Vandaag maken we kennis met Alwine van Winsen en Rob van der Gaag van Serious Bee Distillers, een microdistilleerderij in Schiedam. Hier maken zij dranken, volledig ambachtelijk in eigen distilleerderij, volgens hun eigen unieke & award winnende receptuur. Hier maken zij dranken van honing. "De bijen maken honing, wij maken de drank, die verkopen we en de opbrengst gaat weer naar de bijen. Als dat niet circulair is!"

Inhoudsopgave

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan

Red de bijen

“Het begon allemaal met Stichting BeeSerious en de bijen”, legt Alwine uit. De stichting draait al een aantal jaren een groeiend bijenproject in Zuid-Holland. “Iedereen weet dat het slecht gaat met de insecten en al helemaal met de bijen.” Met een tiental bijenstandplaatsen waar midden in het bijenseizoen meer dan 150 volken staan, kan het gerust een ambitieus project genoemd worden. Alwine: “De bedoeling is dan ook een wezenlijke bijdrage te leveren aan het behoud van de bijen. Niet in geld, maar in inzet en verspreiding van kennis.” 

Iedereen weet dat het slecht gaat met de insecten en al helemaal met de bijen.

Potjes honing verkopen was geen optie

“Als je fulltime bezig bent met zo’n project, moet je toch een manier bedenken om de exploitatie te betalen. De huur, de kilometers, maar ook de schoorsteen thuis moet blijven roken. De verkoop van potjes honing was eigenlijk nauwelijks een optie.

Honing heeft een hele lage herhaalaankoop prikkel en je bereikt er bovendien geen nieuw publiek mee,” vertelt Alwine. En dus was zaak voor Rob en Alwine een andere manier te vinden om zowel geld te verdienen, als een nieuwe doelgroep te zoeken om het verhaal van de bijen uit te kunnen dragen. En die vonden ze! 

Per ongeluk ontdekt…

Ze begonnen hun nieuwe avontuur met een concept dat al ruim 8.000 jaar oud is: wijn maken van honing in plaats van druiven, oftewel mede. “Hoewel we ontdekten dat het distilleren van mede tot ‘brandewijn’ al eeuwen oud bleek te zijn, is dit dus een methode die compleet verdwenen is”, vertelt Rob.  Alwine gaat verder: “We vonden het superlekker en begrepen eigenlijk niet waarom niemand op deze manier drank maakt. We lieten anderen proeven en gingen op zoek naar meer informatie.” Rob: “Er bestaat geen categorie voor deze honingdistillaten, zoals bijvoorbeeld voor gin of whisky. Dus we bedachten medebrandewijn, ‘mead brandy’. Een historische keuze…” 

Dus we bedachten medebrandewijn, ‘mead brandy’. Een historische keuze…

Prijzenwaterval

Omdat Rob en Alwine wilden weten waar ze in de markt stonden, stuurden ze begin 2020 twee van hun dranken naar Engeland om mee te dingen in de International Spirits Challenge (ook wel de Oscars voor gedistilleerde dranken). 

Rob: “Omdat we eigenlijk geen marketingbudget hebben, is de exposure die het winnen van zulke prestigieuze prijzen met zich meebrengt, enorm belangrijk voor ons. Hiermee kunnen we telkens opnieuw een platform creëren voor het belang van de bijen.” Het resultaat: Twee zilveren awards!

Alwine: “We besloten na het succes van 2020 om begin 2021 opnieuw dranken in te sturen. Rob: ‘Inmiddels hebben we bericht uit zowel Engeland als Frankfurt. In Frankfurt wonnen we een ‘Grand Gold’ en een ‘Gold’ award. In Engeland wisten we vijf awards in de wacht te slepen.” 

Rob: “We staan natuurlijk te popelen om dit allemaal de wereld in te slingeren en we zijn dolblij dat de terrassen weer open zijn!” Drink the booze, save the bees!


Foto’s: Roel Dijkstra

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
De winstmarge op jouw producten of diensten is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je onderneming. Bereken je winstmarge snel met onze…
Werken vanuit de eigen woning biedt een aantal voordelen voor kleine ondernemers. Niet alleen kun je (meestal) werken zonder afgeleid te worden door…
i.s.m.
Heb je extra geld nodig voor je bedrijf om een tijdelijk tekort te overbruggen? Bijvoorbeeld als klanten laat betalen of om je voorraad aan te vullen?…
Om je onderneming te laten groeien, of om de transitie naar bijvoorbeeld duurzaamheid te betalen, kun je op zoek gaan naar investeerders of financiers….
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…
Is het tijd voor investeringen, maar zit je krap bij kas of krijg je een zakelijke lening niet rond? In plaats van dure bedrijfsmiddelen direct af te…