Je leest het goed: 99% van de bezoekers van jouw websites doet niets. Ze komen en gaan zonder ook maar één conversiedoel te voltooien, zoals downloaden, een contactaanvraag indienen, zich aanmelden voor de nieuwsbrief of een bestelling plaatsen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

De meeste MKB-websites vertonen behoorlijke lekken, zelfs in een tijd waarin internet voor de meeste branches het belangrijkste kanaal is om leads en klanten te werven.

Een gemiddelde website voor kleine en middelgrote bedrijven heeft meestal een conversiepercentage dat varieert van ongeveer 0,1% tot 1,0%. Dit betekent dat ongeveer 99% van de bezoekers de website verlaat zonder de gewenste actie te ondernemen.

Vaak ontbreekt het MKB-bedrijven aan een effectieve aanpak voor conversieoptimalisatie!

De belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste websites van kleine en middelgrote bedrijven niet voldoende zijn geoptimaliseerd en dus ‘conversielekken’ vertonen.

Een website die wel geoptimaliseerd is en minder lekken heeft, is aanzienlijk beter in staat om succesvol aanvragen, leads en klanten aan te trekken.

5 meest voorkomende conversielekken

Hier zijn 5 veelvoorkomende lekken in het succes van websites die vaak relatief eenvoudig te verhelpen zijn, waardoor de conversie kan worden verhoogd.

1. Verpakkingslek

Websites die hun aanbod keurig en aantrekkelijk presenteren, ondervinden minder hinder van het ‘verpakkingslek’.

Ze richten zich niet alleen op de verkoop van producten, maar begrijpen ook de behoeften van hun klanten en plaatsen hun diensten volledig in het perspectief van het gewenste resultaat op het hoogste niveau.

Dergelijke teksten overtuigen zelfs de meest kritische bezoekers. Het verhelpen van dit lek draait vooral om het gebruik van aansprekende en overtuigende bewoordingen.

2. Autoriteitslek

Bij de meeste MKB-websites blijft het aantal verwijzende links naar hun site beperkt. Soms zijn het er slechts een handvol, soms vijftig, en dan houdt het op.

Voor websites die hun zichtbaarheid in zoekmachines willen vergroten, is het van belang om te investeren in linkbuilding.

Door de juiste content te creëren en te zorgen voor een groeiende populariteit, kan het verkeer gestaag toenemen en stijgt de domeinautoriteit.

Houden jullie je bezig met linkbuilding?

3. Positioneringslek

Heel vaak zie je dit scenario: je zoekt specifiek naar een dienst, maar wanneer je een website bezoekt, moet je eerst door tien pagina’s bladeren om te ontdekken of het bedrijf achter de website in staat is om jouw probleem op te lossen. Herkenbaar?

Dit positioneringslek komt veel voor en kan ervoor zorgen dat bezoekers snel wegklikken (bouncen). Maar dit kan voorkomen worden door de juiste positionering.

Is het meteen duidelijk voor bezoekers waar jullie bedrijf voor staat en welke diensten jullie aanbieden, en is dit op elke pagina zichtbaar?

Maak gebruik van een pakkende slogan, heldere unique selling points en een duidelijke kop bovenaan de website. Het verhelpen van het positioneringslek is meestal een eenvoudige oplossing.

4. Contentlek

Content is bedoeld om bezoekers te overtuigen en te informeren, maar ook om beter gevonden te worden door zoekmachines zoals Google.

Websites die goed presteren, besteden veel aandacht aan content. Ze bieden geoptimaliseerde, conversiegerichte content die gericht is op relevante zoekwoorden.

Matige content is eigenlijk dubbel schadelijk: het scoort slecht in zoekresultaten én overtuigt bezoekers niet.

Begin met het creëren van waardevolle content en zie hoe dit bijdraagt aan betere online resultaten.

5. Structuurlek

Het opzetten van een gebruiksvriendelijke website met een herkenbare structuur is op zichzelf niet bijzonder ingewikkeld.

Het draait erom dat de website er op alle apparaten goed uitziet en gemakkelijk vindbaar is. Een goede structuur zorgt voor een prettige gebruikerservaring.

Hoe intuïtief en gebruiksvriendelijk is jullie website eigenlijk? Een deskundige webontwikkelaar zou niet toestaan dat dit soort lekken zich voordoen.

Zorg ervoor dat bezoekers eenvoudig kunnen vinden wat ze nodig hebben en genieten van een uitstekende gebruikerservaring op jullie website.

Lekken dichten, conversie verhogen

Je kunt meer succes behalen met je zakelijke website door deze en andere conversielekken te (laten) verhelpen. Dit zijn slechts 5 voorbeelden; in de praktijk zijn er tientallen verschillende conversielekken die ervoor zorgen dat het gewenste resultaat uitblijft.

Ik help al sinds 2007 MKB-bedrijven met online groeien. In de praktijk komt het erop neer om lekken te dichten, waardoor websites en webshops steeds succesvoller worden. Het is niet ongewoon om een conversiepercentage van 2% of zelfs 5% te bereiken!

Wil jij ook je zakelijke website of webshop effectiever maken? Neem dan een kijkje op mijn website. Ik help je graag bij online groeien!

Groetjes,

Marco Bouman (MKB online groei consultant)

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
In vrijwel elke bedrijfstak heerst momenteel een schaarste aan arbeidskrachten, een uitdaging die ondanks een aanhoudende inflatie blijft. Een van de…
Een evenement organiseren voor je bedrijf kun je doen om verschillende redenen. Het kan zijn dat je iets te vieren hebt, of je wilt graag een nieuw…
Als ondernemer heb je de keuze uit tal van verschillende vormen van marketing om je bedrijf onder de aandacht te brengen van je doelgroep. Populair…
Globalisering heeft de wereld in een paar decennia een stuk kleiner gemaakt. Onder andere de komst van het internet en de daaropvolgende ontwikkelingen…
Wanneer u besluit uw goud te verkopen, is het handig om een duidelijk overzicht te hebben van de stappen die u moet doorlopen voor een succesvolle en…
Je kantoor is de plek waar je productief wilt zijn, maar het moet ook comfortabel en gastvrij aanvoelen. Hoe creëer je een kantooromgeving die zowel…