Ik wens je veel personeel!
Heb je één medewerker? Of heb je er meer? Of heel veel? En, hoe voelt dat? Mijn eerste bedrijf verdubbelde elk jaar in aantal medewerkers en ik vond dat in 1984 nog wel heel stoer. Ik kende het oude Joodse gezegde nog niet, dat luidde ‘Ik wens je veel personeel', als je iemand niet mocht.
Als rechtgeaarde zuinige Hollander draaide ik elk dubbeltje om voordat ik het uitgaf, zoals denk ik alle ondernemers doen, zeker op dit moment. Het was duurverdiend geld. Het uitgeven van het dubbeltje moest zeker meer opbrengen dan tien cent. Dus elke medewerker moest een optimaal rendement maken, als je zo over mensen kunt spreken. Vanaf het moment dat ik mijn eerste medewerker had, heb ik altijd heel veel nagedacht over hoe hij (zij) optimaal zou kunnen functioneren.
Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel een medewerker kost die twintig jaar in dienst is? Laten we zeggen 2500 euro per maand, plus sociale lasten en belasting, 5000 euro per maand, 60.000 euro per jaar, 1,2 miljoen in twintig jaar. Je doet met het aannemen van een goede medewerker dus eigenlijk een investering van meer dan 1 miljoen euro. Ik denk dat erg weinig ondernemers daarbij stil staan. En dan hebben we het nog over een relatief matig salaris dat in twintig jaar niet stijgt.
Wat zou je doen als je een machine aanschaft die meer dan 1 miljoen euro kost? Precies!
Een medewerker is een kostbaar iets, dat je moet koesteren als de meest kostbare machine. Onbeleefd gezegd, want ik heb getracht al mijn medewerkers te behandelen zoals ik zelf behandeld zou willen worden. Met respect, met eerbied, in een omgeving waar ik optimaal kan functioneren. Met het oog op een langetermijnrelatie. Da’s logisch, zou je toch zeggen. Niet?
Het is daarom dan ook zo verbazingwekkend dat zeker de meerderheid van alle werkenden in Nederland hun werk niet leuk vinden. Wat een enorme hoeveelheid weggegooid kapitaal moet dat vertegenwoordigen. Niet te geloven. Ik wens je veel personeel!
Leen Zevenbergen is serie-ondernemer. Hij begon op zijn 24ste met zijn eerste bedrijf, Bolesian, dat hij zeven jaar later verkocht aan Cap Gemini. Vanaf dat moment werkte hij aan circa twintig start-ups en gaf hij leiding aan drie grote multinationals. Hij is schrijver van managementboeken, geeft lezingen, heeft een aantal commissariaten en is CEO van het Zweedse zonne-energiebedrijf Solarus.

Als succesvol mkb’er deelt Leen Zevenbergen in zijn column voor De Zaak zijn ervaring en ideeën met mede-ondernemers.

Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
i.s.m.
Jij bent ondernemer. Zodra je (nieuw) personeel wilt aannemen kom je voor de keuze: welke type contract bied ik aan? Veel ondernemers kiezen eerst voor…
Werknemers hebben in een aantal gevallen recht op betaald verlof, zonder daarvoor vakantiedagen op te moeten nemen. Bijvoorbeeld voor een trouwerij in…
Helemaal thuiswerken zijn de meeste mensen inmiddels spuugzat, maar af en toe een dagje thuiswerken willen we er wel inhouden. Reden genoeg dus om een…