Payrollorganisaties
Waarschijnlijk heb je wel eens van payroll, payrollen of payrolling gehoord. Weet je niet goed wat payroll is en waarom je voor payrollen zou kiezen? In deze blog krijg je antwoord op deze vragen en een lijst met concrete taken dat een payrollorganisatie voor jou als werkgever doet.

Inhoudsopgave

Wat is payroll?

Payroll is de benaming voor het uit handen geven van het juridisch werkgeverschap en de daarbij behorende salarisadministratie van medewerkers. Waar een werkgever een werknemer in het geval van een dienstverband op de eigen loonlijst zet, geeft hij dat bij payrolling uit handen aan een payrollorganisatie. De payroller draagt onder andere zorg voor de loonadministratie, verzuimbegeleiding en juridische vraagstukken. Daarbij draagt de payrollpartij de risico’s bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Een werkgever blijft verantwoordelijk voor het werven, selecteren en de dagelijkse aansturing van de werknemer. 

Waarom payroll?

Er zijn verschillende motieven om te kiezen voor payroll, maar kostenbesparing, flexibiliteit en risicobeheersing zijn veelgehoorde redenen. Werkgevers in sectoren waar veel oproepkrachten werken, profiteren direct van een kostenbesparing bij het uitbesteden van het werkgeverschap aan een payrollonderneming. 

Bij grotere organisaties geven met name een combinatie van motieven de doorslag om te kiezen voor payrollen. Te denken valt aan het vergroten van de flexibiliteit en kostenreductie door overname van uitzendkrachten.

Deze taken neemt een payroller over:

Een payrollbedrijf regelt alles omtrent je personeel en met betrekking tot je personeel- en salarisadministratie. Meer dan bijvoorbeeld een boekhouder of salarisadministrateur. Zoals beschreven wordt de payrollorganisatie de juridisch werkgever en neemt daarbij de personeels- en salarisadministratie van jou over. Concreet neemt een goede payrollorganisatie ten minste onderstaande taken over:

 • Opstellen en tekenen van arbeidscontracten. Het payrollbedrijf biedt medewerkers een arbeidsovereenkomst aan met daarin goede arbeidsvoorwaarden, onder andere een goed pensioen.
 • Verlengen van contracten.
 • Tijdig uitbetalen van het salaris. 
 • Premies en loonbelasting afdragen volgens de laatste wet- en regelgeving. De payroller zorgt ervoor dat de afdrachten iedere periode netjes worden gedaan. 
 • Loonkosten voorfinancieren. Verzorgen van jouw salarisadministratie en correct en snel uitbetalen zijn de basis. Daarnaast financiert een betrouwbare partij de loonuitbetaling voor, zodat medewerkers gegarandeerd uitbetaald krijgen. Ook wanneer klanten jou een keer (te) laat betalen.
 • Loonstroken verstrekken.
 • Ziek- en betermeldingen verwerken. Daarbij heeft een goede payroller een Iin-house verzuimafdeling met opgeleide specialisten die het welzijn van jouw medewerkers en een spoedige re-integratie centraal stellen. 
 • Registratie van de gewerkte uren. Als ondernemer geef je iedere periode de gewerkte uren van de medewerker door. Die worden verwerkt door het payrollbedrijf en hier ontvangt de medewerker een salarisstrook van en jij de factuur.
 • Versturen van jaaropgaves.
 • Ondersteuning bij juridische vraagstukken. Een goede payrollpartij heeft een in-house juridische afdeling. Bij juridische vraagstukken kunnen zij snel schakelen en jou van het beste advies voorzien.
 • Verlofregistratie.
 • Afhandeling einde dienstverband.
 • Verzuimbegeleiding en re-integratie en contact met Arbodienst en UWV.
 • Up-to-date blijven CAO’s en wetswijzigingen.

Zoals je ziet neemt een goede payroller een hoop werk en administratie uit handen. Zorg er wel voor dat je in zee gaat met een betrouwbare partij. Eéntje die aan alle certificeringen voldoet en een G-rekening heeft. Een goed voorbeeld van een betrouwbare partij is payroll select. Zij bestaan al meer dan 20 jaar en beschikken over alle certificeringen, een in-house juridische én verzuimafdeling. Voor meer informatie neem je vrijblijvend contact met ze op. 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
De komst van de laptop heeft geleid tot een aantal veranderingen in de manier waarop wij zaken doen. Laptops hebben gebruikers de mogelijkheid gegeven…
Loket.nl begint het voorjaar goed, zij lanceren namelijk tal van nieuwe functionaliteiten in een speciale Spring Release. Dat allemaal om de HR- en…
Nu het klimaat aan het veranderen is en de aarde steeds verder opwarmt, kiezen bedrijven er in toenemende mate voor om hun bedrijfsvoering te…