Als ondernemer kom je vaak over de vloer bij andere ondernemers. Barteld Boerma van Popma|BarteldBoerma Makelaars in Leeuwarden vertelt bij welke ondernemers in zijn omgeving hij graag komt of (zakelijk) contact mee heeft.

Inhoudsopgave

Snel en gemakkelijk inzicht krijgen in wat je kunt lenen voor een bedrijfspand? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensom haalbaar is.

Barteld Boerma (links)
Bedrijf: Popma|BarteldBoerma Makelaars
Leeftijd: 53
Medewerkers: 1 compagnon en 2 medewerkers
Eet: Hollandse pot
Drinkt: koffie
Sport: niet, maar ik wandel wel
Droomt: over nog meer balans tussen werk en privé
Vrije tijd: zeilen, op het water zijn

Per toeval kwam hij jaren geleden in de makelaardij terecht en nu runt Barteld samen met zijn compagnon het makelaarskantoor Popma|BarteldBoerma Makelaars in het Friese Leeuwarden. De veerkrachtige ondernemer wil hoe dan ook plezier hebben én houden in het werk. “Plezier wil ik uitstralen en dat begint bij jezelf. Als je zelf goed functioneert, gaat alles om je heen ook goed.”

Barteld: “Je moet je problemen níet omarmen. Een mooie metafoor vind ik het volgende: Je bent aan het skiën en er staat midden op de piste een boom. Als je denkt, o, jee, er staat een boom, daar staat een  boom… Dan zul je zien dat je er tegen aan knalt. Terwijl als je juist de ruimte om de boom ziet, er je zeker weten om heen zult skiën.”

Mensenwerk

Na eerst in loondienst bij een makelaar te hebben gewerkt, begon Barteld in 1994 een eigen makelaarskantoor. De Groninger van geboorte hecht aan Friesland, maar keek bij de start van z’n bedrijf wel degelijk om zich heen. “Ik ben toen in Almere en Lelystad gaan kijken. Ik kon daar zelfs een nieuwbouwportfolio krijgen. Maar ja, dan moet je er ook wonen. In de makelaardij zijn connecties waardevol. Je moet wonen in je werkgebied. Je sociale structuur is belangrijk. Het is altijd mensenwerk, ook al gaat het om stenen.”

Fusie

In 2007 fuseerde Barteld met Popma makelaars. “Ik wilde graag verantwoordelijkheid delen. Delen is prettig, je kunt sparren en het geeft ruimte. Voor het eerst sinds ik ondernemer was geworden, kon ik drie weken op vakantie! Toen ik terugkwam, lag mijn bureau niet helemaal vol werk. Wat een verworvenheid. Door de fusie kon ik mij meer gaan richten op bedrijfsonroerendgoed. Dat was nodig; ik twijfelde er toen aan of ik mijn hele leven lang makelaar wilde zijn. Ik zag mezelf niet meer met een mapje achter een jong stel aan sjokken die hun eerste huis wilde kopen. Doordat ik mij nu ook bezighoud met wat meer langdurige relaties in het bedrijfsonroerendgoed, vind ik dit aspect juist wel weer leuk. De herijking van m’n werk, gaf me een nieuw blikveld.”

Crisis

Ook het makelaarskantoor van Barteld voelde de crisis. “In 2008 sloeg het hard toe. Vanaf dat moment reduceerden we de kosten. Heel hard werken en niet veel verdienen. In 2013 was het ‘dubbeldipmoment’. We waren te zwaar bemenst, onze derde compagnon ging er toen uit. Ja, je wordt wel eens moedeloos. Zo vond ik het bijvoorbeeld best lastig toen ambtenaren gingen protesteren omdat ze al jaren op de nullijn zaten. Ik dacht toen… als dat protestwaardig is; kom eens kijken wat wij inleveren. Het glas is vol of half leeg. Je moet er voor waken dat het niet half leeg wordt. Het samen zijn met mijn compagnon heeft hierin geholpen. Wij kunnen elkaar motiveren.”

Ander verdienmodel

Het kantoor overleeft de crisis en veranderde net als andere kantoren het verdienmodel. Voorheen betaalden klanten achteraf voor bewezen diensten, nu is dat vooraf. “Het oude no cure, no pay model werkte niet meer. Dus we moesten geld vooraf gaan vragen. Dat was best lastig de eerste keer. Maar na een paar keer een positieve reactie, viel het reuze mee. Daarmee hielden we de geldstroom op gang. Niet dat we de schoorsteen daarvan konden laten roken, maar het heeft zeker geholpen. Dat het dan gelukkig wel werkt, geeft ook weer een positieve impuls. Bovendien was het krachtenspel zo groot, dat je daar als individu helemaal niets aan kunt doen.”

