Categorieën

Leren is een activiteit dat je je hele leven kunt doen. Door te leren kan er veel kennis opgedaan worden. Daarnaast leidt het tot meer inzichten en vaardigheden die nodig zijn om de opgedane kennis toe te passen. Hierbij spelen factoren, zoals taakgerichtheid, leergierigheid, doorzettingsvermogen en motivatie een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om op een leuke en effectieve manier te leren. Wil jij weten hoe je dit kunt doen? Lees dan snel verder!

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Voordelen bij kennisdelen

Dat leren belangrijk is, is alom bekend. Leren stelt ons in staat om het beste uit onszelf te halen en een positieve bijdrage te kunnen leveren in onze samenleving. Dit geldt niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor particulieren die zichzelf willen ontwikkelen en bedrijven. Veel organisaties bieden tegenwoordig mogelijkheden voor hun werknemers om zich regelmatig bij te scholen of op te leiden. Dit wordt voornamelijk online aangeboden, omdat hier veel voordelen aan verbonden zijn.

Het aannemen van nieuwe werknemers is duur voor een organisatie. Er moet namelijk veel tijd en energie in deze nieuwe medewerkers gestoken worden. Het bijscholen van de huidige werknemers kan de opleidingskosten voor het flink omlaag brengen, omdat hier geen nieuw salarispakket en secundaire arbeidsvoorwaarden voor nodig zijn. Een ander positief voordeel van het verbreden van kennis onder werknemers, is dat zij meer gemotiveerd zullen zijn en zich ook meer gewaardeerd voelen. Bijgevolg, zullen medewerkers zich meer inzetten voor de organisatie en dit zal zorgen voor positieve resultaten. Werknemers zullen ook eerder geneigd zijn om trouw te blijven aan een organisatie en bij de organisatie te blijven. Het gevoel dat hun werk essentieel is voor het bedrijf zal toenemen.

Wanneer medewerkers de kans krijgen om getraind te worden in besluitvorming, verhoogd dit hun leiderschapskwaliteiten, wat voordelig is voor het bedrijf. Op het moment dat werknemers betere beslissingen nemen, kan het bedrijf ervan profiteren, omdat het bedrijf meer inkomsten genereert en winst kan maken. Goede leiders binnen het bedrijf vinden ook creatieve mogelijkheden om de bedrijfsprocessen te verbeteren.

Tot slot is het raadzaam voor elk bedrijf om doorgroeimogelijkheden en interne opleidingen aan te bieden, omdat dit de zwakke punten helpt elimineren. Wanneer werknemers bijgeschoold worden op punten waar zij minder goed in zijn, kan dit ervoor zorgen dat hun prestaties verbeterd worden en dat zij zowel intrinsiek- en extrinsiek gemotiveerd blijven op het werk

Online leren 

Over de afgelopen jaren heeft de wereld zich zodanig ontwikkeld dat we veel zaken online kunnen doen. Ook de digitale wereld was onderhevig aan innovatie en dit heeft ervoor gezorgd dat we niet naar fysieke locaties hoeven, zodat we aan bijscholing kunnen doen.

Tegenwoordig kunnen we makkelijk aan kennisdeling doen door online les te volgen. Dit staat ook wel bekend onder het Engelse begrip e-learning. Dit houdt in dat we middels elektronische componenten, via het internet en de bijbehorende technologie, opleidingen en cursussen kunnen volgen. Hier kun je toegang tot krijgen middels smartphones, computers, laptops en tablets.

E-learning wordt niet alleen in het onderwijs gebruikt, maar ook particulieren kunnen thuisstudies volgen en bedrijven doen nu ook mee aan deze blijvende trend. Organisaties kunnen hier veel kosten mee besparen, denk maar aan het elimineren van reiskosten, cursuslocaties en docenten. Ook voor de mensen die online opgeleid worden, is dit zeer voordelig, omdat zij op hun eigen tempo kunnen leren. Uiteraard zijn er nog veel meer voordelen verbonden aan online les volgen. Zo kunnen werknemers en studenten op elk moment van de dag leren, maar ook waar zij maar willen. Dit biedt mensen de mogelijkheid te leren wanneer dit hen het beste uitkomt.

