Categorieën

Het pensioen heeft bij veel ondernemers weinig prioriteit. Je pensioen is nog ver weg en je wilt nu groeien met je onderneming. Toch loont het om al vroeg na te denken hoe jij een onbezorgde oude dag gaat financieren. Je wilt voorkomen dat je moet doorwerken, ook al wil je stoppen met werken. Ontdek hoe het pensioen werkt voor ondernemers en ontdek welke pensioenvorm het beste bij je past met de De Zaak pensioenscan.

Inhoudsopgave

Hoe werkt het pensioen voor ondernemers?

Vrijwel iedereen in Nederland heeft recht op AOW. Het AOW is een soort basisinkomen dat je krijgt vanaf je pensioenleeftijd. Voor de meeste mensen is de AOW-uitkering lager dan het inkomen dat je verdient als ondernemer.

Als de AOW niet voldoende is om je lasten te dekken, moet je zelf iets regelen voor de rest van je inkomen. Ook als je eerder dan de AOW-leeftijd wilt stoppen, moet je dit zelf financieren.

Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om een vervroegd of aanvullend pensioen te financieren. Sterker nog, er zijn waarschijnlijk meer mogelijkheden dan je denkt. Daarom heeft De Zaak in samenwerking met haar partners een pensioenscan ontwikkeld. Hiermee bepaal jij welke vorm(en) van pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past.

Hieronder bespreken we alvast de belangrijkste opties.

Pensioen via een bedrijfstakpensioenfonds

Veel ondernemers hebben een verleden als werknemer. Aangezien veel werkgevers een pensioenregeling hebben, is de kans best aanwezig dat je al een beetje pensioen opgebouwd hebt. Soms kun je ook als je geen werknemer meer bent, nog steeds deelnemen aan deze pensioenregelingen.

Daarnaast is het in sommige branches verplicht om pensioen op te bouwen, ook als je zzp’er of freelancer bent. Dit geldt onder andere in de bouw, de gezondheidszorg en het havenwezen. Via de scan kom je erachter welke situaties op jou van toepassing zijn.

Geen pensioen opbouwen

Als je verwacht dat je met de AOW de kosten van je levensonderhoud volledig kunt dekken, dan is er geen noodzaak om aanvullend pensioen op te bouwen. Ook als je verwacht je bedrijf goed te kunnen verkopen, is het niet altijd nodig om pensioen op te bouwen.

Zelf vermogen opbouwen

Veel ondernemers bouwen zelf vermogen op. De meest voorkomende opties zijn sparen, beleggen (in box 3) of het extra aflossen op de hypotheek.

Het voordeel aan het zelf opbouwen van vermogen is dat je een stuk flexibeler bent. Je kunt je vermogen als je dat wilt ook voor andere doeleinden (bijv. een vakantiehuis of een reis) gebruiken.

Een pensioenproduct

Als laatste is het mogelijk om een pensioenproduct af te nemen. Je zet je geld dan voor langere tijd vast en dit levert uiteindelijk een hoger rendement op. Met je pensioenpot koop je uiteindelijk een lijfrente-uitkering. Zo ontvang je een vast maandelijks inkomen na je pensionering.

Heb je personeel in dienst? Dan kun je ook een pensioenregeling opzetten voor je medewerkers. Je helpt je personeel dan ook gelijk bij het regelen van hun pensioen.

Welke vorm van pensioenopbouw past bij jou?

Uiteindelijk blijven er dus nog behoorlijk wat opties over. Hoe kom je er nu achter welke vorm van pensioenopbouw het beste bij jou past?

Om je hierbij te helpen ontwikkelde De Zaak samen met onze AFM gecertificeerde partner Geytenbeek Advies een pensioenscan. Hiermee bepaal je binnen twee minuten welke vorm van pensioenopbouw het beste bij jou past.

Lees ook…
Met de online btw-calculator van De Zaak zet je altijd de juiste bedragen op offertes en facturen. De online calculator is handig bij de boekhouding…
Over de winst die je als zzp’er maakt, betaal je inkomstenbelasting. Hoeveel dat is, is wat lastiger te bepalen dan bij iemand in loondienst die…
Als ondernemer moet je je zaken ook juridisch op orde hebben. Mensen worden mondiger en wetgeving verandert voortdurend. Een aantal documenten is…