Waar moet u als ondernemer met een eenmanszaak aan denken als u, naast uw bestaande werk, een nieuwe bedrijfsactiviteit opstart? De Zaak Advies legt het uit. 

Deze vraag werd aan De Zaak Advies voorgelegd
“Ik heb al een paar jaar een eenmanszaak op het gebied van coaching en advies en wil nu onder een andere naam een tweede tak van sport in de markt zetten, waarbij ik mij met mijn werk op een andere doelgroep richt. Het wordt een apart commercieel verhaal, met een eigen logo en website. Voor de rest blijft alles hetzelfde, dus ook onder één administratie. Het wordt geen tweede eenmanszaak. Wat moet ik hiervoor regelen bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst?”

Antwoord van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak Advies
“Als u met uw eenmanszaak een tweede bedrijfsactiviteit start, dan kunt u daarvoor op de website van de Kamer van Koophandel een tweede handelsnaam registeren. Dit wordt door de KvK ter beoordeling doorgegeven aan de Belastingdienst.

“Ik raad u wel aan om een aparte administratie voor deze tweede tak van sport op te zetten. Dat maakt het namelijk makkelijker om op cijfers te sturen dan wanneer u alles bij elkaar veegt. Voorzie declaraties en andere documenten van aparte codes en denk ook aan zaken als apart briefpapier.

Tweede eenmanszaak kan niet
“Ik wil ook graag even een misverstand ophelderen. Een ondernemer met een eenmanszaak als rechtsvorm kan geen tweede eenmanszaak starten. Daar is nog wel eens verwarring over. Zo wordt aangenomen dat op deze manier risico’s kunnen worden gespreid. Dat is een verkeerde gedachte, want een eenmanszaak is geen rechtspersoon, wat betekent dat privévermogen en zakelijk vermogen niet gescheiden zijn. Met andere woorden, het privévermogen van de eigenaar is onlosmakelijk verbonden met de eenmanszaak.”

Lees ook:
“Wat zijn de gevolgen voor mijn eenmanszaak als ik deels in loondienst treed?” »
“Mag ik mijn eigen vermogen met privegeld versterken?” »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Lees ook…
Ben jij net een start-up gestart en ziet jouw ondernemen er nog een beetje uit als Bambi op glad ijs? Dan biedt een wetswijziging je wellicht uitkomst….
Op dagelijkse basis heen en weer rijden naar dezelfde locatie begint van het verleden te worden. Steeds meer mensen openen hun ogen voor de brede…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….