Categorieën

Als ondernemer kunt u zelf de hoogte van uw inkomen bepalen. Hoe weet u of u uzelf niet te veel toebedeelt? 8 tips.

Verbeter je cashflow met flexibel zakelijk krediet. Ontdek gunstige financieringsopties in dit gratis whitepaper.

Inhoudsopgave

1. Zorg voor inzicht

Het is allereerst van belang dat u inzicht heeft in wat u doet. Veel ondernemers zien wel wat er op de rekening staat, maar weten niet hoe de de onderneming er financieel voor staat. Hou zelf de administratie bij, dan weet u wat er inkomt en uitgaat. Wacht niet tot de administrateur de jaarcijfers heeft opgemaakt, dan is het te laat.

2. Privé-onttrekking is geen winst

Er is een groot misverstand bij ondernemers met een eenmanszaak of vof over de begrippen privé-onttrekking en winst. Ondernemers denken vaak ten onrechte in de veronderstelling dat dit hetzelfde is.

3. Wat heeft u nodig om van te leven?

Misschien wel de belangrijkste vraag is: hoeveel heeft u nodig om van te leven? Vaak gaat het fout door een gebrek aan inzicht en een verkeerde inschatting van de gevolgen voor de privé-situatie.

Zijn er bepaalde inkomsten en financieringen nodig? Wat moet u aan de zaak onttrekken om privé niet in de problemen te komen? Als u een leuke omzet hebt, gaat u daar naar leven, dat is heel menselijk. Blijken naar de kostenstructuur in combinatie met de omzet.

4. Wat zijn uw financiële grenzen?

De hoogte van uw inkomen is van belang als u privé wilt lenen, zoals bij het afsluiten van een hypotheek. Stel in het geval dat u op huizenjacht gaat vast wat uw financiële grenzen zijn.

Bij een vennoot of eenmanszaak kijkt de bank daarbij vaak naar het inkomen op de IB-aangifte, maar ook naar de fiscale reserves, (latente) belastingen, de branche, de ondernemer zelf en de opdrachtenportefeuille.

Soms kunt u investeringen maar beter uitstellen. Vraag u elke weer af: wat levert het mij op? En kijk uit met bedrijfskredieten: leningen zijn min of meer vaste lasten.

6. Kijk naar zakelijke en privé-kosten

Kijken naar de zakelijke en privé-kosten. Bij ondernemers loopt dat vaak door elkaar. Wat is echt zakelijk en wat is echt privé? Dat is niet altijd duidelijk. De auto van de zaak is bijvoorbeeld ook een privé-onttrekking, maar de kosten drukken wel op de zaak. Hetzelfde geldt voor de zogenoemde gemengde kosten, zoals lunches en zakendiners. Als u dat allemaal op de zaak zet, betekent het dat daar een behoorlijke winst tegenover moet staan.

6. BV – Fiscaal optimaal vermogen

In het geval van een eenmanszaak is het inkomen gemakkelijker te bepalen dan bij een BV. Bij een BV gaat het om het loon van de directeur-grootaandeelhouder plus dividend. Verder wordt gekeken naar solvabiliteit, vermogen, deelnemingen, fiscale reserves, vreemd vermogen en dergelijke.

De bank kijkt naar het totaal fiscaal optimaal inkomen. Dit is datgene wat u maximaal aan inkomen uit uw onderneming kan halen, en niet wat u er vanwege mogelijke fiscale regels of overwegingen daadwerkelijk uithaalt.

7. Bouw reserves op

De continuïteit van de onderneming moet centraal staan.Staar u niet blind op mooie cijfers. Plan vooruit en bouw voldoende reserves op. Open bijvoorbeeld een reserverekening openen, speciaal voor belastingen en investeringsvervangingen.

Over de omzet bent u ongeveer één vijfde kwijt aan omzetbelasting. Over de winst betaalt u tussen de 34 en 52% aan inkomstenbelasting. Reserveer rond de 40% van de winst, dan zit u meestal safe.

Bij wegvallende vraag of ziekte moet u geld aan het ondernemingsvermogen ontrekken. Dat kunt u niet onbeperkt volhouden. De omvang van de buffer blijft maatwerk en is brancheafhankelijk.

8. Let op uw pensioen

Het inkomen is ook van belang voor het pensioen. Op dit gebied zijn verschillende keuzes te maken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in de onderneming te sparen, of vanwege aansprakelijkheid juist niet. Laat u hier dan ook goed over informeren door een pensioenspecialist.

De bank kan op vele wijzen hulp bieden, zoals een vrijblijvend gesprek over uw pensioenvoorziening. Een pensioenspecialist kan u precies vertellen hoeveel u fiscaal mag reserveren voor uw pensioen. Daarnaast biedt een pensioenadviseur u verschillende mogelijkheden en manieren om voor uw pensioen te sparen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie of wensen.”

Ook kunt u als ondernemer zelf in eigen beheer pensioen of reserve opbouwen door gebruik te maken van een spaarrekening of beleggingen. Afhankelijk van uw individuele situatie kan het soms verstandig zijn dit privé te doen, in andere gevallen juist zakelijk.

Wil jij je voorraad aanvullen of betalen je klanten laat? Dit kan je makkelijk oplossen met flexibel zakelijk krediet. Leer hoe jij je cashflow verbetert en financiële stabiliteit kan bereiken met dit gratis whitepaper.

Lees ook…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…
Werken vanuit de eigen woning biedt een aantal voordelen voor kleine ondernemers. Niet alleen kun je (meestal) werken zonder afgeleid te worden door…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
De winstmarge op jouw producten of diensten is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je onderneming. Bereken je winstmarge snel met onze…
i.s.m.
Het kan handig zijn om een zakelijk krediet af te sluiten. Bijvoorbeeld als je klanten laat betalen of als je je voorraad aan wilt vullen. Want je hebt…
Ga je om tafel met investeerders? Dan wil je ze natuurlijk over de streep trekken. Of je nu een start-up bent die op zoek is naar groeikapitaal of een…