Door gebruik te maken van e-learning kunnen organisaties en scholen de lesstof makkelijk aanpassen, omdat het zich in een digitaal systeem bevindt. Dit maakt dat de meest actuele lesstof te allen tijde aangeboden wordt. De cursus- of opleiding inhoud kan ook makkelijk aangepast worden op het niveau van elke student. Tot slot kunnen studenten en organisatoren beide met digitaal leren bijhouden wat de vorderingen zijn en of er feedback is gegeven. Er is een duidelijk overzicht van alle behaalde resultaten en het kan makkelijk overgezet worden indien dit nodig is. 

Corporate training 

Wanneer er over e-learning gesproken wordt, gaat dit hand in hand met een ander belangrijk concept, namelijk corporate training. Corporate training houdt in dat er in het opleidingsproces van de werknemers gebruik wordt gemaakt van verschillende leerprogramma’s. Doordat werknemers leermogelijkheden als een integraal deel van hun werk beschouwen, werkt het als een belangrijk element voor het succes van werknemers en op zijn beurt ook voor het bedrijf. Door gebruikt te maken van een Learning Management System, verloopt het bijscholen van de medewerkers efficiënt, makkelijk en snel.

Het bedrijf kan het verloop van de opleiding volgen en gemakkelijk evalueren. Door de populariteit van dit systeem, zal het gebruik ervan over de aankomende jaren steeds meer toenemen. Het is makkelijk om te zeggen dat het opleiden van werknemers grote voordelen voor de attitude van de werknemers heeft. Echter, kent dit ook grote voordelen voor bedrijven. Zowel voor kleine- als grote bedrijven. Zo bieden opleidingen de mogelijkheden voor bedrijven om hun medewerkers up-to-date te houden met de ontwikkelingen in de branche waar zij werkzaam zijn.

Daarnaast motiveert het de medewerkers om creatiever en out-of-the-box te denken, omdat het zal bijdragen aan innovatie en verbeteringen binnen het bedrijf. Zoals eerder is besproken, is het goedkoper voor bedrijven om mensen intern op te leiden. Een ander voordeel voor organisaties, is dat zij de verantwoordelijkheden van hun werknemers kunnen vergroten, door hun vaardigheden bij te schaven of bij te leren. Er is geen makkelijkere manier dan om dit online te doen.

Het begrip ‘soft skills’ komt tegenwoordig steeds vaker voorbij. Dit zijn voornamelijk persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden. Deze staan ook in verband met leiderschap en iemands aanpassingsvermogen. Dit zijn de vaardigheden die bij elke positie van toepassing zijn en ook steeds meer benadrukt worden op de werkvloer. Deze skills zorgen voor een effectieve interne- en externe communicatie en voor het succesvol ontwikkelen en aanpassen van processen van het bedrijf. Uiteindelijk zorgt het aanscherpen van deze skills alleen maar voor positieve voordelen!

Samenvattend, we zijn nooit te oud om te leren. Door te leren stellen we onszelf in staat om kennis op te doen en dit kunnen omzetten naar de de vaardigheden die erbij horen. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat we met succes kunnen presteren op school, in ons privéleven, maar vooral op werk. Dit is dan ook de reden waarom steeds meer bedrijven investeren in het bijscholen van hun werknemers. Gezien dit tegenwoordig makkelijk online kan, is het een laagdrempelige manier om kwalitatieve opleidingen en cursussen aan te bieden. Bijgevolg, draagt dit bij aan het succes van het bedrijf. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Kenmerkend aan het runnen van een succesvolle zaak is dat elke cent telt. En dat financiële flexibiliteit geen luxe is, maar een noodzaak. Hierdoor is…
Wanneer je lekker in je eentje op kantoor zit, dan hoef je je geen zorgen te maken om wat een ander prettig vindt qua warmte. Zet jij in de zomer de…
Aanstaande woensdag 22 november (2023) staan we weer in de rij voor de verkiezingen. Daarbij zijn voor iedereen andere thema’s meer of minder van…
In een wereld die steeds meer verbonden raakt, is effectieve communicatie essentieel. Het inschakelen van een vertaalbureau wordt dan ook steeds…
Veel hoveniers die jarenlang ‘voor een baas hebben gewekt’ besluiten op een bepaald moment om voor zichzelf te…
Hoewel we de laatste jaren te maken hebben met een enorm personeelstekort betekent dit niet dat werkgevers niemand meer ontslaan. Zo dient een…