Categorieën

Team De Zaak bezoekt netwerkborrels door het hele land om ondernemers te spreken. Wie zijn ze en wat doen ze daar? Deze keer bezochten we Haarlem en Amstelveen. 

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Zomerse barbecue

De Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) viert op 17 september haar 25-jarig jubileum met een groots galafeest. Maar eerst gaan alle leden genieten van de zomer. Voor iedereen die (nog) niet op vakantie is, organiseert de OA jaarlijks een Zomerborrel met barbecue. Deze vindt al een aantal jaren plaats bij Brasserie 10, op Golfcentrum Amsteldijk. Ruim honderd ondernemers meldden zich dit jaar aan.
Opvallend: introducees (mag twee keer) en nieuwe leden krijgen een badge met een groene stip, de anderen dragen een naambadge. Ook krijgen nieuwkomers desgewenst een mentor toegewezen (een ervaren lid dat ze wegwijs maakt en aan andere leden voorstelt). De borrel is gratis te bezoeken. Wie wil blijven eten, betaalt 25 euro.

Naam: Anja de Die (50)
Bedrijf: INZICHT-IN-ZICHT COACHING EN TRAINING
Thuissituatie: getrouwd, zoon van 20 en dochter van 17
Favoriete boek: Het Winnaareffect – Ian Robertson
Vakantie: avontuurlijke reis
Hobby’s: sporten, lekker eten en avondje theater
Cijfer borrel: 9

“Als je je eigen pad gaat, in eigen kracht én daarin gelooft, kun je dingen doen die je niet voor mogelijk
houdt.”

Anja de Die werkt sinds 1 januari 2014 als zelfstandige. Als iemand haar dat een paar jaar geleden had gezegd, dan had ze dat niet durven dromen. Inmiddels is ze haar eigen pad gegaan en is ze gecertificeerd NLP trainer en coach en begeleidt ze ondernemers hun eigen pad te gaan. “Effectiever communiceren met anderen én met jezelf, en gedrag dat niet voor je werkt veranderen. Ik gun het anderen om in hun kracht te komen.”
Ze is geïntroduceerd binnen de vereniging en besloot na twee bezoeken om zich aan te sluiten. “Ik ben hier om te netwerken en contacten op te doen. Ik ben een trouwe bezoeker van de maandelijkse borrel. Daarnaast is het altijd heel gezellig, zijn er regelmatig inspirerende sprekers en workshops en wordt er veel georganiseerd. Er is zelfs een speciaal ladies event.”

Naam: Leonard den Hollander (55)
Bedrijf: KLAAR financiële en administratieve interim dienstverlening in Amsterdam
Thuissituatie: alleenstaand
Favoriete boek: Persoonlijke notities – Marcus Aurelius
Vakantie: heel hoog in de bergen (zomers)
Cijfer borrel: 8

“Je hebt andere gesprekken dan op een verjaardag.”

“Het is een goede en loyale club met leden die mijn – inmiddels al ietwat grijze – hersencellen scherp houden. Er zitten veel internationale bedrijven tussen en het is van belang om daarmee in contact te komen. Het is absoluut belangrijk voor mij om er business uit te halen. Daarnaast houdt het mijn pitches scherp. Je houdt andere gesprekken op een bijeenkomst met alleen maar ondernemers dan op een verjaardag. Ik ben er gemiddeld een keer per zes weken.”

Naam: Joop Smit (55)
Bedrijf: Venture ICT Consultancy bv, 5 mensen in dienst
Thuissituatie: getrouwd, twee studerende kinderen
Literatuur: veel managementbladen en verder alles online
Vakantie: zonvakantie
Cijfer borrel: 8+

“Less is more…”

Twintig jaar is Joop Smit inmiddels al werkzaam als zelfstandig ondernemer. Hij vervulde diverse managementfuncties alvorens hij ontdekte ‘klaar te zijn met werken in loondienst’. Zijn in Hoofddorp gevestigde bedrijf verzorgt ‘high level consultancy’, dat betekent dat gespecialiseerde kennis en capaciteit wordt geleverd aan topondernemingen. “De meerwaarde van het lidmaatschap is het netwerken. Je hebt de gelegenheid om jezelf te profileren en – heel belangrijk – projecten en opdrachten binnen te halen. Ik sla eigenlijk ook geen bijeenkomst over, het is allemaal goed verzorgd.”

