over de gezondheid van een organisatie, zijn zo kort mogelijk. Daarna gaan wij met de ondernemer aan de slag. We helpen de ondernemer écht verder.”

De eerste stap is makkelijk gezet, Interim MKB biedt namelijk een vrijblijvend kosteloos gesprek. In dat gesprek wordt er besproken waar de groeipijn zit en wat er nodig is om jouw droom waar te maken.

De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Je kunt wettelijke rente in rekening brengen als een klant niet op tijd betaalt. Dat geldt als dit een zakelijke klant is, maar ook als het een…
Haal meer uit je investering door de belangrijkste fiscale aftrekposten te gebruiken. In deze checklist staat welke dat…
De overheid wil ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen graag tegemoet komen. Dit doen ze door middel van de…