Categorieën

Een succesvolle onderneming draait niet alleen om het hebben van goede producten of diensten, maar ook om het effectief beheren van je bedrijfsmiddelen. Het is van cruciaal belang om een duidelijk overzicht te hebben van alle assets binnen je onderneming, of het nu gaat om machines, inventaris, gebouwen of intellectuele eigendommen. Het inhuren van een professionele asset manager kan je helpen dit overzicht te creëren en te behouden, en daarmee de efficiëntie en winstgevendheid van je onderneming te verbeteren.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een asset manager?

Wat is asset management eigenlijk? Een asset manager is een professional die verantwoordelijk is voor het beheer van de assets van een onderneming. Hij of zij houdt zich bezig met het identificeren, inventariseren, waarderen en onderhouden van alle bedrijfsmiddelen. Daarnaast is een asset manager ook verantwoordelijk voor het opstellen van strategieën en het nemen van beslissingen met betrekking tot de assets van de onderneming. Een asset manager is dus erg belangrijk in het houden van overzicht rondom de financiële situatie van de organisatie. Bepaald personeel een training asset management geven kan dus voordelig zijn om meer overzicht te creëren over de financiële situatie en het gebruik van de middelen van de organisatie.

Het belang van een asset manager

Een asset manager speelt een cruciale rol binnen een onderneming, ongeacht de grootte van de sector waarin het bedrijf opereert. Hieronder volgen enkele redenen waarom het hebben van een asset manager belangrijk is:

  • Overzicht en controle: Een asset manager zorgt ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van al je bedrijfsmiddelen. Dit stelt je in staat om te weten wat je hebt, waar het is en hoe het wordt gebruikt. Hierdoor kun je efficiënter plannen, problemen voorkomen en tijd en geld besparen.

  • Optimalisatie van bedrijfsmiddelen: Een asset manager kan je helpen bij het identificeren van onderbenutte of overtollige assets binnen je onderneming. Door deze assets opnieuw te alloceren, te verkopen of te verwijderen, kun je de kosten verlagen en de efficiëntie verhogen.

  • Risicobeheer: Een asset manager is verantwoordelijk voor het identificeren en beheren van risico’s met betrekking tot je assets. Denk hierbij aan risico’s zoals diefstal, schade, veroudering of verlies van waarde. Door tijdig risico’s te identificeren en passende maatregelen te nemen, kun je de schade en kosten beperken.

  • Strategische planning: Een asset manager kan je helpen bij het ontwikkelen van een strategie voor het beheer van je assets op de lange termijn. Dit omvat het plannen van investeringen, het upgraden van verouderde assets en het anticiperen op veranderingen in de markt en technologie. Door een goede strategische planning kun je je concurrentiepositie versterken en je bedrijf toekomstbestendig maken.

  • Compliance en rapportage: Een asset manager zorgt ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke en financiële vereisten met betrekking tot je assets. Hij of zij zorgt voor de juiste registratie, waardering en rapportage van je assets, zodat je altijd transparant en compliant bent.


Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Als ondernemer met personeel is het uitvallen van personeel een groot risico. Het kan vaak voorkomen en de kosten die het met zich meebrengt zijn fors….
De kerst komt er weer bijna aan. En iedereen brengt die dagen op zijn eigen manier door. Zorg ervoor dat waar je ook bent en met wie je ook wilt…
Tegenwoordig is efficiënt netwerkbeheer niet langer meer een luxe maar een noodzaak. Gezien we leven in een tijd waarin technologie een belangrijke…
Vroeger kon je betalen met gouden munten, maar tegenwoordig worden ze vrijwel nergens meer geaccepteerd. Kom je tijdens het opruimen een aantal van…
De juiste werkschoenen zijn essentieel op de werkvloer, en dit geldt voor tal van beroepen, mogelijk zelfs meer dan je in eerste instantie denkt. Er…
Als startende ondernemer is het belangrijk om op te vallen tussen je concurrenten en potentiële klanten aan te trekken. Het budget kan echter een…