Categorieën

Hoe dicht je een pensioengat? Hoe bereken je de jaarruimte?

Veel ondernemers zijn onzeker over hun pensioengat, ook wel pensioentekort genoemd. Wat is een pensioengat en hoe dicht je het tekort? In dit artikel lees je hoe je op een belastingvriendelijke manier een aanvullend pensioen regelt: via de jaarruimte.

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Inhoudsopgave

Wat is het pensioengat?

Het pensioengat is het verschil tussen wat je aan opgebouwde pensioenrechten verwacht te krijgen en wat je uiteindelijk werkelijk krijgt om tot minimaal 70 procent van het laatstverdiende salaris te komen (eindloonregeling). Volgens verschillende banken heeft al gauw een derde van de ondernemers een pensioentekort.

Als je dit tekort wilt aanvullen, kun je een lijfrenteproduct kopen. Dat is fiscaal aantrekkelijk omdat je de lijfrentepremie mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Om te weten hoeveel je mag aftrekken moet je je jaarruimte berekenen.

Pensioenoverzicht

Om inzicht te krijgen in de huidige stand van je pensioenopbouw controleer je je gegevens op mijnpensioenoverzicht.nl. Met deze gegevens kun je berekenen wat de ruimte is om je pensioen verder aan te vullen.

Wat is jaarruimte?

De jaarruimte is het tekort aan pensioenopbouw over dat jaar. Dat bedrag mag je besteden aan premies of stortingen voor lijfrenteproducten, beide een aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Op die manier kun je belastingvriendelijk extra pensioen opbouwen.

Meer Jaarruimte in 2023

De laatste jaren werd de maximale jaarruimte steeds verlaagd. Maar in 2023 is de maximale jaarruimte verhoogd naar  € 15.317. Bovendien wordt zeer waarschijnlijk per 1 juli 2023 de pensioenwet actief waarin de jaarruimte nog interessanter wordt.

Bij het berekenen van de jaarruimte, gebruik je de gegevens van het voorgaande belastingjaar. De jaarruimte over 2023 bereken je met de gegevens van 2022.

Wanneer de in 2023 berekende jaarruimte wordt gestort in een lijfrenteverzekering of op een lijfrente bankspaarrekening, is dat bedrag aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting van 2023.

Jaarruimte tot AOW-leeftijd

Je kunt de jaarruimte voor de laatste keer in aftrek brengen in het jaar waarin je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Zo lang het gestorte bedrag niet meer dan de maximale jaarruimte is, mag je dit bedrag aftrekken van je inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt jaarlijks de jaarruimte gebruiken.

Reserveringsruimte

Wanneer je een paar jaar achter elkaar geen gebruik hebt gemaakt van de jaarruimte aftrek, kun je de jaarruimte over de afgelopen 7 jaren in één keer gebruiken en storten. Dat wordt de reserveringsruimte genoemd. Ook na de AOW leeftijd kun je nog gebruik maken van de reserveringsruimte.

Jaarruimte berekenen?

Maar hoe bereken je de jaarruimte?

De jaarruimte is jaarafhankelijk (de berekening voor dit jaar verschilt met die van vorig jaar).

De formule voor jaarruimte in 2023 is: 30,0% x premiegrondslag ) – (6,27 x factor A) – For. Let op: afhankelijk van aannemen Wet toekomst pensioenen, anders 13,3% i.p.v. 30%)!

De formule voor jaarruimte in 2022 was: (13,3% x premiegrondslag ) – (6,27 x factor A) – F.

 

Formule - jaarruimte (2023) bereken.png

Premiegrondslag

Eerst bereken je de premiegrondslag over het betreffende jaar, ook wel verzamelinkomen genoemd. Deze bestaat voor ondernemers uit:

 • Winst uit onderneming, voordat deze met de ondernemersaftrek wordt verminderd.
 • Eventuele andere inkomsten, zoals loon of uitkeringen.

