Categorieën

Wie bevlogen is, heeft passie voor zijn werk, zit regelmatig in een flow en werkt met plezier. Bevlogen mensen voelen zich beter een gelukkiger en zijn ook nog eens productiever. Grote kans dat u zich hier als manager, ondernemer of professional in herkent.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Hoe bevlogen bent u?

Maar doe eens een check bij uzelf: hoe bevlogen bent u nu echt? En dan bedoel ik niet het algemene beeld over uw eigen enthousiasme als mens, maar hoe bevlogen u (nog) bent in de dagelijkse praktijk.

Ik kom namelijk regelmatig mensen tegen waar de bezieling verstopt is geraakt onder een flinke laag stof van de Waan van de Dag. In hun gedachten zijn ze gepassioneerd over een aantal dingen die ze zo graag zouden oppakken. Levendige beelden over hoe het zou zijn, als…

Maar in de dagelijkse praktijk komen ze niet boven de stroom van dingen uit die van ze verwacht wordt, niet alleen door anderen, maar ook door henzelf. Bezield uw dingen doen, voelt dan als iets voor rustiger tijden of voor na de crisis.

En voor u het weet, wordt dit uitstelgedrag uw gewoontegedrag!

Minder werkdruk, meer bevlogenheid?

Maar de realiteit is dat bevlogenheid niet toeneemt als de werkdruk afneemt! Wetenschappelijk onderzoek* hierover toont aangetoond dat verminderde werkdruk nagenoeg geen effect heeft op de ervaren bevlogenheid. Veel belangrijker is dat u zorgt voor voldoende energiebronnen in de vorm van een prettige werkomgeving en dingen doen die passen bij uw talenten.

Het meest geïnspireerd raakt u als uw doelen stelt in uw werk die betrekking hebben op wat u belangrijk vindt. En hier wordt het eigenlijk pas echt lastig. Want veel mensen hebben helemaal niet zo scherp wat zij ECHT belangrijk vinden.

Zo ontdekt u wat u écht belangrijk vindt

Vindt u het ook lastig om helder te krijgen wat u ECHT belangrijk vindt? Grote kans dat deze 2 problemen u parten spelen:

  1. U bent niet gewend om dit soort doelen te stellen. Vaak blijft het bij iets vaags in uw hoofd dat u wilt bereiken, maar echt concrete plannen hebt u doorgaans niet.
  2. U kunt niet bedenken wat u belangrijk vindt in uw werk. Veel mensen proberen dit te bedenken ‘in hun hoofd’ maar merken dat ze er met hun gedachten niet uitkomen. Er zijn te veel mogelijkheden en er is teveel dat leuk is, dus hoe weet u nu waar voor te kiezen?

Zoals bevlogenheid iets is dat zich afspeelt in uw gevoel- en belevingswereld, zo geldt dit ook voor het weten wat u echt belangrijk vindt. Het antwoord is niet te vinden ‘in uw hoofd’. Hiervoor moet u ‘in gesprek’ met uw gevoel en uw beleving. Het verrassende is als u dat doet, u dan ineens hele duidelijke en heldere antwoorden krijgt op uw vragen.

Deze 3 vragen helpen u om te ontdekken wat u nu echt belangrijk vindt in uw werk. Dit zijn vragen ‘aan uw gevoel’. De antwoorden kunnen u helpen om uw bevlogenheid te laten groeien. Tenminste, als u er invulling aan geeft 😉

  1. Wat geeft mij energie?
  2. Wat maakt me blij en enthousiast?
  3. Wat inspireert mij?

Kortom

U raakt niet bevlogen door de juiste werkdruk, maar door uw talenten in te zetten voor de dingen die er echt toe doen.

* Onderzoek door Wilmar Schaufeli, hoogleraar A&O psychologie aan de Universiteit Utrecht

Van dezelfde auteur:

Zet de automatische piloot uit en excelleer: 5 tips »
Creëer uw eigen successpiraal met deze 5 tips »
In 5 stappen uw uitstelgedrag de baas »

Over de auteur:
Callista Roelofs is eigenaar van WaanBrekers en trainer en coach. Ze begeleidt ondernemers en managers die worstelen met de Waan van de Dag om te doen wat er écht toe doet.

“Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.”

Voor meer informatie kijk op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt.

Volg Callista via haar blog of via Twitter

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…