De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar zijn veel ondernemingen diep in de schulden geraakt om alles overeind te houden. Heb je ook te maken met een zware schuldenlast? Dan kun je deze stappen zetten om jouw zaak schuldenvrij te maken.

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan.

Inhoudsopgave

Ondernemers en schulden door corona

Ondanks de steunpakketten van de overheid kan je nog steeds een grote schuld hebben opgebouwd. De redenen zijn misschien verplichte afspraken met je leveranciers, afgesloten leningen om kortlopende schulden af te betalen, uitkeringen die terugbetaald moeten worden, of steeds verder opgelopen belastingschulden.

Daarnaast heb je misschien voorraden moeten afschrijven, je personeel netjes doorbetaald en mis je een groot deel van je inkomsten door het verplicht dichthouden van de zaak of het huidige personeelstekort.

Problematische schulden: wat te doen?

Uit onderzoek van de Nationale ombudsman blijkt dat ondernemers terughoudend zijn in hulp vragen bij financiële problemen. Veel ondernemers met problematische schulden weten niet de weg naar gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat zorgt er in veel gevallen voor dat ze nog verder in de problemen wegzakken.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om jouw zaak schuldenvrij te maken.

Schuldhulp ondernemers: dit zijn je opties

Maak een overzicht van je schulden

Voordat je aan de slag gaat met saneringstrajecten, is het goed eerst je administratie in te duiken en een overzicht te maken van alle openstaande schulden. Dat inzicht helpt je te oordelen over de levensvatbaarheid van je bedrijf. Het helpt je mogelijke kansen voor het oplossen van je schulden in kaart te brengen.

Als je nog geen overzicht hebt, stel die dan op aan de hand van onderstaande vragen:

  • bij wie heb je schuld?
  • welk bedrag staat uit?
  • wat is de betalingsachterstand?
  • wat is de aflossing?
  • wat is de planning?

Het is van groot belang dat je schuldeisers op de hoogte stelt van je situatie. Neem ze mee in jouw wereld en kijk of je uitstel van betaling kunt krijgen of anderszins onderling tot een regeling kunt komen. Lukt dat niet? Dan heb je de volgende opties tot je beschikking.

Minnelijk traject

In dit traject schakel je gemeentelijke schuldhulpverlening in, waarbij de gemeente probeert je schulden te regelen met de schuldeisers. Een minnelijk traject is niet alleen voor particulieren bedoeld, zoals zelfstandigen met een onderneming, maar ook voor ondernemers met een bv. Als blijkt dat je problematische schulden hebt en schuldeisers dreigen met een faillissement, dan kun je de gemeente of een andere schuldhulporganisatie inschakelen.

Schuldeisers kunnen vrijwillig meedoen aan deze minnelijke schuldregelingen. Afhankelijk van je situatie en hun medewerking kunnen gemeenten ervoor kiezen de schulden af te lossen en een lening aan jou af te sluiten. Zo heb je nog maar één schuld, die bij de gemeente.

Door de gewijzigde wet gemeentelijke schuldhulpverlening kunnen ook andere bedrijven of instanties aangeven dat je de rekeningen niet betaalt. Denk aan energieleveranciers, verhuurders en zorgverzekeraars. Gemeenten nemen dan het initiatief tot een minnelijk traject.

Wettelijk traject schuldhulpverlening

Biedt een minnelijk traject geen oplossing? Dan kun je via de rechter vragen in aanmerking te komen voor de Wsnp: de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Zoals de naam al zegt, is dat een schuldhulpverlening waarbij de schulden van ‘natuurlijke personen’ worden gesaneerd. Zelfstandige ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap kunnen hiervoor in aanmerking komen.

In een periode van 3 jaar worden zoveel mogelijk van je schulden afgelost aan schuldeisers, zoals de Belastingdienst. In die 3 jaar ben je verplicht je inkomen grotendeels af te dragen aan de schuldhulpverlener. Je behoudt een bedrag waarmee de vaste lasten en boodschappen betaald kunnen worden. Je mag tijdens dit traject geen nieuwe schulden maken.

Nadat het Wsnp-traject is afgelopen, heb je een ‘schone lei’. Dat betekent dat oude schuldeisers geen aanspraak meer kunnen doen op eerder gemaakte schulden.

Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA)

Naast een minnelijk of wettelijk traject kun je ook een eigen traject opstarten. Dat kan sinds 2021 met de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). Het voordeel van zo’n traject is dat niet elke schuldeiser akkoord hoeft te gaan, waardoor een faillissement afgewend kan worden en een doorstart meer kans van slagen heeft.

Een nadeel van de WHOA-procedure is dat je zelf nog aardig wat kosten maakt aan de voorbereiding en begeleiding, zoals advies-, accountant en juridische kosten. Dit kan oplopen tot ruim € 10.000.

Een WHOA-traject wordt uiteindelijk bekrachtigd door de rechtbank (homologatie). Niet de schuldeisers maar de rechter is degene die bepaalt of het akkoord dat met een deel van de schuldeisers is bereikt, rechtsgeldig wordt.

Faillissement

Als voorgaande opties niet levensvatbaar zijn en je kunt je financiën niet op orde krijgen, dan is het aanvragen van een faillissement vaak de laatste mogelijkheid. Een faillissement kan worden aangevraagd door jezelf, maar ook door schuldeisers. Ook hier bepaalt de rechter of zo’n aanvraag terecht is.

Tijdens de procedure wordt onderzocht of jij je schulden afbetaalt of niet. Als blijkt dat dit niet meer lukt, dan kan de rechtbank het faillissement uitspreken. Een curator neemt vanaf dat moment de leiding in het afbetalen van alle schulden. Als iedereen akkoord gaat met het voorstel tot faillissement, dan worden de openstaande schulden naar vermogen afbetaald. Schuldeisers kunnen dan in de toekomst geen aanspraak meer maken op oude schulden. Als er geen akkoord wordt bereikt, blijven je schulden bestaan.

Je kunt geen aanspraak meer maken op schuldsanering als de rechter het faillissement heeft uitgesproken.

Aan de slag met financiële problemen

Schuldhulpverlening is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je financiële problemen hebt. Maar problemen verdwijnen niet door je kop in het zand te steken. Doe wat nodig is en het liefst zo snel mogelijk. Hoe vroeger je in actie komt, hoe groter de kans dat schuldhulp werkt en je je bedrijf kunt redden van de ondergang.

Wil je een bedrijfspand kopen of ben je benieuwd of herfinancieren van je zakelijke hypotheek gunstig is? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.

Foto van Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
i.s.m.
Het kan handig zijn om een zakelijk krediet af te sluiten. Bijvoorbeeld als je klanten laat betalen of als je je voorraad aan wilt vullen. Want je hebt…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…
i.s.m.
Klaar om de sprong te wagen in de wereld van bedrijfsvastgoed? In vijf stappen nemen we je mee door het aankoopproces – van het stellen van de juiste…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…
i.s.m.
Stel, je droomt van je eigen bedrijfspand. Kopen in plaats van huren. Met oog op uitbreiding van je bedrijf. Of met oog op de toekomst voor je oude…
i.s.m.
Justin Harings is eigenaar van fietsenzaak Harings Tweewielers. Het is een echt familiebedrijf: Justin is de 4e generatie die de winkel runt. Ze vieren…