Geld verdienen met een webwinkel. Steeds meer ondernemers proberen te profiteren van het nog steeds toenemend aantal mensen dat online aankopen doet. Wat moet u zeker op orde hebben om succesvol te zijn?

Harry Chün, adviseur bij De Zaak Advies, geeft een aantal handvatten en praktische tips om succesvol een webwinkel te runnen

“Het is van cruciaal belang is dat de webwinkel gebruiksvriendelijk is en goed vindbaar is in zoekmachines. Gebruiksvriendelijk betekent onder meer dat uw klanten snel kunnen vinden wat ze zoeken. Is dat niet het geval, dan haken ze af en de concurrent is slechts een muisklik van uw webwinkel verwijderd.”

Duidelijk menu en meerdere betalingsmogelijkheden

“Zorg voor een goed en overzichtelijk menu met een logische productindeling en duidelijk beeldmateriaal van wat u verkoopt. Houd ook de weg naar de kassa zo kort mogelijk. Als klanten te veel stappen moeten doorlopen voordat ze kunnen betalen, is de kans groot dat ze afhaken. Wat ook helpt is meerdere betalingsmogelijkheden aanbieden, zoals iDeal, met een creditcard en onder rembours. Dat vinden online shoppers prettig.”

Laagdrempelig

“Vraag nieuwe klanten niet te veel gegevens als ze een account in uw webwinkel moeten aanmaken om iets te kunnen bestellen. Bied u de mogelijkheid om via uw site offertes aan te vragen? Dan moet dat zeker zo laagdrempelig mogelijk zijn. In principe heeft u daarvoor alleen een e-mailadres of een telefoonnummer nodig.”

Geschikt voor mobiel en testen

“Realiseer u ook dat websites steeds vaker via een smartphone of tablet worden bezocht. Uw webwinkel moet dus ook op een kleiner scherm goed leesbaar en makkelijk te gebruiken zijn. Nodig eens een paar goede klanten of relaties uit om de gebruiksvriendelijkheid van uw webwinkel te testen. Laat ze door de webwinkel navigeren en leg hun bevindingen vast. Dat is een eenvoudige en effectieve manier om zicht te krijgen op wat er eventueel verbeterd kan worden. ”

Word gevonden!

“De overgrote meerderheid van de mensen die online aankopen doet, oriënteert zich via zoekmachines op het aanbod. Uw webwinkel moet dus goed vindbaar zijn, zeker  in Google, want dat is nog steeds de grootste zoekmachine. ‘Goed vindbaar ‘ betekent dat uw site bij voorkeur op de eerste pagina met zoekresultaten wordt getoond.  Naarmate u op volgende pagina’s gevonden wordt, neemt de kans af dat mensen de weg naar uw webwinkel vinden.”

Lees ook:

Download: mobiele strategie (responsive design) »
Webcare. Dat is veel meer dan alleen online klantenservice »
Nieuwe regels voor webwinkels »
Dé digitale versiertruc: call-to-action »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
In je marketingplan omschrijf je gedetailleerd hoe je jouw producten en diensten onder de aandacht van je potentiële klanten wilt…
Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van ieder gesprek, dus ook van een verkoopgesprek. Je kunt het gesprek in de gewenste richting sturen door…
Een verkoopproces kent een aantal vaste stappen. Wanneer je die goed doorloopt, vergroot je de kans op een geslaagde verkoop. In dit artikel…