Leerzaam

“Mijn buurman Tjeerd van der Hoek is financieel directeur van de grootste wijnimporteur van Nederland. Hij heeft een omzet van een paar honderd miljoen euro. In zijn wereld spelen hele andere belangen. De processen zijn zo anders en daarom zo leuk. Hij is van b-2-b naar b-2-c gegaan met de webwinkels Wijnvoordeel.nl en Wijnbeurs.nl. Zo knap hoe ze dat hebben vormgegeven vanuit Gorredijk in Friesland.”
Badweg 48, Gorredijk
www.baarsma.nl

Niet zo sexy

“Voor de overdracht van onroerend goed moet je in Nederland langs de notaris. Voor veel mensen een noodzakelijk kwaad en absoluut geen sexy product. Notaris Allard Slagman veranderde midden in een slechte tijd zijn notariskantoor. Door alle processen goed te structureren, wist hij te overleven. Hij draait erg goed, hij werkt ook voor de zogenaamde formulemakelaars (internetmakelaars, red.). Voor een deel van deze makelaars regelt hij de overdrachten.”
Willemskade 12, Leeuwarden
www.notarisslagman.nl

Voetbal

“Douwe Huitema van BWH Ontwerpers is voormalig voetballer van Cambuur Leeuwarden. Met Douwe bespreek ik wat we wel en wat we niet willen in het leven. Hij inspireert mij en biedt mij een nieuwe blikveld. Zijn ontwerpbureau was geënt op drukwerk. Hij moest de slag maken naar digitalisering. Ik zat op dat moment in een periode dat ik aarzelde over het makelaar zijn. We hebben toen heel veel gesproken over digitalisering van processen, internet en ontwerpen.”
Emmakade 74-A, Leeuwarden
www.bwhontwerpers.nl

Specialist

“Peter van Dijk van De Haan Advocaten en Notarissen ken ik al een hele tijd, dat gaat ver terug in de tijd. Hij heeft zich gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Doordat ook hij is gefuseerd met een ander kantoor werkt hij in meerdere provincies, dat is heel handig. Zijn specialisatie is een goede zet geweest. Als het ingewikkelder wordt, gaan we voor het ondernemingsrecht naar hem toe.”
Onder andere: Tesselschadestraat 10, Leeuwarden
www.dehaanlaw.nl

Wil jij vertellen bij welke ondernemers in je omgeving je graag langsgaat? Vertel het ons op Facebook. Wie weet vertel jij je verhaal in het volgende tijdschrift van De Zaak.

Tijdschrift 8, 2015:
– Topsport is ondernemen – Zeilsters gaan voor goud in Rio
– Trends in het MKB in 2016: ‘Het wiel bestaat al’
– Meer ondernemerschap op de werkvloer
– Brood zonder toegevoegde onzin bij de Echoput
– De grens over met rolgordijnen naar Noord-Ierland

Naar het digitale magazine in MijnZaak »

Zakelijk vastgoed op het oog en benieuwd wat je maximaal kunt lenen? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensoom haalbaar is

Lees ook…
i.s.m.
Het komt steeds vaker voor dat een persoonlijke relatie het pand van een ondernemer wil financieren. Mogelijk speelt hierop in met haar nieuwe dienst:…
Ben je van een plan een bedrijfspand te kopen? Dan betaal je in 2024 10,4 % overdrachtsbelasting. Koop je een woning om zelf in te wonen mét een…
i.s.m.
Als ondernemer en eigenaar van een bedrijfspand weet je welke uitdaging zakelijk vastgoed met zich mee kan brengen. Of het nou gaat om een…
i.s.m.
Zijn personeel was weg, zijn agenda leeg en zijn buffer geslonken. Jurgen Beumer, eigenaar van evenementenlocatie Fort 1881 in Hoek van Holland, had na…
i.s.m.
Glasblazer Mark Locock (49) van ‘HotMarks Glasblazerij’ in Ootmarsum heeft weer lucht. Jarenlang kreeg de energieke, Britse ambachtsman financiële…
Krijg je in 2024 te maken met een huurverhoging voor jouw bedrijfsruimte? Dan is goed om te weten wat de regels en wat je rechten zijn. In de wereld…