In samenwerking met
Zijn personeel was weg, zijn agenda leeg en zijn buffer geslonken. Jurgen Beumer, eigenaar van evenementenlocatie Fort 1881 in Hoek van Holland, had na twee jaar corona de tijd nodig om alles op de rit te krijgen. Zo kon hij zijn zakelijke hypotheek aflossen én verder bouwen aan de toekomst. Die tijd kreeg hij dankzij een herfinanciering van zijn pand.

Snel en gemakkelijk inzicht krijgen in wat je kunt lenen voor een bedrijfspand? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensom haalbaar is.

Inhoudsopgave

Fort 1881 is een evenementenlocatie met een museum en horecagelegenheid in een voormalig kustverdedigingsfort aan de Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Beumer is de creatieve ondernemer die het maximale uit deze historische locatie wilde halen. Het plan van Beumer behelsde naast het museum, de evenementenlocatie en horeca ook een sociaal-maatschappelijke doelstelling: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dragen bij aan het behoud van het cultureel erfgoed. Het fort is een enorm gebouw met een gangenstelsel van maar liefst drie kilometer lang. Een enorm én uitdagend project, dat hij stap voor stap aangepakt heeft. Helaas gooide corona roet in het eten.

Welke problemen bracht corona voor jou?

“Net als voor iedereen in de horeca- en evenementbranche kwam alles tot een complete stilstand. Ik was een financiering aangegaan bij een reguliere bank. De aflossing werd tijdelijk geparkeerd, ik hoefde enkel de rente te betalen. Maar toen de pandemie ten einde liep, was de coulance ver te zoeken: corona is voorbij, dus we willen weer rente én aflossing zien. Maar we waren twee jaar dicht geweest, ons personeel had ander werk gevonden en onze agenda was leeg.” 

Dat zou voor veel mensen reden zijn om de handdoek in de ring te gooien. Wat maakte dat jij dat niet deed?

“Ik ben blijven geloven in de potentie van mijn bedrijf, ik wist dat we hieruit konden komen. Ik moest alleen van de bancaire financiering af, die voelde als een strop rond mijn nek. Ik ben dus rond gaan kijken en kwam uit bij een onafhankelijk adviesbureau. Die wist dat er alternatieven financiers waren die anders naar een situatie kijken dan een grootbank.”

Wat bedoel je met ‘anders kijken’?

“Veel financiers willen de historie van je bedrijf inzien. Maar als je twee jaar dicht bent geweest, dan kun je geen fantastische resultaten presenteren. Je moet er dus anders naar kijken. Ik kwam bij een partij die vastgoed financiert; daar kijken ze vooral naar de waarde van het onderpand. Als die voldoende is ten opzichte van het leningbedrag en je kunt aantonen dat je de maandelijkse lasten kunt dragen, dan is er ineens veel mogelijk. De waarde van Fort was dusdanig dat ik er een hypothecaire lening op kon afsluiten. Daarmee heb ik de financiering bij de bank volledig afgelost.” 

Zit je dan niet gelijk in een nieuwe klem?

“Nee, zo zie ik dat niet. We hebben heel goede afspraken gemaakt, ook daarin is deze partij heel goed. Ze dachten goed mee en regelden de hypotheek zo in dat de kosten te overzien zijn en ik maximale vrijheid heb. Zo heeft de zakelijke hypotheek maar een korte looptijd van drie jaar en kan ik zelf bepalen wanneer ik aflos. Dat scheelt aanzienlijk.”

Waarom kan zo’n financier dingen die bij een grootbank onmogelijk zijn? 

“De financier die mij verder hielp, brengt ondernemers en private investeerders bij elkaar en regelt het administratief en juridisch heel erg goed. Deze investeerders kijken met een ondernemersblik naar de aanvragen, niet met een ogen van een bank die ontzettend risico-avers zijn en zich aan veel regels moeten houden. Toen mijn casus online werd gepresenteerd aan investeerders, was er gelijk een investeerder die de financiering claimde. Die investeerder is zelfs bij ons langsgekomen. Er was direct een klik. De investeerder is zelf ook ondernemer en heeft heel lang zijn eigen zaak gehad. Bovendien zag hij ook in dat er weinig risico was met zo’n uniek fort als onderpand. Dankzij deze investeerder ben ik in staat om mijn plannen verder uit te werken.”

Zakelijk vastgoed op het oog en benieuwd wat je maximaal kunt lenen? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensoom haalbaar is

Mogelijk logo

Mogelijk, partner van De Zaak

Bij Mogelijk sluit je een zakelijke hypotheek af voor onder andere bedrijfspand, appartement of woning voor de verhuur, kantoor, horecapand of winkel. Zolang het zakelijk vastgoed is, kan Mogelijk het financieren. Maar er is meer: investeerders uit het netwerk van Mogelijk financieren de zakelijke hypotheek van een ondernemer. Ben je investeerder? Dan kun je één-op-één in de zakelijke hypotheek van een ondernemer investeren of je kunt beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. Beide investeringsopties bieden een stabiel rendement geborgd met zekerheid van eerste hypotheek.

Bekijk alle artikelen van Mogelijk >

Lees ook…
Huur je een bedrijfsruimte? Huurverhoging van bedrijfsruimte is geen wettelijk recht maar een contractueel recht. Dat wil zeggen dat huurindexatie…
i.s.m.
Glasblazer Mark Locock (49) van ‘HotMarks Glasblazerij’ in Ootmarsum heeft weer lucht. Jarenlang kreeg de energieke, Britse ambachtsman financiële…
i.s.m.
Overstromingen, droogte, hagelstenen als tennisballen, bosbranden, mislukte oogsten en een toename van vluchtelingenstromen. Het hangt allemaal samen…
i.s.m.
Paul Robert Visscher is een succesvolle ondernemer met een niet alledaagse business. Hij is leidekker en restaureert onder meer oude gebouwen zoals…
i.s.m.
Als ondernemer en eigenaar van een bedrijfspand weet je welke uitdaging zakelijk vastgoed met zich mee kan brengen. Of het nou gaat om een…
Ben je van een plan een bedrijfspand te kopen? Dan betaal je vanaf 2023 10,4 % overdrachtsbelasting. Een verhoging ten opzichte van 2022. Koop je een…