De maximale premiegrondslag voor 2023 is € 128.810. Van de premiegrondslag mag als per 1 juli 2023 de nieuwe pensioenwet ingaat 30% genomen worden voor pensioenopbouw. In feite geldt: hoe hoger je inkomen, hoe groter de jaarruimte.

AOW-franchise

Het verzamelinkomen verminder je met de AOW-franchise. Dat is het bedrag wat je later als AOW ontvangt en waar je geen pensioen over mag opbouwen.

Factor A

Het bedrag van de pensioenaangroei, ook wel factor A genoemd, is het bedrag dat je jaarlijks opbouwt aan pensioen. Hoe groot dit bedrag is kun je zien op het Uniform Pensioenoverzicht(UPO) dat je ieder jaar van de pensioenuitvoerder krijgt.

FOR

Ben je ondernemer of freelancer? Dan heb je alleen je bruto-inkomen van 2022 nodig. Tenzij je ook Fiscale Oudedagsreserve (FOR) opbouwde, dan vul je die dit jaar ook nog in.

Voorbeeldberekening

Ondernemer Anja wil weten hoeveel jaarruimte ze heeft. Haar totale inkomen in 2022 bedraagt € 50.000 en dit bedrag bestaat volledig uit winst. Hiervan wordt de AOW-franchise voor 2022 afgetrokken, een bedrag van € 14.802. Het resultaat, de premiegrondslag, is in haar geval:

 • € 50.000 – € 14.802 = € 35.198
 • 30% van € 35.198 = € 10.559, 40

De pensioenaangroei (factor A) bereken je als volgt in 2023 is: (30,0% x premiegrondslag ) – (6,27 x factor A) – F.

Let op: afhankelijk van aannemen Wet toekomst pensioenen, anders 13,3% i.p.v. 30%). 

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik een pensioengat heb?

Als je pensioeninkomen lager is dan 70% van je huidige inkomen, dan kun je een pensioentekort hebben.

Hoe kun je een pensioengat opvullen?

 • Sparen met lijfrente
 • Zelf sparen en beleggen
 • Hypotheek aflossen
 • Overwaarde van je huis verzilveren
 • Werken naast je pensioen

Hoe ontstaat een pensioengat?

 • Je hebt minder pensioen opgebouwd dan je had kunnen doen
 • Je hebt minimaal één pensioenregeling gehad die niet uitging van een eindloonregeling.
 • Je hebt meerdere werkgevers gehad.

Hoe lang mag je jaarruimte gebruiken?

De jaarruimte die je niet hebt gebruikt, mag je nog in de 7 jaar erna gebruiken in je reserveringsruimte. Heb je zowel jaarruimte als reserveringsruimte? Gebruik dan eerst je reserveringsruimte. Zo voorkom je dat eerder niet-gebruikte jaarruimte verloren gaat.

Gerelateerd lezen:

• Pensioenexpert Auke Gijsbertse over het pensioenakkoord
• Geld vrijmaken voor het pensioen; twee methoden
• Flex-BV bedreigt pensioenopbouw DGA in eigen beheer
• Eindejaarstip DGA: pas nu uw pensioenafspraak aan!

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

Lees ook…
Blue Monday is in januari, maar ook maart heeft een blauw randje. Vanaf 1 maart is het namelijk weer tijd om belastingaangifte te doen. Voor sommige…
Wie zijn schaapjes allemaal op het droge heeft, hoeft niet bang te zijn om later op een houtje te moeten bijten. Maar is het dan nog steeds de moeite…
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Daardoor gaat er veel veranderen, ook voor zzp’ers. Je kunt bijvoorbeeld nu een groter deel…
Pensioenopbouw als zzp’er lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar vroeg of laat wordt het realiteit. Wist je dat je als zzp’er meer risico loopt…
Een aanvullend pensioen opbouwen is voor zzp’ers geen luxe, maar een noodzaak. Want als je nu actie onderneemt, voorkom je later een hoop problemen. In…
Je bent volop aan het ondernemen en je denkt nog lang niet aan stoppen of met pensioen gaan. Toch is het belangrijk om nu al na te denken over morgen….