Het vak van rijinstructeur is intensief, maar ook een relatief vrij beroep. Om de 50 minuten stapt er weer een nieuwe leerling in je lesauto, van allerlei verschillende niveaus. Het is echt een vak om aspirant automobilisten op te leiden en hen de verwachte rijvaardigheden bij te brengen; iemand klaar te stomen voor een rijexamen en teleurgestelde leerlingen weer vertrouwen te geven. Als rijinstructeur moet je dus van alle markten thuis zijn; je bent rijdocent, maar soms ook mental coach als sommige leerlingen weer eens zakken, of bepaalde handelingen maar niet onder de knie krijgen. Hoe wordt je rijinstructeur, welk prijskaartje hangt eraan en wat kun je aan opbrengsten verwachten?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Opleiding tot rij instructeur volgen

Het volgen van een opleiding tot rij instructeur kost gemiddeld 4500 euro. Bij sommige rijschool academies kan dit ook in termijnen voldaan worden en kan er de STAP subsidie van de overheid worden ingezet. Deze subsidie is bedoeld voor iedere Nederlander die zich wil bijscholen of omscholen. Een Rij instructeur opleiding kan snel worden afgerond; binnen 4 tot 6 maanden kun je het diploma behalen en in principe aan het werk als rijinstructeur.

Binnen welke vorm rijinstructeur worden?

Rijinstructeurs bieden meestal hun diensten aan als ZZP’er, maar er zijn er ook die ervoor kiezen om in loondienst te gaan bij grotere rijscholen. En dan is er nog het franchise ondernemerschap; er zijn enkele grote spelers in het land waarvan je franchise ondernemer kunt worden. Het voordeel is natuurlijk de opgebouwde naamsbekendheid en het feit dat alles geregeld is; van reclame maken en nieuwe leerlingen boeken tot het opzetten van een website. Er zijn ook nadelen; je kunt geen eigen tarieven bepalen en je dient je strikt aan de opgestelde voorwaarden te houden.

Wat verdient een rijinstructeur?

De inkomsten van een beginnend rijinstructeur liggen rond de 2300 euro bruto maandelijks. Dit is een basissalaris. Zo’n Salaris rijinstructeur lijkt misschien aanvankelijk niet heel hoog, maar zoals gezegd betreft het een basissalaris; rijinstructeurs maken vaak langere werkweken dan andere beroepsgroepen. Daarbij komt dat het aanbieden van rijlessen tijdens het weekend ook het salaris kan verhogen.

Eigen tarieven? Hanteer concurrerende tarieven

Als ZZP rijinstructeur kun je uiteraard je eigen tarieven hanteren, maar gezien de marktwerking kun je niet veel meer vragen dan je concurrentie, anders maak je jezelf te duur voor de klant. Mogelijkheden om het salaris toch omhoog te krijgen zijn bijvoorbeeld ‘krimpflatie’ toepassen; de rijlessen worden korter tegen hetzelfde bedrag.

Welk type lesauto?

Ook een factor is de auto waarin gelest wordt. Nogal wat leerlingen vinden het prettig om in een BMW, Mercedes of Volkswagen les te krijgen; dit kan ook een bepalende factor zijn.

Locatie van de rijschool

Daarnaast scheelt het natuurlijk behoorlijk waar je de rijlessen aanbiedt. In de randstad zijn veel rijscholen gevestigd, maar juist buiten de randstad veel minder. Het is dus extra aantrekkelijk om rijlessen aan te bieden op plekken van schaarste, maar niet te veel schaarste; je hebt natuurlijk wel klanten nodig. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Door het diverse aanbod in activiteiten is er voor elk soort feest een passende invulling. Neem onze anti slipcursus. Het regenachtige weer in…
Branding is vandaag de dag steeds belangrijker als het gaat om marketing. Mensen willen zich kunnen identificeren met een bedrijf en ook weten waar het…
Wanneer je lekker in je eentje op kantoor zit, dan hoef je je geen zorgen te maken om wat een ander prettig vindt qua warmte. Zet jij in de zomer de…
Maatwerk softwareontwikkeling kan de ideale keuze zijn voor jouw bedrijf, omdat het diverse voordelen biedt, zoals betere schaalbaarheid en…
In de wereld van snelgroeiende bedrijven is het bijna onvermijdelijk dat je huidige bedrijfspand op een gegeven moment te klein wordt. Heb je al…
Binnen het bedrijfsleven is Apple natuurlijk al een bekende naam. Niet alleen door haar iPhones maar ook door hun laptops, pc’s en soepele systemen….