Op de foto met Sanne van der Meulen (27) van The Jobshop Recruitment en Uitzendservices. Venture ICT Consultancy bv is een van haar opdrachtgevers.

Naam: Lia Boschma (57)
Bedrijf: KopArt reclamebureau Amstelveen
Thuissituatie: getrouwd, 2 kinderen
Zakelijke literatuur: vakmedia online en via nieuwsbrieven en vakbeurzen
Vakantie: genieten met man en hond, plek in Frankrijk waar ze vaak en graag komen
Cijfer borrel: 8

“Als je van elkaar weet wat je doet, kun je elkaar ook helpen.”

Lia Boschma noemt zichzelf een trouw bezoeker van de activiteiten. “Als je van elkaar weet wat je doet, dan kun je elkaar ook helpen. Dat hoeft niet altijd een opdracht te zijn, maar ook en juist door ondernemerszaken met elkaar te bespreken en kennis en ervaring te delen. En daarnaast gaat het om de gunfactor.”

Naam: Bas van Gelder (70)
Bedrijf: ERA Contour bv Amsterdam Zuid-Oost
Thuissituatie: getrouwd, vier kinderen
Literatuur: vak- en dagbladen
Vakantie: deze zomer met de caravan naar Frankrijk, heeft een huis in Oostenrijk en is gek op stedentrips
Cijfer borrel: 7

“Sommige mensen zijn 70 jaar oud, ik ben 70 jaar jong.”

Bas van Gelder is 70, maar wil nog minimaal anderhalf jaar doorwerken. “En dan kijken we wel verder. Je hebt mensen die zijn 70 jaar oud en je hebt mensen die zijn 70 jaar jong. Ik behoor tot die laatste doelgroep.” Het lidmaatschap – nu zo’n tien jaar – levert hem business-to-business contacten op en – daardoor – werk. “Ik ben vaste bezoeker van de activiteiten, onder andere golfen en koken. Alleen de borrels die daarop aansluiten, bezoek ik. De reguliere borrels sla ik over. Ik vind de club initiatiefrijk en er zit veel kwaliteit in.”

– – – – – – 

Creatieve Ondernemers Haarlem

De Creatieve Universiteit is een initiatief van Stichting Klein Haarlem en het kennisplatform Permanent Beta. Zij toveren maandelijks de winkel van een plaatselijke retailer om tot een collegezaal. “Die lokale ondernemers trappen af met een persoonlijk vraagstuk, waarop zij feedback krijgen”, aldus Martijn Aslander, een van de oprichters van Permanent Beta. “En we hebben altijd een inspirerende spreker. Het is een cyclus van drie maanden: ondernemersvaardigheden (maand 1), ondernemend gedrag en houding (2) en verhalen van ondernemers over dingen die gelukt of mislukt zijn of nog moeten gaan lukken (3). Daarna beginnen we opnieuw. De bijeenkomsten zijn gratis.” Het college van juli vond plaats in de buitenlucht, tijdens Parksessies in Stadspark Haarlemmerhout. Spreker was Esther Jacobs, auteur van het boek ‘Wereldburgers’. Ze vertelde over haar leven als digitale nomad en de manier waarop je de vele kansen in de huidige tijd kunt benutten.

Naam: Leonie Mulder (37)
Beroep: freelance copywriter en community manager
Thuissituatie: vriend, niet samenwonend
Zakelijke literatuur: Frankwatching.nl, Marketingfacts.nl, DutchCowboys.nl en blogs.
Vakantie: rondreizen, lang, en in de Nederlandse winter naar de zon
Cijfer voor de bijeenkomst: 8.

“Ik zoek naar een omgeving met mensen die me kunnen inspireren.”

“Ik merkte dat ik best wel een jobhopper was en als medewerker in loondienst roep je daarmee vragen op. Maar als freelancer hoor je dat juist te doen”, legt Leonie Mulder uit waarom ze drie jaar geleden koos voor het zelfstandig ondernemerschap. “Ik zat in een fase waarin ik me afvroeg wat ik wilde doen en schrijven zat er altijd al in. Ik ben een trouwe bezoeker van de bijeenkomsten, al kies ik ze wel bewust uit. Als freelancer werk ik best solistisch, daarom zoek ik naar mensen die me kunnen inspireren of waarmee ik kan sparren. Dat doe ik onder andere bij de creatieve universiteit.”

