Een goed georganiseerd en efficiënt magazijnbeheer is belangrijk voor het soepel verlopen van de supply chain en het minimaliseren van bedrijfskosten. Er zijn allerlei aspecten die een rol spelen bij efficiënt magazijnbeheer. In dit artikel bekijken we hoe je je magazijn efficiënt kunt beheren.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Orderpicking optimaliseren

Maak gebruik van batchpicking. Combineer meerdere orders om efficiënter te picken en de loopafstand te verminderen. Maak om tijd te besparen gebruik van een elektrische heftruck. Ook zonepicking kan helpen het proces voor orderpicken te versnellen. Verdeel het magazijn in zones en wijs specifieke medewerkers toe aan elke zone voor een snellere orderafhandeling. 

Maak gebruik van technologie

Tegenwoordig is er allerlei technologie op de markt die je kan helpen om je magazijn efficiënt te beheren. Maak bijvoorbeeld gebruik van een WMS, een Warehouse Management System voor real-time monitoring, orderafhandeling en voorraadbeheer. Ook RFID-technologie kan helpen bij nauwkeurige en snelle identificatie en het volgen van goederen. Voorspellingsanalyses op basis van historische gegevens helpen bij het anticiperen op toekomstige vraag, waardoor over- of onder bevoorrading wordt voorkomen.

Layout en ruimtegebruik

Zorg voor slim ruimtegebruik. Richt het magazijn zodanig in dat er een logische en efficiënte doorstroom van goederen ontstaat. Maak indien mogelijk gebruik van verticale ruimte met stellingen en rekken die de hoogte in gaan om de opslagcapaciteit te maximaliseren. Om goed bij de goederen te kunnen komen kun je gebruik maken van een elektrische stapelaar.

Voorraden beheren

Om voorraden efficiënt te beheren kun je gebruikmaken van ABC-classificatie. Hierbij classificeer je producten op basis van vraag en waarde. Hierdoor worden belangrijke items beter beheerd. Voer daarnaast regelmatig inventarisaties uit om onnauwkeurigheden te minimaliseren en voorraadverschillen te identificeren. 

Zo werkt ABC-classificatie

De ABC-analyse verdeelt items in drie categorieën: A, B en C, elk met verschillende managementvereisten.

Categorie A: Hoog Belang (Vital)

Dit zijn de items met de hoogste waarde of impact op het bedrijf.

Een klein percentage van de totale items vertegenwoordigt een groot deel van de totale waarde. Strikte controle en frequente monitoring zijn noodzakelijk voor deze items.

Categorie B: Gemiddeld Belang (Important)

Items in deze categorie hebben een gemiddelde waarde of impact. Deze categorie heeft een matig percentage van de totale items en vertegenwoordigt een matig deel van de totale waarde. Beheer en controle van deze items zijn minder intensief dan die van categorie A, maar nog steeds belangrijk.

Categorie C: Laag Belang (Trivial)

Dit zijn items met de laagste waarde of impact. De meerderheid van de totale items valt in deze categorie, maar ze vertegenwoordigen een klein deel van de totale waarde. Beheer en controle van deze items zijn minimaal.

Met ABC-classificatie kunnen bedrijven hun beperkte middelen effectief in te zetten door de nadruk te leggen op de items die het meest kritisch zijn voor het bedrijf. Dit helpt bij het vermijden van overmatige aandacht voor minder belangrijke items en maximaliseert de efficiëntie van voorraadbeheer.

Personeelsmanagement

Zorg voor voldoende training van het personeel om de efficiëntie van taken zoals orderpicking en verpakken te verbeteren. Pas de personeelsbezetting aan op basis van de seizoensgebonden vraag om over- of onderbezetting te voorkomen. Dit kan kosten besparen. 

Relaties met leveranciers

Werk nauw samen met leveranciers om just-in-time leveringen te garanderen. Hierdoor kun je de opslagkosten verminderen. Strikte kwaliteitscontroles is belangrijk bij ontvangst zodat retourzendingen en vertragingen kunnen worden voorkomen. 

Veiligheidsprocedures en duurzaamheid

Ook veiligheidsprocedures mogen niet ontbreken bij het optimaliseren van het voorraadbeheer. Zorg voor goede veiligheidsrichtlijnen om ongevallen te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Kies voor ergonomische oplossingen voor werkstations om de gezondheid van werknemers te bevorderen. Integreer duurzame praktijken in magazijnactiviteiten, zoals energiezuinige verlichting en recyclingprogramma’s. Zo kun je de ecologische voetafdruk van je bedrijf zo klein mogelijk maken.

Data analyse

Maak gebruik van Key Performance Indicators (KPI’s) om de prestaties en de efficiëntie van het magazijn te meten en te analyseren. Gebruik vervolgens de verkregen gegevens om de bedrijfsprocessen continu te verbeteren en aan te passen aan veranderende behoeften. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Bij Payhawk is Chris van Dongen gestart als Commercieel Directeur. Hij geeft leiding aan alle commerciële activiteiten binnen Payhawk Benelux, dat…
Ben je op zoek naar een goedkope Schiphol taxi om geld te besparen op je vervoer van en naar de luchthaven? Dan ben je hier aan het juiste adres! In…
Voor je geliefde, moeder, vader, tante of nichtje, collega, je beste vriend misschien? Wie het ook mag zijn, als je op zoek bent naar een…
In een wereld waarin duurzaamheid een steeds grotere rol speelt, zoeken bedrijven voortdurend naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen…
Een auto van de zaak is voor veel mensen een interessante optie wanneer ze een nieuwe auto willen kopen. Het kan veel voordelen bieden die niet…
Als je je website wilt migreren, vraag je je wellicht af wat de impact hiervan is op je zoekmachine optimalisatie (SEO). Het antwoord is vrij…