In de wereld van architectuur, bouw en infrastructuur is BIM een term die steeds vaker wordt gehoord. Maar wat betekent BIM precies en hoe kan het nuttig zijn? In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten over BIM, zodat je weet hoe je het in jouw voordeel kunt gebruiken.

Inhoudsopgave

Wat is BIM?

Wat is BIM: BIM staat voor Building Information Modeling. Het is een aanpak die professionals in de bouw- en ontwerpbranche helpt om beter en slimmer te werken. In plaats van alleen maar platte tekeningen, gebruiken ze BIM om een gedetailleerd 3D-model van een gebouw of infrastructuur te maken. Dit model bevat niet alleen de vorm en grootte van het project, maar ook informatie over materialen, kosten, planning en nog veel meer.

Hoe kun je BIM gebruiken?

BIM is een handig hulpmiddel voor architecten, ingenieurs en bouwteams. Zij kunnen hierdoor makkelijk samenwerken en alle details van een project op één plek beheren. Met BIM kunnen ze efficiënter ontwerpen, problemen oplossen voordat de bouw begint en beter plannen om projecten op tijd en binnen het budget af te ronden.

Wat zijn BIM-tekeningen?

BIM-tekeningen zijn digitale 3D-modellen van een gebouw of infrastructuur. In plaats van alleen platte tekeningen op papier, tonen BIM-tekeningen het project in 3D. Hierdoor krijgen professionals een beter beeld van hoe alles eruit zal zien en werken. BIM-tekeningen kunnen ook informatie bevatten over materialen, afmetingen en zelfs installaties zoals elektra en leidingwerk.

Is BIM verplicht?

Hoewel BIM steeds populairder wordt en door veel professionals wordt gebruikt, is het niet overal verplicht. Sommige landen, steden of organisaties kunnen wel vereisen dat bepaalde bouw- of infrastructuurprojecten met behulp van BIM worden ontworpen en uitgevoerd. Dit komt doordat BIM kan helpen om efficiënter te werken en de kwaliteit van de projecten te verbeteren.

Je documenten beheren

Naast het gebruik van BIM, is het belangrijk om al je documenten goed te beheren. Je kunt hiervoor een document management systeem gebruiken. Je kunt hierin jouw elektronische documenten opslaan, aanpassen en met elkaar delen. Dit is belangrijk om de samenwerking te optimaliseren, zodat er minder fouten worden gemaakt. Alle partijen kunnen deze documenten inzien en indien nodig aanpassen, zodat alle informatie up-to-date is. 

Waarom zijn deze twee dingen belangrijk

  • Een DMS is belangrijk zodat een bedrijf efficiënt kan werken en goede samenwerkingen aan kan gaan. Alle partijen kunnen de informatie opslaan, delen en aanpassen. De kans dat je belangrijke documenten kwijt raakt, is een stuk minder dankzij DMS systemen. 
  • BIM is belangrijk omdat dit je bouw- en ontwerpprocessen verbetert. De projecten kunnen beter worden gemaakt en alle betrokken professionals kunnen aanpassingen doen in deze ontwerpen. Daardoor wordt de samenwerking vloeiender en dat is voor alle partijen prettig. 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Het bestellen van een rouwboeket is een ontroerende manier om respect en medeleven te tonen aan de familie van een overleden dierbare. Bloemen hebben…
Een auto van de zaak is voor veel mensen een interessante optie wanneer ze een nieuwe auto willen kopen. Het kan veel voordelen bieden die niet…
Ben je op zoek naar een nieuwe en vooral ook duurzame vloer voor je bedrijfspand, dan zijn er verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen….
Door de jaren heen is er veel veranderd. Een heleboel processen die voorheen met de hand uitgevoerd werden, worden nu steeds meer geautomatiseerd. Dit…
Bij Payhawk is Chris van Dongen gestart als Commercieel Directeur. Hij geeft leiding aan alle commerciële activiteiten binnen Payhawk Benelux, dat…
Zelf bonnetjes overtypen en zoeken naar die kleine lettertjes van btw-bedrag voor de boekhouding? Omslachtig! En vaak een grote ergernis voor…