Naam: Charles Giesberger (49)
Bedrijf: Let’s Creaid Heemstede
Thuissituatie: getrouwd
Zakelijke literatuur: vakbladen en websites van Amazon en Managementboek (‘Ik laat me bij aankopen leiden door de reviews.’)
Vakantie: “Zonder mail en telefoon. In april ben ik twee weken in Indonesië geweest en na twee dagen was ik eraan gewend. Dierbaren konden me in geval van nood een sms sturen, die bekeek ik één keer per dag. Het was heerlijk.”
Cijfer voor de bijeenkomst: 9.

“Denk bij alles wat je doet na over de toekomst.”

In 2007 bedacht Charles Giesberger het project ‘Een jas voor een kind’, waarmee hij bedrijven en particulieren activeerde te investeren in goede doelen. Drie jaar later richtte hij Let’s Creaid op en daarmee doet hij aan maatschappelijk actief ondernemen. “Ik help bedrijven om de toekomst te betrekken in het handelen van vandaag. Over vijf jaar hoop ik dat de naam van mijn bedrijf staat voor een landelijk keurmerk.” Hij bezoekt de bijeenkomsten, “omdat het gewoon gaaf is. Het geeft kracht om door te gaan, ik ontmoet leuke mensen en het inspireert. Ik geef het een 9, omdat ze dan kunnen blijven streven naar de 10. We moeten niet bang zijn om de lat hoog te leggen.”

Naam: Annemiek van Bentem (43)
Beroep: Freelance communicatie- en projectmanager
Thuissituatie: vriend, niet samenwonend
Literatuur: vakbladen, sociale media en bijeenkomsten
Vakantie: “Met mijn camperbusje op de bonnefooi de bergen in. Genieten van de natuur het goede leven en – voor de culturele afwisseling – een leuk museum.”
Cijfer voor de bijeenkomst: 9

“Vandaag geleerd: buitenkansen grijpen!”

“Ik ben begin dit jaar een eigen bedrijf begonnen in communicatie- en projectmanagement, omdat ik een enorme drang voelde naar vrijheid en afwisseling.” Annemiek van Bentem ontdekte haar voorkeur voor tijdelijke opdrachten toen ze in 2014 een half jaar de communicatiemanager mocht vervangen bij World Press Photo. Uit de bijeenkomsten haalt ze heel veel inspiratie en leert ze mensen kennen die met dezelfde dingen bezig zijn als zij. “Ik woon al 14 jaar in Haarlem, maar was altijd heel erg gefocust op Amsterdam, waar ik werkte. Sinds ik voor mezelf werk, merk ik dat ik het veel fijner vind om een netwerk te hebben in mijn eigen omgeving.”

Naam: Daniel Maissan (39)
Beroep: Fotograaf
Thuissituatie: Vriendin, niet samenwonend
Literatuur: het internet, sociale media-kanalen en nieuwsbrieven
Vakantie: “Mijn leven is vakantie, ik heb een hangmat in de huiskamer hangen.”
Cijfer voor de bijeenkomst: 8,5

“Als ik thuis ben, dan ben ik op vakantie.”

“Het mooie aan het leven als zelfstandige is voor mij de vrijheid”, aldus Daniel Maissan, die al tien jaar fotograaf is en veel werkt met waardebepaling achteraf. “Ik leef als een vrijbuiter, ben ongeveer een derde van het jaar in het buitenland voor werk. Daarom kijk ik ook niet verder vooruit dan de volgende week. Het is heel fijn op deze bijeenkomsten aanwezig te zijn. Ik doe er heel veel inspiratie op en ik kom mensen tegen die met hetzelfde bezig zijn, maar wel op een andere manier. Ik heb een hekel aan netwerkborrels, waar je feitelijk niets anders doet dan jezelf presenteren en visitekaartjes uitdelen. Hier doe je echter ideeën op en word je geïnspireerd.”

Lees meer in de nieuwste editie van De Zaak!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…