Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico's bij kijken. In dit artikel ontvouwen we het geheim achter succesvol investeren in de pioniers van morgen en nemen we je mee langs de grootste valkuilen.

In het kort

  • Start-ups bieden kansen maar brengen ook risico’s met zich mee.
  • Investeren vereist een combinatie van visie, onderzoek en marktkennis.
  • Het beoordelen van het team en het marktpotentieel is essentieel.
  • Diversificatie van je portfolio en actieve betrokkenheid verhogen kansen op succes.

Inhoudsopgave

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan

In de wereld van ondernemers wordt weleens gezegd dat 90 procent van de start-ups niet slaagt. Dat cijfer ligt in werkelijkheid lager, maar de onderliggende boodschap – dat het opzetten en laten groeien van een start-up een moeizaam proces is – blijft overeind.

Het risico van investeren in een startende onderneming is dus relatief groot. Volgens een onderzoek van Harvard Business School kan 75 procent van de ondernemingen hun investeerders niet al het geïnvesteerde kapitaal terugbetalen. Bij 30 tot 40 procent van de start-ups raken investeerders al hun geld kwijt.

En toch kan een belegging in start-ups zeker interessant zijn als ondernemer.

Investeren in interessante groeisectoren

Er zijn in Nederland ruim 10.000 start-ups. Meer dan tien hebben een waarde van boven de 1 miljard dollar. Deze bedrijven ontwikkelen producten of bieden diensten aan voor bijvoorbeeld de energietransitie, mobiliteit, biotechnologie, nanotechnologie, digitale (financiële) platforms, quantum, gezondheidszorg, circulariteit van grondstoffen en producten. Circa 21 procent van de Nederlandse start-ups groeit door naar een scale-up.

De aantrekkingskracht van een start-up

Een investering in start-ups oefent op ambitieuze ondernemers een grote aantrekkingskracht uit. Je kunt gaan beleggen via de beurs of in obligaties, cryptomunten of vastgoed, maar je kunt ook direct deelnemen in een onderneming. Iedereen kent wel succesverhalen van snelle groei en hoge rendementen, vooral in de hierboven genoemde groeisectoren.

Hoewel er zeker mogelijkheden zijn voor hoge rendementen, vereist het navigeren door de complexiteit van investeringen in start-ups meer dan alleen financiële middelen. Het vereist een combinatie van strategische visie, gedegen onderzoek en kennis van de dynamiek van de markt waarin de start-up opereert.

Stappenplan investeren in start-ups

Bepaal je investeringsscope

Voordat je je in de wereld van start-upinvesteringen stort, is het cruciaal om een duidelijke investeringsscope te definiëren. Die omvat het identificeren van sectoren of industrieën die aansluiten bij jouw expertise, interesses en visie voor de toekomst.

Of het nu gaat om fintech, gezondheidszorg of kunstmatige intelligentie – een gefocuste aanpak helpt bij het nemen van gefundeerde investeringsbeslissingen.

Doe grondig onderzoek

Dit is de hoeksteen van elke succesvolle start-upinvestering. Het omvat het evalueren van alle aspecten van de start-up, inclusief het team, product of dienst, marktpotentieel, concurrentielandschap, de onderliggende waarde, het onderpand en financiële gegevens.

Dit proces helpt bij het ontdekken van mogelijke risico’s en kansen, waardoor je gefundeerde investeringsbeslissingen kunt nemen. Ga in gesprek met de oprichters, voer wellicht ook marktonderzoek uit en zoek advies van experts in de branche om een goed inzicht te krijgen in de levensvatbaarheid van de onderneming.

Beoordeel het team

De oprichter of het team achter een start-up speelt een cruciale rol in het succes ervan. De uitdrukking ‘de tent is de vent’ bevat veel waarheid. Evalueer de expertise, ervaring, toewijding en het talent van de oprichters.

Zoek naar een team met aanvullende vaardigheden en een staat van dienst wat betreft veerkracht en aanpassingsvermogen. Investeren in een start-up met ambitieuze ondernemers en investors en een sterk en samenhangend team verhoogt aanzienlijk de kans om uitdagingen het hoofd te bieden ​​en de beoogde milestones te bereiken.

Evalueer het marktpotentieel

Een grondige analyse van het marktpotentieel is essentieel om de schaalbaarheid van een start-up te beoordelen. Beoordeel marktomvang, groeitrends, doelen en doelgroepen en het concurrentielandschap. Identificeer unieke waardeproposities en differentiatiestrategieën die de start-up onderscheiden van concurrenten.

Investeren in start-ups die actief zijn in snelgroeiende markten met onbenutte kansen verhoogt vanzelfsprekend de kans op succes.

Begrijp het product of de dienst

Zorg ervoor dat je het product of de dienst van de start-up en de waardepropositie voor klanten echt begrijpt. Beoordeel de uniciteit, relevantie en het potentieel voor toepassing in de markt.

Beoordeel de product-markt-fit en schaalbaarheidspotentieel, rekening houdend met factoren als technologische innovatie, schaalbaarheid, beleid van de overheid en marktvraag.

