Categorieën

Je bent volop aan het ondernemen en je denkt nog lang niet aan stoppen of met pensioen gaan. Toch is het belangrijk om nu al na te denken over morgen. Ben je straks tevreden met alleen een AOW-uitkering? Of neem je maatregelen om met een aanvullend pensioen van het leven te kunnen genieten? In dit artikel leggen we je het verschil uit tussen AOW en pensioen en tussen pensioenleeftijd en AOW-leeftijd. Ook geven we tips hoe je als ondernemer een goed pensioen kunt opbouwen.

Inhoudsopgave

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Wat is het verschil tussen AOW en pensioen?

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. AOW vormt de eerste pijler van het pensioenstelsel. Het is het basisinkomen om te kunnen rondkomen. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. De hoogte van de AOW wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkeling van het minimumloon.

Als jij jezelf onbezorgd ziet genieten van AOW, moeten we je uit de droom helpen. De AOW bedraagt per 1 januari 2024 voor een alleenstaande bruto maximaal € 1541,53 per maand. En als je samenwoont of getrouwd bent € 1047,60 per maand. Dat bedrag groeit mee met het minimumloon en wordt in stapjes verhoogd

Om bovenop de AOW een extra inkomen toe te voegen, hebben veel werknemers een aanvullend ouderdomspensioen dat ze zelf hebben opgebouwd via de werkgever. Dat is de tweede pijler pensioen. Deze moeten ondernemers vaak zelf regelen.

Pensioenregeling voor de zelfstandig ondernemer 

In de meeste gevallen bouw je als zelfstandig ondernemer geen werknemerspensioen op. Er is een aantal bedrijfstakken en beroepen waar wel een pensioenfonds voor is, zoals artsen, fysiotherapeuten, notarissen, stukadoors en schilders. De Kamer van Koophandel heeft hier meer informatie over. Geldt dit niet voor jouw beroep? Dan moet je zelf een individuele aanvullende pensioenvoorziening opbouwen. Die regelingen vallen onder de derde pijler van de pensioenopbouw.

Er zijn verschillende pensioenregelingen die speciaal op zelfstandig ondernemers zijn afgestemd. Het is een eigen keuze om hieraan deel te nemen en voor welk bedrag.

Wat is mijn AOW-leeftijd?

Vroeger gingen Nederlanders standaard met pensioen als ze 65 waren. Vanaf die leeftijd kreeg je een AOW-uitkering van de overheid, uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Doordat de levensverwachting toeneemt is de AOW-leeftijd verhoogd. Het duurt nu langer voor je de AOW-leeftijd bereikt.

In 2024 is de AOW-gerechtigde leeftijd 67 jaar. De verwachte AOW-leeftijd stijgt naar 67 jaar in 2024 en naar 67 jaar en 3 maanden in 2026.

JaarAOW-leeftijd wasDe AOW-leeftijd wordt
202066 jaar en 8 maanden 66 jaar en 4 maanden
202167 jaar66 jaar en 4 maanden
202267 jaar en 3 maanden66 jaar en 7 maanden
202367 jaar en 3 maanden66 jaar en 10 maanden
202467 jaar en 3 maanden67 jaar
202567 jaar en 3 maanden 67 jaar
2026 67 jaar en 3 maanden 67 jaar

Wat is de pensioenleeftijd in 2024?

De AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd zijn niet hetzelfde. Sinds 2020 wordt je pensioen standaard uitgerekend op een pensioenleeftijd van 68 jaar. Ook dat heeft te maken met de gestegen gemiddelde levensverwachting.

Dat betekent niet dat je pensioen per se op je 68ste ingaat. Je kunt zelf kiezen wanneer je met pensioen gaat. Eerder of later stoppen heeft alleen effect op de hoogte van de pensioenuitkering. 

Hoe bouw je een goed pensioen op als ondernemer?

Als ondernemer bouw je niet automatisch een aanvullend pensioen op, zoals meestal het geval is als je in loondienst werkt. Een aanvullend pensioen, passend bij jouw persoonlijke situatie, is iets wat je als ondernemer helemaal zelf moet regelen.

Hoe weet je nou wat je opzij moet zetten om te kunnen genieten van je pensioen zoals jij dat wilt? Er zijn voldoende handige rekentools die jou hierbij kunnen helpen, zoals de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud. 

Er zijn uiteenlopende manieren om dit pensioen vervolgens op te bouwen. De meest simpele manier is misschien wel het openen van een spaarrekening waar je bijvoorbeeld elke maand wat geld op stort. Je kunt jouw geldt natuurlijk ook voor een deel beleggen, kiezen voor lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen of een pensioenregeling voor ondernemers.

 Daarmee spaar je fiscaal aantrekkelijk voor extra pensioen. Het is altijd goed om met een financieel adviseur te praten over ‘later’ zodat je op de juiste en voordeligste manier de zaken goed kunt regelen voor de oude dag. 

Welk pad bewandel jij naar jouw pensioen? 

Zelf pensioen opbouwen is dus niet verplicht, maar zeker niet onverstandig. Of je start met het opbouwen van pensioen, hoeveel je opbouwt en hoe je dat doet, bepaal je als ondernemer dus helemaal zelf. Lekker doorwerken na je pensioengerechtigde leeftijd omdat je dol bent op wat je doet, kan natuurlijk ook. Je bepaalt helemaal zelf hoe jij het doet, ook na je pensioengerechtigde leeftijd.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen pensioengerechtigde leeftijd

Wat is de pensioenleeftijd?

De pensioenleeftijd is 68 jaar.

Wat is de AOW-leeftijd?

In 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar. De leeftijd waarop je recht hebt op AOW wordt langzaam verhoogd naar 67 jaar in 2024 en naar 67 jaar en drie maanden in 2028.

Wat is het verschil tussen AOW-leeftijd en pensioenleeftijd?

De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je in aanmerking komt voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). De pensioenleeftijd heeft betrekking op de leeftijd waarop je pensioenuitkering begint te ontvangen.

Wat is de Wet toekomst pensioenen?

De Wet toekomst pensioenen – die per 1 juli 2023 ingaat – zorgt ervoor dat er straks nog maar één hoofdvorm van pensioenopbouw mogelijk is. Hiermee komt er een eind aan de middel- en eindloonregeling pensioen. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenregelingen aan de nieuwe regels voldoen. In dit artikel leggen we uit wat je als ondernemer over de nieuwe pensioenwet moet weten.

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

Picture of Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…
Blue Monday is in januari, maar ook maart heeft een blauw randje. Vanaf 1 maart is het namelijk weer tijd om belastingaangifte te doen. Voor sommige…
Wie zijn schaapjes allemaal op het droge heeft, hoeft niet bang te zijn om later op een houtje te moeten bijten. Maar is het dan nog steeds de moeite…
Pensioenopbouw als zzp’er lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar vroeg of laat wordt het realiteit. Wist je dat je als zzp’er meer risico loopt…
Een aanvullend pensioen opbouwen is voor zzp’ers geen luxe, maar een noodzaak. Want als je nu actie onderneemt, voorkom je later een hoop problemen. In…
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Daardoor gaat er veel veranderen, ook voor zzp’ers. Je kunt bijvoorbeeld nu een groter deel…
De Wet Toekomst Pensioenen is een feit. We krijgen een modern pensioenstelsel met nieuwe regels voor het opbouwen van een aanvullend ouderdomspensioen….