De risico's die u loopt bij export kunt u op verschillende manieren beperken of afdekken. Bijvoorbeeld door een zo divers mogelijk klantenbestand na te streven, of voorzieningen te vormen. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Inhoudsopgave

Wil je een bank waar je ‘gewoon’ nog met je ondernemersvragen kan binnenlopen en ze meedenken, naar je luisteren en echt helpen? Maak kennis met onze partner SNS, de bank voor ondernemers >

Exportrisico’s

U loopt als exporterende ondernemer verschillende risico’s. Afnemers betalen bijvoorbeeld te laat of niet, of er zijn tegenvallers bij de fabricage of het transport.

In het overzicht hieronder staan de verschillende exportrisico’s, met daarnaast de mogelijkheden om die af te dekken of te beperken.

Dit overzicht is afkomstig uit het rapport “Financiering van internationalisering” van ING Economisch Bureau.

Exportrisico’s Afdekkingsmogelijkheden
Debiteurenrisico – Vooruitbetaling
– Bankgarantie
– Documentair krediet (‘letter of credit’)
– Standby krediet
– Eigendomsvoorbehoud
– Factoring (bij overdracht van vorderingen)
Fabricagerisico – Vooruitbetaling
– Bankgarantie
– Documentair krediet (‘letter of credit’)
– Standby krediet
– Aanvullende dekking voor fabricagerisico bij exportkredietverzekering
Transportrisico – Goederen- of transportverzekering
– Aanvullende seller’s interest verzekering
Productaansprakelijkheidsrisico – Productaansprakelijkheids-
verzekering
Landen- en bankenrisico – Diversificatie van internationale afzetmarkten
– Overname buitenlandse bankgarantie door ‘eigen’ bank
– Confirmeren (standby) krediet geopend door een buitenlandse bank
Valutarisico – Valutaclausule
– Termijntransacties
– Valutaopties

AFDEKKINGSMOGELIJKHEDEN

U kunt internationale betalingsrisico’s op verschillende manieren beperken of afdekken. Bijvoorbeeld door bewust een internationaal zo divers mogelijk klantenbestand na te streven om het totale landenrisico te spreiden, maar dat is vooral voor grotere bedrijven een optie.

Maar er zijn meer methodes om internationale betalingsrisico’s te beperken, zoals het vormen van voorzieningen.

Een volledige uitleg van alle afdekkingsmogelijkheden vindt u in het rapport “Financiering van internationalisering” van ING Economisch Bureau.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

Lees ook…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
Vrijwel alle ondernemers – zzp’ers en mkb’ers – worden momenteel geconfronteerd met stijgende kosten. Grondstoffen, energie, verpakkingen,…
Jarenlang hadden we te maken met een lage inflatie, maar dat is eind 2021 anders geworden. Eerst gingen de energieprijzen sterk omhoog en in de loop…
De rente zit afgelopen jaar stevig in de lift. Geen goed nieuws voor ondernemers op het eerste gezicht. Want tegen een hoger tarief geld lenen,…
Wanneer je kapitaal nodig hebt voor je onderneming, denk je al snel aan een traditionele bank. Maar er zijn meer mogelijkheden. De markt voor…
Een balans maakt een vast onderdeel uit van een boekhouding. Hieraan kun je aflezen hoe een bedrijf er financieel voor staat. Wat staat er allemaal op…