Investeren in start-ups met disruptieve oplossingen die onvervulde behoeften in de markt aanpakken, kan leiden tot geweldige groeikansen.

Diversifieer je portfolio

Diversificatie is essentieel om risico’s te beheren en rendementen te maximaliseren bij start-upinvesteringen. In plaats van te wedden op één paard, kun je beter een gediversifieerd portfolio opbouwen dat is verdeeld over verschillende sectoren, fasen en risicoprofielen.

Dit spreidt het risico en verbetert de kans om winnaars te vinden die hoge rendementen opleveren, waardoor mogelijke verliezen van onderpresterende investeringen worden gecompenseerd. Het is ook verstandig alleen een deel van je beleggingsportefeuille in te zetten voor start-ups.

Blijf betrokken en voeg waarde toe

Succesvolle investeringen gaan verder dan het verschaffen van kapitaal. Het gaat om actieve betrokkenheid bij de oprichters en het toevoegen van waarde waar mogelijk. Benut jouw expertise, netwerk en middelen om het bedrijf te ondersteunen op gebieden als strategie, zakelijke ontwikkeling en talentwerving en andere doelen.

Door een vertrouwde adviseur en strategische partner te worden, draag je niet alleen bij aan de groei van de start-up, maar versterk je ook het potentieel voor langetermijnsucces.

Monitor en pas aan

Het start-up ecosysteem is dynamisch en continue in ontwikkeling. Bewaak regelmatig de prestaties van de bedrijven waarin je hebt geïnvesteerd en blijf op de hoogte van markttrends, concurrentiedynamiek en regelgevingswijzigingen.

Wees ook bereid om je investeringsstrategie aan te passen. Of het nu gaat om het versterken van veelbelovende start-ups, het verlaten van onderpresterende bedrijven of het verkennen van nieuwe investeringsmogelijkheden.

Beheer risico effectief

Hoewel start-upinvesteringen de potentie bieden voor een hoge opbrengst, brengen ze ook grote risico’s met zich mee. Beperk de risico’s door grondige due diligence uit te voeren, je portfolio te diversifiëren en een langetermijnperspectief te behouden.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Individueel investeren of via een fonds?

Investeren in aandelen in start-ups kan dus een lucratieve onderneming zijn. Maar het is ook risicovol. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen hoe je wilt investeren. Beide opties – individueel investeren en investeren via een fonds – hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Individueel investeren kan potentieel hogere rendementen opleveren, omdat je direct investeert in specifieke bedrijven en dus profiteert van hun succes. Je hebt ook meer controle over je investeringen en kunt beslissingen nemen op basis van je eigen analyse en inzichten.

Aan de andere kant brengt individueel investeren ook meer risico met zich mee. Start-ups hebben een hoog faalrisico, dus het is mogelijk dat je investeringen niet rendabel zullen zijn. Daarnaast kan het moeilijk zijn om toegang te krijgen tot de interessante investeringsmogelijkheden om voldoende diversificatie te bereiken – vooral als je geen ervaren investeerder bent.

Professioneel beheer

Investeren via een fonds biedt voordelen, waaronder professioneel beheer en diversificatie. Fondsen worden beheerd door ervaren specialisten die toegang hebben tot een breed scala aan start-ups. Daardoor worden je risico’s over verschillende bedrijven en sectoren gespreid. Bovendien nemen fondsbeheerders de taak op zich om due diligence uit te voeren en investeringsbeslissingen te nemen, wat de druk van individuele investeerders verlicht.

Aan de andere kant kunnen deze fondsen hoge kosten met zich meebrengen, zoals beheerskosten en prestatievergoedingen. Die drukken op je rendement. Bovendien heb je als belegger mogelijk minder directe controle over de specifieke bedrijven waarin het fonds investeert.

Het kiezen tussen individueel investeren en investeren via een fonds hangt af van je persoonlijke voorkeuren, risicobereidheid, kennis van de markt en beschikbare middelen. Het kan ook verstandig zijn om een combinatie van beide benaderingen te overwegen om zowel de voordelen van directe investeringen als die van fondsinvesteringen te benutten.

Starten met investeren in start-ups

Het is verstandig om advies in te winnen bij ervaren financieel professionals voordat je beslissingen neemt over investeringen in start-ups. Met hulp van experts en door je zelf goed te verdiepen, kun je weloverwogen beslissingen te maken en succesvol betrokken raken bij de volgende generatie ondernemingen.

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

Picture of Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…
De winstmarge op jouw producten of diensten is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je onderneming. Bereken je winstmarge snel met onze…
Steeds meer mkb-bedrijven kiezen voor crowdfunding om financiering voor projecten of innovaties binnen te halen. Die populariteit is begrijpelijk, maar…
Om je onderneming te laten groeien, of om de transitie naar bijvoorbeeld duurzaamheid te betalen, kun je op zoek gaan naar investeerders of financiers….
i.s.m.
Heb je extra geld nodig voor je bedrijf om een tijdelijk tekort te overbruggen? Bijvoorbeeld als klanten laat betalen of om je voorraad aan te vullen?…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…